Plaukai taip pat nėra atsparūs laiko tėkmei. Jeigu odos amžių pirmiausia išduoda jos elastingumo sumažėjimas ir raukšlės, tai apie plaukų senėjimą byloja žilumas. Vis dėlto tai nėra vienintelė problema, su kuria bėgant laikui susiduria mūsų plaukai.

Laiko klausimai

Su amžiumi plaukuose palaipsniui mažėja keratino ir kolageno kiekis, dėl ko plaukai išakija, nusilpsta ir tampa nebeatsparūs aplinkos poveikiui, ypatingai ultravioletiniams spinduliams. Be to, jaunystėje aktyvaus augimo fazė siekia septynerius-aštuonerius metus, o bėgant laikui ji sutrumpėja keliais kartais. Dėl to naujų plaukų išauga vis mažiau, o senieji išslenka vis greičiau.

Laikas nėra ir plaukų folikulų draugas. Su amžiumi jų būklė prastėja, o būtent nuo folikulų priklauso plaukų grožis ir sveikata. Tad kokie gi su amžiumi susiję plaukų pokyčiai ir kaip su jais kovoti?

Sugrąžinkite jėgas!

Kai mums stinga vitaminų ir mikroelementų, plaukai patiria didelį stresą – jie išplonėja ir ima lūžinėti, o ilgainiui gali pradėti ir slinkti. Kuo tampame vyresni, tuo labiau mūsų plaukai išduoda, kad racionas yra nesubalansuotas ar ribotas. Neatsitiktinai net pakankamai vitaminų negaunančių vaikų ir paauglių plaukai auga greičiau ir atrodo geriau.

Esmė tame, kad su maistu gaunamos naudingos medžiagos plaukų folikulus pasiekia paskutinėje eilėje - tik tada, kai jomis aprūpinami gyvybiškai svarbūs organai. Todėl kartais naudingos medžiagos paprasčiausiai plaukų nebepasiekia.

Ši problema dar labiau paūmėja šaltuoju metų laiku, kai dėl žemos temperatūros poveikio galvos odos ir plaukų aprūpinimas maistinėmis medžiagomis dar labiau sulėtėja. Nors dauguma trichologų juokauja, esą mes nesame gyvūnai, kad keičiantis sezonui šertumės, vis dėlto daugelis šiaurinių šalių gyventojų pastebi, jog plaukai daugiausiai slenka vėlyvą rudenį ir žiemą.

Maitinimas

Atsisakykite griežtų dietų. Plaukus sudaro daugiausia baltymai, todėl neatsitiktinai griežtų vegetarizmo principų besilaikančių žmonių plaukai yra ploni ir silpni. Jūsų racione privalo būti vitaminu B turtingi produktai – rupaus malimo duona, mielės, kruopos ir taip toliau. Jie reikalingi tam, kad plaukai greičiau augtų ir neišplonėtų.

Taip pat labai svarbus vitaminas E, kurio gausu riešutuose, saulėgrąžose ir augaliniame aliejuje. Jis atsakingas už deguonies pernešimą kraujotakos sistemoje, todėl kai jo trūksta, plaukų maitinimas sutrinka.

Vitaminas C, kurio gausu citrusiniuose vaisiuose, juoduosiuose serbentuose ar kopūstuose, skatina kraujotaką galvos odoje bei plaukų folikulų aprūpinimą maistinėmis medžiagomis.

Taip pat nepamirškite tokių antioksidantų, kaip cinkas ir selenas (jų daug jūros produktuose, daiguose ir riešutuose). Juk plaukams taip pat kenkia laisvieji radikalai!

Priežiūra

Naudokite tik aukštos kokybės plaukų priežiūros priemones. Pagrindinės jūsų pagalbininkės – įvairios intensyvios atstatomosios priemonės, kuriose gausu aktyvių komponentų: hidrolizuotų baltymų, lipidų, karbohidratų, hialurono rūgšties, mineralinių kompleksų bei amino rūgščių.

Liaudies receptai

Kartą per savaitę darykite maitinamąsias vitaminų kaukes.

Pavyzdžiui, sumaišykite du valgomuosius šaukštus ricinos aliejaus su tokiu pačiu kiekiu saulėgrąžų aliejaus, įdėkite arbatinį šaukštelį medaus, vieno kiaušinio baltymą ir smulkiai supjaustytą šviežią petražolę. Gauta mase ištepkite visus plaukus, uždenkite juos celofanu ir apsukite šiltu rankšluosčiu. Po 20 minučių nuplaukite kaukę ir išplaukite plaukus kaip įprastai.

Plaukus atstatyti gali tokia paprasta priemonė, kaip alyvų aliejus. Kartą per savaitę likus pusvalandžiui ar valandai iki plaukų plovimo juo ištrinkite galvos odą. Tuo pat metu atlikite lengvą masažą, kad pagerėtų plaukų folikulų aprūpinimas krauju bei jų maitinimas.

Žilė galvon

Peržengus 35 metų ribą pavieniai žili plaukai – normalus dalykas. Jų skaičius palaipsniui didėja ir sulaukus 50-55 metų žilumas tampa pakankamai pastebimas.

Ką daryti, jeigu plaukai žilti pradėjo gerokai anksčiau? Pirmiausia stenkitės išsiaiškinti to priežastį. Jų gali būti kelios dešimtys. Populiariausios – nuolatinis persitempimas, stiprus ir pastovus stresas, ilgas buvimas saulėje bei neteisinga mityba. Mokslininkai išsiaiškino, kad beveik visiems anksčiau laiko pražilusiems trūksta cinko, folio rūgšties ir vitamino C.

Dažnai rūkantieji anksčiau žilsta už dūmo netraukiančius žmones – taip yra todėl, kad nikotinas naikina vitaminą C. Ne veltui medikai rūkantiems žmonėms vitamino C dienos dozę padvigubina.
Dar viena priežasčių, kodėl žmogus anksčiau laiko pradeda žilti – paveldimumas. Jeigu jūsų tėvų ar senelių plaukai pradėjo žilti anksti, atkreipkite į tai dėmesį ir imkitės priemonių iš anksto.

Maitinimas

Stebėkite, kad jūsų racione pakaktų vitaminų A, E bei C, taip pat folio rūgšties ir riboflavino turinčių produktų. Jeigu jums gresia ankstyvas žilumas dėl paveldimumo, du-tris kartus per metus gerkite multivitaminų kompleksus, turinčius šios elementus. Taip pat valgykite daugiau jūros produktų – juose gausu cinko.

Priežiūra

Atsiminkite, kad išpešti žilų plaukų tikrai nereikia – taip jų atsiras tik dar daugiau. Norėdami atsikratyti pirmųjų žilų plaukų, geriau juos manikiūro žirklutėmis nukirpkite prie pat šaknų. Pirmuosius žilus plaukus galima padažyti amoniako neturinčiais dažais. Vis dėlto kai pražilsta daugiau nei pusė plaukų, tenka griebtis rimtesnių dažų ir dažytis mažiausiai kas tris savaites, kad nesimatytų ataugusios šakys.

Ilgalaikiai dažai geriau paslepia žilumą dėl didesnio oksidatoriaus kiekio, tačiau tuo pat metu gali kenkti ir taip dėl amžiaus nusilpusiems plaukams. Todėl nepamirškite pasidaryti maitinamąją kaukę bei rinkitės plaukų dažus, kuriuose yra vitaminų kompleksai bei apsauginiai aliejai.

Liaudies receptai

Norėdami bent kiek atitolinti dienas, kai galvą palies šarma, kartais įtrinkite plaukų šaknis abrikosų sultimis – tinka ir prinokusių, ir pusžalių. Taip pat stenkitės kuo dažniau šių sulčių gerti, suprantama, šviežiai spaustų.

Taip pat galima paruošti dilgėlių toniką galvos odai ir plaukų šaknims. Paimkite po stiklinę vandens ir obuolių acto, užpilkite jais 100 gramų džiovintų dilgėlių lapų. Palaikykite dvi-tris valandas, tada uždėkite ant ugnies ir pakaitinkite iki užvirimo. Kai nuoviras atauš, iškoškite. Gautą toniką šaldytuve laikyti galima dvi savaites. Visą tą laiką kasdien juo įtrinkite plaukų šaknis. Tokį profilaktikos kursą galima kartoti kelis kartus per metus.

Plaukų slinkimas

Kasdien žmogus netenka nuo 50 iki 100 plaukų, kas yra visiškai normalu. Peržengus keturiasdešimties ribą, tas skaičius didėja – tai irgi norma. Pagrindinė plaukų slinkimo priežastis – pablogėjusi galvos odos kraujotaka, hormoniniai pokyčiai bei sustiprėjusi kolageno gamyba aplink plaukų folikulus, dėl ko sutrinka jų maitinimas.

Labai dažnai plaukų slinkimą lemia vaistų vartojimas – antibakteriniai preparatai, kai kurios imunitetui stiprinti skirtos priemonės, medikamentai nuo padidėjusio kraujospūdžio ar cholesterinui sumažinti skirti vaistai.

Jeigu plaukai labiau slinkti ėmė staiga, ne pro šalį būtų patikrinti hemaglobino kiekį kraujyje. Jeigu hemaglobino per mažai, plaukai slenka greičiau, tačiau normalizavus jį (pavyzdžiui, pasitelkus specialią dietą), plaukai slinkti nustoja.

Maitinimas

Padidinti plaukų kiekį aktyvaus jų augimo fazėje ir užkirsti kelią slinkimui padės produktai, kuriuose gausu nepamainomų amino rūgščių, ypatingai cisteino ir taurino. Pavyzdžiui, jūros produktai, vištiena, kalakutiena. Taip pat galima vartoti amino rūgščių turinčius maisto papildus.

Be to sekite, kad su maistu gautumėte pakankamai cinko. Amino rūgštys ir cinkas aprūpina plaukus būtinomis „statybinėmis“ medžiagomis bei užtikrina normalią folikulų veiklą.

Norėdami padidinti hemoglobino kiekį, rinkitės geležimi turtingus produktus: grikius, kepenis, burokėlius.

Priežiūra

Su slinkimu kovoti padės šampūnai, losjonai ir tonikai, ant kurių etikečių užrašyta „stiprinantys“ arba „skatinantys plaukų augimą“. Juose yra stimuliuojančių ekstraktų, biotino ir amino rūgščių – visa tai gerina plaukų svogūnėlių būklę. Įtrindami šias priemones atlikite lengvą galvos odos masažą – jis padės pažadinti miegančius plaukų folikulus.

Dar galima išbandyti specialias ampules – šiai dienai tai viena veiksmingiausių plaukų atstatymo priemonių. Jose aktyvių medžiagų – proteinų ir vitaminų kompleksų – koncentracija yra maksimali.

Ampulės naudojamos kursais, kurie trunka nuo mėnesio iki trijų. Tik įsidėmėkite: jeigu gydytojas skyrė specialią gydomąją priemonę, jokiu būdu nenaudokite jos ilgiau, nei nurodyta. Priešingu atveju gali pablogėti galvos odos būklė ir pradėti slinkti plaukai.

Liaudies receptai

Plaukus sustiprinti padės svogūnų sultys. Jomis plaukų šaknis reikia ištrinti likus pusvalandžiui iki plovimo. Tada plaukai išplaunami įprastu šampūnu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)