Riboti maisto kiekį

Kūčios, Kalėdos – tai ne tik gausybė teigiamų emocijų, bet ir didelis išbandymas mūsų sveikatai. Kai šventinis stalas lūžta nuo skanių valgių, visko norisi paragauti. Daugelis netrunka ir persivalgyti, o paskui sutrikusi sveikata sugadina šventes. Persivalgymas gali sukelti ne tik nežymių negalavimų, bet ir didesnių sutrikimų.

Kasmet būna apsinuodijusių maistu bei alkoholiu žmonių, kuriems prireikia rimtos medicininės pagalbos.

Tradiciškai per Kūčias valgome silkės, grybų, o tai sunkiai virškinamas maistas. Kalėdų stalas dar gausiau nukraunamas įvairiais patiekalais. Dauguma tądien valgo nemažai riebių patiekalų, saldumynus po keptų valgių. Persivalgius maudžia, skauda, pykina skrandį, jis sunkiai virškina, ėda rėmuo, pučia vidurius. Po tokių gausių vaišių didelis krūvis tenka ir mūsų kepenims.

„Persivalgymas ne tik kenkia sveikatai, bet dar yra ir nedorybė, – sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos gydytoja gastroenterologė Margarita Varžaitienė. – Deja, dauguma žmonių per Kūčių vakarienę persivalgo. Dažniausiai ne dėl to, kad stengiasi paragauti visų dvylikos patiekalų, o todėl, kad valgo jų dideliais kiekiais.

Be to, vakarienei būna neįprastas maistas – grybai, silkės. Paskui dar gausiai prisikertame saldumynų, prigeriame kisieliaus. Tokius produktus paprastai valgome rytinėmis valandomis ar per pietus, o per Kūčias jų privalgę vakare labai apsunkiname virškinimą. Tas didžiulis suvalgyto maisto kiekis pradeda spausti skrandžio plotą. Žmogui ne tik pradeda skaudėti pilvą, bet ir pūsti vidurius. Atsiranda įvairių kitokių nemalonių pojūčių.“

Gydytoja ragina laikytis sveikos mitybos principų: „Valgyti reikia saikingai tiek per Kūčias, Kalėdas, tiek per bet kokią kitą šventę. Šventinę dieną būtina pavalgyti ir pusryčius, ir priešpiečius, ir pavakarius, o vakarienę valgant nepamiršti saiko.“

Paūmėja ligos

Virškinimą sutrikdo ne tik gausus, riebus maistas, bet ir alkoholis. Be jo, deja, dauguma žmonių neįsivaizduoja švenčių. Jei per Kūčias pagal tradicijas alkoholio vartoti nedera, tai dažnas „atsigriebia“ per Kalėdas.

„Mes, medikai, nepritariame alkoholio vartojimui, tačiau jei žmonės be jo neįsivaizduoja švenčių, tai išgerti reikėtų simboliškai ir saikingai, – teigia gydytoja M. Varžaitienė. – Jei prie besaikio pavalgymo prisidės dar ir alkoholis, pasekmės sveikatai gali būti labai liūdnos.“

Persivalgius, pasak gastroenterologės, reikėtų palengvinti skrandžiui darbą – sukelti vėmimą. Tai geresnė, nors labai nemaloni, išeitis, nei kankinantys virškinimo organų skausmai.

„Gausi vakarienė, persivalgymas ypač pavojinga žmonėms, kurie serga virškinimo trakto ligomis: gastroezofaginiu refliuksu, skrandžio opa, turi kepenų, kasos sutrikimų, – aiškina gydytoja. – Šventiniu periodu virškinimo trakto ligos dažniausiai paūmėja dėl neadekvataus valgymo.“
Persivalgymo pasekmės sunkios būna ne tik sergantiems įvairiomis ligomis, bet ir sveikiems žmonėms.

„Gausiai privalgius ir dar užgėrus alkoholio didelis pavojus gresia net sveikam žmogui: galima susirgti ūmiu kasos uždegimu – pankreatitu. Tai labai sunki liga“, – tvirtina M. Varžaitienė.

Apsinuodijimo rizika

Dar didesni negalavimai užklumpa apsinuodijus maistu. Paprastai Kalėdų šventėms maistas gaminamas iš anksto, ilgai laikomas ant stalo. Neretai paskui dar kelias dienas valgomi šventinių patiekalų likučiai. Jei maistas buvo laikomas netinkamai, jame gali veistis bakterijos, kyla rizika apsinuodyti. Ypač pavojingas apsinuodijimas grybais, kurie yra tradicinis Kūčių patiekalas.

Apsinuodijus dažniausiai skauda pilvą, atsiranda pilnumo, sunkumo, nevirškinimo jausmas. Žmogus vemia, viduriuoja, jam gali skaudėti ir svaigti galvą, pakilti temperatūra, sumažėti kraujospūdis. Kartais apsinuodijimo simptomai pasireiškia praėjus 20 minučių po valgio, bet gali ir po 2–3 valandų. Pajutus apsinuodijimo požymius patariama kreiptis į medikus.

Apsinuodijus bet kokiu maistu reikia kas 10–15 minučių gerti skysčių (ne mažiau kaip 3 l per dieną). Būtinai mažais gurkšniais ir nedideliais kiekiais, kad neapsunkintumėte skrandžio veiklos. Negalima vartoti saldžių, gazuotų gėrimų.