Įprasta manyti, kad tik moterys puoselėja savo veido odą kruopščiai rinkdamosi tinkamas kosmetikos priemones, o vyrams neva gerai taip, kaip yra. Tačiau Vilniuje įsikūrusio Kūno kosmetologijos salono vadovė Irina Sapiego linkusi manyti, jog tokia nuomonė nėra teisinga: „Priežiūros reikia kiekvieno žmogaus odai, tai nepriklauso nuo lyties. Daugiau jos reikia sausai, jautriai ar linkusiai į sudirgimus odai. Dėl dažno skutimosi vyrų oda dažniau būna jautri ar sudirgusi. Todėl būtų galima teigti, kad vyrų oda reikalauja netgi didesnės priežiūros.“

Jeigu vyrų veido odos būklė labai priklauso nuo skutimosi, ką geriau naudoti skutimuisi – muilo putas, gelį ar tiesiog paprastą muilą?

„Oda padengta apsaugine hidrolipidine plėvele, kuri saugo odą nuo išsausėjimo, aplinkos poveikio, palaiko natūralų drėgmės balansą. Paprastas muilas ardo šią plėvelę, todėl oda tampa sausa – atsiranda raukšlių, sudirgimų, paraudimų. Be to, prarandama natūrali apsauga nuo aplinkos veiksnių – saulės, vėjo, šalčio, purvo ir t. t.

Taip pat odą erzina ir alkoholio turinčios priemonės, skutimasis prieš plauką ar nekokybiškų skutimosi peiliukų naudojimas. Mažiausiai odą dirgina tinkamos odai priemonės. Priemonę skutimuisi vyras turėtų rinktis atsižvelgdamas į odos tipą ir poreikius“, – aiškino specialistė.

Lygiai taip pat nėra vienintelio teisingo sprendimo, ką naudoti nusiskutus. Kosmetologė aiškina, jog tualetiniame vandenyje esantis spiritas labai sausina odą, tad jo šiais laikais nesiūlo niekas. O visa kita – tiks, tik reikiamas priemones atsirinkite įvertindami savo odos poreikius ir skaitykite rekomendacijas, kurias kosmetikos gamintojai išdėsto ant gaminio pakuotės.

Renkantis sau tinkamą kosmetikos priemonę, svarbiausia atkreipti dėmesį į savo odos tipą – riebi, jautri ar sausa oda. Jeigu nesate tuo tikri, geriau pirkite kosmetines priemones specializuotose parduotuvėse ar įstaigose, nes ten visuomet galėsite pasitarti su konsultantu.

Jeigu kosmetikos priemonę išbandėte ir ji jums tinka bei patinka, nesukelia alerginių reakcijų ar kitokių nemalonių pojūčių, nebūtina jos po kurio laiko keisti.

„Egzistuoja mitas, kad prie kosmetinių priemonių priprantama. Tas pats mitas rekomenduoja reguliariai keisti kosmetines priemones, kad išvengtumėte šio pripratimo. Tačiau jei priemonė jums tinka, atlieka savo funkciją – kam reikia ją keisti? Keisti kosmetines priemones rekomenduojame tik tuomet, jei jūsų odos poreikiai pasikeistų“, – kalbėjo kosmetologė ir pridūrė, jog su amžiumi oda keičiasi.

Paauglystėje ir jaunystėje dažnai kamuoja spuogai, riebi oda – reikia dezinfekuojamųjų, raminamųjų priemonių. Su amžiumi oda tampa sausesnė, atsiranda kitokių rūpesčių – odai reikia drėkinamųjų, maitinamųjų priemonių.

Ypatingesnės priežiūros reikalauja jautri, į alergiją ar sudirgimus linkusi oda. Tokiems vyrams reikėtų rinktis specialiai jautriai odai skirtas priemones, kurių sudėtyje nėra alkoholio, putojančių sudėtinių dalių. Jei pastebėjote kokią nors odos alerginę reakciją – atsirado neįprastų bėrimų, pūlinukų, kurie nedingsta kelias dienas – kreipkitės į dermatologą. O jeigu jūsų oda tokia jautri, kad „nenori“ priprasti prie skutimosi, ko gero, geriausia išeitis būtų ilgalaikis plaukų šalinimas (fotoepiliacija). Po šių procedūrų plaukeliai taps plonesni arba visai nustos augti.

Kosmetologijos specialistė atkreipė dėmesį, jog didžiausia klaida, kurią šiandien vyrai dažniausiai daro, yra veido odos priežiūros stoka ar visiškas nebuvimas.

„Kvaila būtų manyti, kad veido odos priežiūra – tai tik estetinę reikšmę turinti procedūra. Šiuolaikiniai vyrai supranta, kad norėdami atrodyti gražiai turi save prižiūrėti – kasdien valyti veido odą, tepti ją tinkamais kremais. Dėl netinkamos priežiūros, pavyzdžiui, veido prausimo muilu, oda išsausėja, sudirgsta, tampa jautresnė, pažeidžiamesnė ir gali sukelti daug nemalonių pojūčių“, – pabrėžė Kūno kosmetologijos salono vadovė.

Barzdaskutė ar skustuvas

Vidutiniškai barzdos plaukai vyrams per parą užauga 2 mm, tad, norint išlaikyti gerą išvaizdą, būtina skustis kiekvieną dieną. Kas šią procedūrą padarys malonesnę: elektrinė barzdaskutė ar skustuvas.

Patarimus mums teikusi kosmetologė sako, kad elektrinė barzdaskutė labiau tinka dirgliai odai. Tačiau jeigu oda į skutimąsi reaguoja normaliai – kiekvienas renkasi tai, kas jam patogiau. Kažkur buvo šmėkštelėję skaičiai, jog maždaug perpus nuperkama elektrinių barzdaskučių ir paprasčiausių skustuvų.

Kokių privalumų ir trūkumų turi abu šie skutimosi būdai? Bene didžiausias elektrinės barzdaskutės privalumas – nusiskusti galima labai greitai: visas procesas trunka ne daugiau kaip penkias septynias minutes, o skutimuisi nereikia nei putų, nei gelio ar kitokių priemonių. Be to, nusiskusti galima bet kur – nebūtinai namuose. Ir dar: šis būdas padeda išvengti įbrėžimų, įsipjovimų ar kitokių odos pažeidimų.

Tačiau... Pirmiausia elektrine barzdaskute nenusiskusite taip švariai, kaip naudodami peiliukus. Be to, iš pradžių prie tokios procedūros nepratusi sausa oda gali reaguoti niežuliu ar bėrimais, kurie ilgainiui, panaudojus raminamuosius kremus, turėtų išnykti. Pagaliau barzdaskutė kainuoja žymiai brangiau nei peiliukai. Tiesa, barzdaskutės peiliukų nereikia keisti taip dažnai (ne rečiau kaip kartą per pusantrų metų) kaip skustuvo.

Suprantama, tie, kurie nuolat skutasi peiliukais, gali išvardyti tokio skutimosi būdo privalumų. Pavyzdžiui, skustuvu gali švariau nusiskusti, tad galbūt užteks tą daryti kas antrą dieną, taip pat skustuvas yra gerokai pigesnis.

Tiesa, nereikėtų pamiršti, kad reguliariai teks pirkti peiliukus bei kremus ir losjonus, t. y. tai, ko reikia šlapiajam skutimosi būdui. Taigi šis pastebėjimas galėtų būti svarbus aspektas, liudijantis skustuvo nenaudai. Be to, ir įbrėžimų ar kitokių odos pažeidimų skutantis peiliukais išvengti bus sunkiau.

Tad, jeigu dar nesate nusprendę, kaip skustis geriau, įvertinkite šias pastabas. Gal tai padės lengviau apsispręsti.

Ir dar. Liaudis sako: kas skutasi vakarais, tas myli žmoną, kas rytais – tas gerbia savo bosą.