Jau penktus metus lapkričio 18 d. Europos supratimo apie antibiotikus dieną Lietuvoje ir kitose šalyse gyventojai raginami atsakingai gydytis antimikrobiniais vaistais ir juos vartoti tinkamai. Apie tai pasakoja Vilniaus m. savivaldybės visuomenės sveikatos biuro Vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Viktorija Šadiul.

Veikia bakterijas

Antibiotikai kitaip dar vadinami antimikrobiniais vaistais. Tai vaistai, kurie naikina bakterijas, ar sustabdo jų augimą. Antibiotikai yra bakterinėms infekcijoms, pavyzdžiui, plaučių uždegimui ar stafilokokiniam kraujo užkrėtimui gydyti skirti vaistai.

Virusų negydo!

Deja, antibiotikai negydo tokių virusinių ligų kaip peršalimas, gripas, pūslelinė. Vaistai, kurie veiksmingai kovoja su virusais, paprastai vadinami priešvirusiniais vaistais. Tokie vaistai skiriami gripui, ŽIV, pūslelinei.

Laikė stebuklingais

Tačiau išskirtiniais ir visa pagydyti galinčiais vaistas antibiotikus žmonės laikė ne tik šiandien. Antibiotikai jau nuo pat jų atradimo laikų buvo laikomi stebuklingais vaistais. Jie pradėti naudoti bakterinių ligų gydymui, tačiau kuo greičiau pasveikti norintys žmonės pradėjo antibiotikus vartoti nuo visų juos ištikusių negalavimų.

Bet reikėtų įsidėmėti, kad per dažnai vartodami antibiotikus galime net pakenkti sau. Per gausus ir netinkamas antibiotikų vartojimas spartina antibiotikams atsparių bakterijų atsiradimą ir plitimą. Todėl antibiotikams jautrios bakterijos žūva, o atspariosios gali toliau augti ir daugintis.

Problema – dažnas vartojimas

Šios atsparios bakterijos gali plisti ir sukelti infekcijas tiems žmonėms, kurie antibiotikų nevartoja. Taigi antimikrobinis atsparumas yra visuomenės sveikatos problema, kurios pagrindinė priežastis – dažnas ir neracionalus antibiotikų vartojimas.

Kelia komplikacijas

Antibiotikai gydo tik bakterinės kilmės infekcijas, neveikia virusų sukeltų ligų. Atminkite, kad antibiotikai neveikia tokių ligų kaip peršalimas ar gripas ir nemalšina tokių simptomų kaip čiaudulys arba karščiavimas.

Viena iš priežasčių, kuri skatina žmones vartoti antibiotikus peršalimo metu – klaidinga nuomonė, kad gydant virusinę infekciją antibiotikais bus išvengta bakterinės infekcijos. Tačiau be priežasties vartojamas antibiotikas gali būti atsparių bakterijų sukeltos infekcijos ar ligos komplikacijos priežastis.

Nenutraukti kurso

Svarbu žinoti, kad ne tik kada reikia vartoti antibiotikus, bet ir kaip juos reikia vartoti. Neteisingai vartodami antimikrobinius vaistus: trumpinsite gydymo kursą, gersite tik kartą per dieną, vietoje privalomų dviejų ar net trijų dozių, vartosite mažesnę dozę. Netinkamai vartodami antibiotikus sudarome palankią terpę bakterijoms išgyventi, jos gali prisitaikyti prie veikliosios medžiagos. Dėl šios priežasties formuojasi vis daugiau antibiotikams atsparių bakterijų.

Atsparios bakterijos ne tik išgyvena veikiant antibiotikui, bet net ir toliau dauginasi, užtęsia ir gali net sukelti mirtį. Gydant antibiotikams atsparių bakterijų sukeltas infekcijas reikia atidesnės medikų priežiūros, alternatyvių ir brangesnių antibiotikų, kurie taip pat gali turėti žalingą šalutinį poveikį žmogaus organizmui.

Saugokime ateities kartas

Racionalus antibiotikų vartojimas turėtų būti kiekvieno visuomenės nario rūpestis ir atsakomybė. Už antibiotikų veiksmingumo išsaugojimą atsakingi esame visi. Atsakingai vartodami antibiotikus apsaugosime save ir ateities kartas nuo periodo, kuris buvo iki atrandant antibiotikus. Tada tūkstančiai žmonių mirdavo nuo šiais laikais elementariai antibiotikais išgydomų ligų – pooperacinių žaizdų infekcijų ar plaučių uždegimo.

Per 20 metų – dvi naujos rūšys

Antibiotikų atsparumas didėja, o per paskutinius 20 metų į rinką buvo paleistos tik dvi naujos antibiotikų grupės. Norint sukurti naują antibiotiką, reikia pasitelkti pažangiausius ir brangiausius mokslinius tyrimus, kurie užima be galo daug laiko. Taigi, lengviau yra išsaugoti seną antibiotiką, negu sukurti naują.

Nevartokime „likučių“

Vilniaus m. visuomenės sveikatos biuras primena, kad pasiskiepijus galima apsisaugoti nuo daugelio infekcinių ligų. Pagrindinės asmens higienos taisyklės, pavyzdžiui rankų plovimas, yra efektyvi priemonė kovoje su bakterijomis.

Taip pat nepamirškite, kad antibiotikus reikia vartoti tik paskyrus gydytojui. Nevartokite „likučių“ ar be gydytojo išrašyto recepto pirktų antimikrobinių preparatų! Vartojant antibiotikus, svarbu laikytis gydytojo nurodymų. Nors pasijutote geriau, suvartokite visą antibiotikų kursą.

Pasveik be antibiotikų!

Keliose Europos šalyse jau vykdomos sėkmingos visuomenės informavimo kampanijos, todėl šiais metais Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, bendradarbiaudamas su Vilniaus miesto, Vilniaus ir Šalčininkų rajonų ugdymo įstaigomis, lapkričio 18 dieną inicijuoja akciją „Peršalimas? Gripas? Pasveik be antibiotikų!“.

Akcijos metu miesto ir rajonų gatvėse, viešose vietose, poliklinikose bei mokyklos bendruomenėse mokiniai informuos žmones, kodėl svarbu vartoti antimikrobinius vaistus atsakingai. Akcijoje dalyvauja vaikai. Ypač svarbu, kad vaikų ateitimi būtų pradėta rūpintis jau dabar ir antibiotikų efektyvumas išsaugotas ateinančioms kartoms. Akcijos metu bus dalinama informacinė medžiaga ir atšvaitai.