Kokių tik priežasčių neprisigalvojame, kad nereikėtų viešai parodyti po gimdymo pasikeitusio kūno: ir pirtis mums nebepatinka, ir paplūdimio nebemėgstame, nors anksčiau bambą išvertusios galėdavome valandų valandas saulėkaitoj kepti. Ir kaipgi patiks – jei po nėštumo bamba, švelniai tariant, mažumėlę pasikeitė. Esamos mamytės žino, o būsimos girdėjo legendų apie po gimdymo atsiradusią pilvo odos raukšlę – nežinia, nei kaip ją slėpti, nei kaip su ja susigyventi.

Ne visi sielos randai yra matomi kūne, tačiau visi kūno randai žaloja ir vidinį pasaulį. Psichiatras Ramūnas Aranauskas perspėja, kad nesprendžiama išorinė problema gali sukelti gilių vidinių išgyvenimų.

„Tikras arba tariamas defektas labai apkartina žmogui gyvenimą: išsivysto kompleksas, žmogus riboja savo kasdienybę, neleidžia sau užsiimti mėgstama veikla, bijo užmegzti ryšius“, – aiškina R. Aranauskas. Netrukus po gimdymo moteris pradeda skvarbiu žvilgsniu tyrinėti savo atvaizdą veidrodyje. Deja, ši akistata dažniausiai būna ne itin maloni. Jei metamorfozės lengvos, dažniausiai jas nustelbia motinystės džiaugsmas, bet jei ne... trūkumas neduoda ramybės, neleidžia ramiai mėgautis motinyste ir tampa nebe estetine, bet emocine problema. Psichiatras įsitikinęs: moters troškimas būti gražia – ne pataikavimas vyrams ar auka grožio ir jaunystės kultui, jis užprogramuotas moters prigimtyje.

Regis, taip tobulai gamtos suplanuota, bet... ne iki galo. Kad augančiam vaikeliui būtų daugiau vietos, pilvo raumenys prasiskiria, audiniai išsitempia. O štai grįžimo funkcija – neužprogramuota. Dažnai moteriai po gimdymo pilvo raumenys taip ir lieka prasiskyrę, vos tik daugiau užvalgius iškyla pastebimas pilvukas, provokuojantis įkyrius „tai laukiate broliuko“ klausimus.

Ne ką švelnesnės metamorfozės ištinka ir jaunos mamytės krūtinę. Nustojus maitinti krūtimi, liaukinis audinys nyksta, dėl persitempusios odos krūtys praranda elastingumą, nukąra. Dėl staigių svorio pokyčių suglemba oda, probleminėse vietose susikaupia daugiau riebalų.

Susigyventi su šiais kūno pokyčiais ir iš naujo prisijaukinti veidrodį – sudėtinga, o kartais galbūt net neįmanoma misija. Užuot švaisčius energiją ir laiką kasdieniam nepasitenkinimui savo kūnu, juos būtų galima skirti kur kas prasmingesnei veiklai. O štai kompleksus verčiau iškviesti į žūtbūtinę dvikovą.

Deja, sveika gyvensena pagrūmoti galima ne visiems kūne likusiems nėštumo pėdsakams. Kai kurie jų nuščiūva tik prieš skalpelį. „Nemažai dalykų galima padaryti sveika mityba ir sportu, tačiau, kad ir kiek sportuotum, prasiskyrę pilvo raumenys nebesugrįš į ankstesnę padėtį, krūtinės papildyti sportu taip pat neįmanoma“,– aiškina projekto „Misija – grožis“ ekspertas, klinikos „Grožio chirurgija” plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Kęstutis Maslauskas.

Jis įsitikinęs, jog šiandien moteriai nebereikia rinktis tarp motinystės ir grožio – pasitelkus į pagalbą mediciną, šias prigimtines moters „užduotis“ galima suderinti. Moterims, kurioms nėštumo ištampytas pilvas ir nukarusi oda kartina gyvenimą, K. Maslauskas rekomenduoja pilvo plastikos procedūrą.

Šios procedūros metu pašalinamas odos ir poodžio perteklius, esantis tarp bambos ir gaktos. Atkėlus audinį nuo pilvo apačios iki šonkaulių lanko, pašalinus odos perteklių ir susiuvus, virš bambos buvę audiniai atsiranda ties gakta, o bamba įsodinama naujoje vietoje. Tos pačios operacijos metu galima ir padailinti kūno formas, nusiurbiant riebalų.

K. Maslauskui ne viena moteris dėkinga ir už grąžintą moteriškumo simbolį – dailią krūtinę. Vietoj sunykusio liaukinio audinio krūtinė papildoma implantais, forma pagražinama pakeliant. Tokios procedūros – rekonstrukcinės, tačiau nereta moteris ta pačia proga nusprendžia įgyvendinti dar iki gimdymo turėtą svajonę apie didesnę krūtinę – renkasi didesnio dydžio implantus.

Moterims, kurios patenkintos krūtinės dydžiu, krūtų formą pagražinti galima ir be implantų – atlikti krūtų pakėlimą ir dailią krūtinę suformuoti iš pačios moters krūtinės audinių.

Nebe tabu plastikos chirurgo kabineto duris praverti ir subtilesniais klausimais: vis daugiau moterų nusprendžia pasidailinti išorinius lytinius organus – atlikti lytinių lūpų plastikos procedūrą.

Skeptikus galima nuraminti: save gerbiantys plastikos chirurgai psichologinių problemų skalpeliu nebando spręsti. K. Maslauskas tikina, kad pacientus, kurių problemos įsivaizduojamos, identifikuoti galima jau per pirmąjį pokalbį. Ir vargas tam chirurgui, kuris imasi padėti tokiam pacientui.

Grožio chirurgijos specialistai gali pašalinti odos perteklių ir grąžinti stangrų pilvą bei krūtinę, gali ir vieną kitą riebaliuką nusiurbti, tačiau jie negali užkabinti spynos ant pacientės šaldytuvo. Ar atliktos procedūros suteiks ilgalaikį efektą, priklauso nuo pacientės. Tad jei trokštama kartui ir visiems laikams ištarti „Atia, kompleksai“, teks į savo dienotvarkę įtraukti sveiką gyvenimo būdą.

Gydytoja dietologė Edita Gavelienė pastebi, kad dažnai priaugtus kilogramus moterys teisina nėštumu, nors iš tiesų pasikeitusias kūno formas lemia neteisingas elgesys. Argumentas, kad riebalai kaupiasi dėl po gimdymo sulėtėjusios medžiagų apykaitos tinkamas tik kai kurioms moterims, didžiajai daliai moterų medžiagų apykaita šiuo gyvenimo periodu pagreitėja. Tačiau, žinoma, ne tiek, kad „kimšimo už du“ filosofija nepaliktų pėdsakų kūne.

Pasak gydytojos, vidutiniškai per nėštumą moterys priauga apie 12-13 kg, jei kilogramų „kraitis“ didesnis – vertėtų sunerimti. Tiek planuojant nėštumą, tiek po gimdymo, kertinė sveiko ir gražaus kūno sąlyga – sveikas gyvenimo būdas. Gydytoja dietologė pastebi, jog nėštumo metu moterys tiesiog nustoja kontroliuoti savo elgesį, „atleidžia vadeles“.

Jos įsitikinimu, dar planuojant nėštumą reikėtų inventorizuoti savo įpročius ir su ydingais atsisveikinti. Tuomet motinystė moters kūne paliktų ne tokius ženklius pėdsakus, o investicijos į grožį turėtų ilgalaikį efektą.

Laidos "Misija-grožis" kūrėjai klausia:


Balsuoti galite iki spalio 19 d.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)