„Matau, kaip rožinis kaspinas apjuosia visą Lietuvą. „Nedelsk“ – tai beldimasis į toliausiame užkampyje gyvenančių moterų širdis: jūs esate mylimos ir svarbios savo šeimai, giminei, miesteliui, šaliai. Negalima sau leisti mirti nuo krūties vėžio, kai pasaulyje išgyja 9-ios iš 10-ies. Ši liga nėra nuosprendis, tačiau apie ją svarbu sužinoti kiek galima anksčiau‘“, – sako projekto „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė. Jos teigimu, kuo dažniau ir plačiau bus kalbama apie krūties vėžį, tuo daugiau moterų laiku pasirūpins savo sveikata ir tuo daugiau šeimų bus laimingos.

Spalį net 100 Lietuvos miestų bei miestelių mokyklų kviečia vaikus dalyvauti „Rožinio kaspino“ akcijoje. Jos metu mažieji ant rožinių juostelių rašo savo mylimiausių moterų – mamų, močiučių, sesių, mokytojų ir draugių – vardus, linkėdami sveikatos. Taip pat 100 šalies bibliotekų įrengė specialias „Rožines lentynas“. Į jas sudėtos knygos, kurių pavadinime yra žodis „moteris“. Projektas „Nedelsk!“ šias lentynas papildys naujomis knygomis.

15-oje Lietuvos miestų tradiciškai spalį įžiebiama Rožinė vilties ir tikėjimo šviesa, apšviečianti pasirinktų pastatų fasadus. Taip pat jau 7-erius metus tęsiamas konkursas „Težydi mano miestas“, skatinantis gėlėmis puošti savo ir savo gimtojo miesto aplinką.

Spalio mėnesį „Rožinio kaspino“ autobusėlis tęsia kelionę po Lietuvos regionus – bus aplankytos moterys Prienų, Birštono, Zarasų ir Vilniaus rajonuose. Taip pat dešimtyje miestų ir miestelių šį mėnesį aukojamos šv. Mišios už nuo krūties vėžio mirusias moteris ir tas, kurios kovoja su liga.

Jau ne pirmus metus tarptautinės kompanijos – „Fazer“ ir „Baltic Champignons“ – visą spalio mėnesį savo produktus žymi rožiniu kaspinu ir dalį sumos nuo jų pardavimų skiria krūties vėžio prevencijos projektui „Nedelsk!”.

2008 m. Europos Parlamentas sveikatinimo projektą „Nedelsk!“ apdovanojo kaip „mažo biudžeto – didelio poveikio“ (angl. „Low budget – big impact“). Šių metų spalį projekto iniciatorė A. Zuokienė yra pakviesta į JAV, į specialią viso pasaulio krūties vėžio aktyvistų programą, skatinančią šalis dalintis gerąja patirtimi ir bendradarbiauti kilnioje kovoje su šia onkologine liga.

Sveikatinimo projektas „Nedelsk!” visoje Lietuvoje jau 9 metai rengia moterims krūtų savityros praktinius mokymus, organizuoja viešas paskaitas apie krūties vėžį, propaguoja darnaus gyvenimo būdą. Nuo projekto veiklos pradžios organizuojamų nemokamų patikrų metu buvo patikrinta daugiau kaip 67 tūkst. moterų, iš jų per 630 rasta krūties vėžio įtarimo atvejų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją