„Kas yra žaliavalgystė? Tai yra natūralus gyvenimo būdas. Tai tokia mityba, kai tu valgai tik žalią maistą. O tas žalias maistas, priklausomai nuo produkto, gali būti apdorotas iki 42 laipsnių. Kodėl yra tokia riba? Nes tai yra būtent ta ribinė temperatūra, po kurios jau visi fermentai žūva.

Kas yra fermentai? Kiekvienas organizmas, mūsų kūnas taip pat, turi savo fermentus. Jie yra dviejų rūšių. Tai tie, kurie padeda virškinti maistą ir tie, kurie atsakingi už metabolizmo procesus. Ir kiekvienas žalias produktas turi savo fermentus. Kas vyksta, kai mes valgome? Jeigu valgome termiškai apdorotą maistą, naudojame savo kūno fermentus, kurie padeda virškinti. Jeigu iš apdoroto maisto dar galime gauti mineralų, tai fermentai jau žūva. Jeigu maistas nėra termiškai apdorotas, jame esantys fermentai dirba savo darbą. O mūsų organizmo fermentai gali užsiimti savo darbu“,- žaliavalgystės principus aiškino O.Dzindzeleta, besidominčius sveika mityba pakvietusi pasimokyti gaminti ir paragauti kitokio maisto.

Olga Dzindzeleta
Trejus metus tik žalią maistą valganti moteris savo gyvenimo būdą pavertė ir verslu – įkūrė gyvo maisto patiekalų restoraną „RawRaw“.

Daugiau nei 40 metų pragyvenus tradicinį gyvenimą, pereiti prie žaliavalgystės Olgai nebuvo sunku. Tačiau kiekvienam norinčiam kardinaliai pakeisti mitybą moteris pataria pagalvoti ir suprasti, kaip jis gali tai padaryti, nes gali būti visokių sveikatos problemų ir reiktų psichologiškai pasiruošti.

O. Dzindzeleta sako nepajutusi pereinamojo laikotarpio sunkumų ar krizės, nors organizmas iš pradžių labai aktyviai valėsi: „Per du mėnesius aš numečiau 15 kg. Ir dabar supratau, kad mano kūne buvo visokių nešvarumų, kurie iš manęs išėjo. Bet man nebuvo negerai, gal dėl to, kad su sveikata aš neturėjau jokių problemų. Buvo gal po 2 savaičių laikotarpis, kai buvo apėmęs silpnumas. Mano vyrui buvo daugiau problemų, su skrandžiu ir t.t., tai galiu pasakyti, kad jis jau nebeturi jokių skrandžio problemų ir mes jau pamiršome apie vaistus.“

Moteris sako supratusi, kad mūsų kūnas viską žino ir gali valdyti visus procesus, jeigu tik mes jam netrukdom. „O didžiausias trukdymas yra tada, kai mes jam duodame negerą, negyvą maistą. Aš manau, kad gyvam organizmui reikalingas gyvas maistas“,- priduria žaliavalgė. Ir siūlo pasigaminti keletą žaliavalgiškų patiekalų.

Thai salotos

Sudėtis:

3 stiklinės plonai supjaustytų kopūstų
1 stiklinė plonai supjaustytos morkos
1 stiklinė plonai supjaustytos cukinijos
Pundelis česnako laiškų arba svogūnų laiškų
Pundelis baziliko
Pundelis mėtos
Pundelis kalendros
1/2 stiklinės žemės riešutų

Užpilas:

4 v.š citrinos sulčių
1/4 stiklinės sojų padažo
2 v.š medaus
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
1 skiltelė česnako
2 a.š tarkuoto žaliojo imbiero
0,5 a.š čili pipirų 1,5 a.š kario

Eiga:

Blenderiu sumalti visus užpilo ingredientus be pipirų ir kario prieskonių. Kai pasidarys vientisa masė, neišjungiant plaktuvo, įdėti čili pipirus ir kario prieskonius.

Švelniai sumaišyti kopūstus, morkas, cukinijas, supjaustytą baziliką, mėtą, kalendrą. Supilti užpilą ir dar kartą viską sumaišyti.

Uogų glotnutis (2 porcijos)

Sudėtis:

1/2 stiklinės uogų (avietės, serbentai)
2 bananai
6 datulės
1 stiklinė vandens
Nedidelis pundelis petražolių

Eiga:

Visus ingredientus gerai suplakti elektriniu smulkintuvu.

Suši (2 porcijos)

Sudėtis:

2 vnt. nori lapeliai
2 stiklinės supjaustytų žiedinių kopūstų
1 stiklinė supjaustyto moliūgo
1/2 citrinos sulčių
Jūros druska
Sojos padažas
1 paprika
1 agurkas
1 avokadas

Eiga:

Smulkintuve sumalti žiedinį kopūstą bei moliūgą, kol masė bus panaši į ryžius.

Į gautą masę įpilti citrinų sultis, įdėti druskos. Palikti 20 min.
Nusunkti.

Šiaudeliais supjaustyti agurką, papriką, avokadą.
Sudėti „ryžius" ant nori lapo, ant viršaus sudėti likusias daržoves.
Atsargiai susukti lapą. Supjaustyti norimais gabaliukais.

Uogų gaspačio

Sudėtis:

3 pomidorai
1 stiklinė braškių (aviečių)
1/2 stiklinės serbentų (mėlynių)
1/2 stiklinės ananaso
1/2 stiklinės citrinos sulčių
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
Nedidelis pundelis baziliko, krapų.

Eiga:

Supjaustyti nedideliais gabaliukais pomidorus bei sudėti į smulkintuvą. Įdėti pusę visų braškių, alyvuogių aliejų, citrinų sultis, pipirus, druską. Galima įdėti ledo gabaliukų.
Viską gerai sumalti.

Ananasą supjaustyti nedideliais gabaliukais.
Įpilti gaspačio į lėkštę, įdėti likusias uogas, ananaso gabaliukus bei pabarstyti smulkintais žalumynais.

Skanaus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (84)