Aštuoniasdešimtųjų viduryje ši asmeninės higienos priemonė tapo itin populiari Vakaruose: moterys ėmė ieškoti ekologiškai nekenksmingų alternatyvų vienkartiniams produktams. Dabar taurelės traktuojamos kaip ekologiška alternatyva tamponams ir įklotams. Vis dėlto pas mus dar iki šiol jas žino nedaug kas.

Šiuolaikinė taurelė sukurta iš medicininio silikono – be latekso ir dažiklių. Ji talpinama makštyje ir surenka menstruacinį kraują.

Argumentai UŽ

Patikimumas

Menstruacinė taurelė labai patikimai įdedama, yra talpi. Jei tamponas sugeria apie 15-16 ml išskyrų, tai taurelė – apie 30. O tai reiškia, kad ji tinka turinčioms gausias menstruacijas. Tamponus ir įklotus tenka keisti kas tris-keturias valandas, o taurę galima laikyti apie dvylika valandų be jokios rizikos. Todėl ją galima naudoti ir naktį. Beje, priminsime: moterys, kurių gausios menstruacijos, visų pirma turėtų kreiptis į gydytojus, nes tai gali būti rimto susirgimo priežastis.

Ekonomiškumas

Tai daugkartinis produktas. Viena taurelė gali tarnauti labai ilgai (manoma, kad ją reikia keisti kas penkerius metus) – pakanka po kiekvieno naudojimo ją gerai išplauti ir sterilizuoti. Tuo tarpu tamponus ir įklotus reikia pirkti kas mėnesį ir ne visuomet užtenka vienos pakuotės.

Higieniškumas

Menstruacinės taurelės, skirtingai nuo tamponų ir įklotų, neveikia makšties mikrofloros, nesugeria išskyrų, tačiau apriboja oro patekimą į makštį. O tai reiškia, kad nejuntama nemalonaus kvapo. Be to, jei kraujo kontaktas su oru apribojamas, sumažėja kenksmingų mikroorganizmų dauginimosi tikimybė, vadinasi, mažėja ir toksinio šoko sindromo tikimybė.

Hipoalergiškumas

Šiuolaikinės menstruacinės taurelės, skirtingai nuo jų pirmtakių, gaminamos iš medicininio silikono, o ne iš latekso – žinomo alergeno, kuris gali sukelti įvairias nepageidaujamas reakcijas. Taurelės paviršius labai lygus, todėl ji lengvai įvedama (tampono atveju gali atsirasti diskomfortas). Tai itin aktualu moterims, besiskundžiančioms sausumo pojūčiu makštyje. Be to, lygumas apsaugo nuo makšties sienelių įbrėžimų.

Kompaktiškumas

Dėl nedidelio dydžio taurelė puikiai tinka kelionėms. Skirtingai nuo tamponų ir įklotų, ji neužima daug vietos ir laikoma specialiame individualiame maišelyje.

Argumentai PRIEŠ:

Būtinybė plauti ir sterilizuoti

Tamponas – vienkartinis produktas. Išimamas greitai ir paprastai, išmetamas į šiukšlių dėžę. Taurelės naudojamos daug kartų, vadinasi, kiekvieną kartą ją reikia kruopščiai išplauti. Be to, būtina kartais sterilizuoti. Sutikite, tai ne itin patogu darbe ar keliaujant.

Sudėtingas naudojimas

Tamponas turi specialų siūlą, kuris leidžia jį ištraukti be pastangų. O štai norint naudotis taurele reikia įgūdžių.

Apribojimai nekaltoms mergaitėms

Šiandien jau įrodyta, kad tamponus gali naudoti ir neturėjusios lytinių santykių – tiesiog reikia rinktis mažesnio dydžio. Tačiau mergaitėms negalima naudoti taurelių. Pačios mažiausios jų diametras – penki centimetrai, pernelyg didelis nepradėjusioms lytinio gyvenimo.

Psichologinis aspektas

Mes taip jau sukurti, kad visa, kas neįprasta, sukelia mums pirmiausia baimę. Kad ir kokia bebūtų taurelė efektyvi, sunku kovoti su naujovių baime. Nors principinio skirtumo nuo tampono nėra – tokia pat vidinė priemonė. Tačiau vien tik mintis, kad reikės naudoti silikoninę stiklinaitę, kelia vos ne siaubą.

Didina endometriozės riziką

Anot medikų, taurelės, kaip ir tamponai, gali padidinti endometriozės riziką.

Išvados

Žinoma, rimtų minusų taurelės neturi, o ir tie minusai nedaug susiję su jos funkcijomis. Žmonės ne iš karto pripranta prie naujų priemonių, užtat po dešimties metų jie jau negali be jų gyventi. Prieš dvidešimt metų ir tamponai kėlė pasibjaurėjimą.

Vienintelis dalykas, ką reikia prisiminti: menstruacinės taurelės – tai medicininis produktas, o ne madingas aksesuaras. Šie produktai turi turėti atitinkamus sertifikatus.

Svarbu:

Nors taurelė ir primena moterišką prezervatyvą (diafragmą), tačiau niekaip nuo nėštumo neapsaugo.
Nė viena menstruacinė taurelė neapsaugos ir nuo lytiniu keliu plintančių ligų.

Dydis

Menstruacinės taurelės būna dviejų dydžių:
S (mažas) – tinka moterims, kurios dar negimdė, arba moterims iki dvidešimt penkerių metų.
L (didelis) – gimdžiusioms arba moterims, vyresnėms nei dvidešimt penkerių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)