Visiems tinkamo vieno šampūno nėra. Geriausias visuomet bus tas, kuris labiausiai tiks jūsų plaukams. A. Umbrasevičius siūlo prieš renkantis plaukų priežiūros priemones pasikonsultuoti su patyrusiu kirpėju, įvertinsiančiu ir nustatysiančiu plaukų būklę, tipą. Tik tuomet tiksliai žinosite, kokios pagalbos ir priežiūros reikia jūsų plaukams.

Vienas šampūnas visam gyvenimui?

Rasti tinkamiausią šampūną nėra paprasta, bet net jeigu tai pavyko, nereikia manyti, kad tuo pačiu šampūnu galėsite naudotis visą gyvenimą. Plaukų tipas gali keistis po dažymo, sutrikus sveikatai, priklausomai nuo metų laiko ar pasikeitus klimato sąlygoms. Visais šiais atvejais plaukams reikia skirtingos priežiūros.

Pasak A. Umbrasevičiaus, šampūno funkcija – paprasta: tiesiog išplauti plaukus, pašalinti ant jų ir galvos odos susikaupusius riebalus bei nešvarumus, lako, putų ar kitų plaukų priežiūros priemonių likučius.

Visas kitas plaukų priežiūros funkcijas atlieka kondicionierius arba plaukų kaukės. Pašnekovas pabrėžia, kad žmonės dažnai teiraujasi šampūno, skirto profesionaliems kirpėjams.

„Kirpėjų priemonės iš tiesų yra geros, tačiau jų paskirtis – sukurti efektą. Kasdieniam naudojimui skirti kitokie šampūnai“, – teigia A. Umbrasevičius.

Svarbu žinoti, kad galvos odos tipas gali skirtis nuo plaukų tipo. Pavyzdžiui, galvos oda gali būti riebi, o plaukai – sausi. Taigi pasirinkę šampūną riebiai odai galite visiškai išsausinti plaukus.

Svarbu ir paskirtis

Vaistininkė konsultantė S. Petravičiūtė šampūnų „du viename“ nerekomenduoja ir siūlo, pritaikius šampūną, plaukus plauti kas antrą dieną, nebent naudojami dermatologiniai šampūnai, kurie gydo tokias ligas kaip psoriazė, dermatitas, mažina plaukų slinkimą ir pan. Tokias priemones reikia naudoti porą kartų per savaitę, o kasdienei higienai turėtų būti skirtas kitas šampūnas.

Tiesiog išplauti plaukams pakanka gero jums tinkamo šampūno ir šilto vandens. Karštas vanduo gali suaktyvinti galvos odoje esančių riebalinių liaukų veiklą, ir plaukai riebaluosis daug greičiau. Šampūno kiekis turi būti nedidelis. Svarbu plaukus gerai nuskalauti, kad būtų pašalintas visas ant plaukų likęs šampūno perteklius.

Pleiskanos pačios neišnyks

Riebi galvos oda dažnai būna pleiskanų atsiradimo priežastis. Plaukų riebalavimąsi gali lemti hormonų veikla. Įtakos turi ir stresas, netinkama mityba, ypač vitaminų trūkumas, dažnas galvos apdangalų nešiojimas. Tačiau pleiskanų gali atsirasti ir esant pernelyg sausai galvos odai.

Pleiskanų negalima ignoruoti, nes savaime jos neišnyksta. Gydymą reikia pradėti laiku, kol dar gali gelbėti kosmetinės priemonės. Nepradėjus tinkamai prisižiūrėti gali išsivystyti galvos odos uždegimas, ir tuomet reikės kreiptis į dermatologą.

Vaistinėse galima įsigyti šampūnų, kurie, be galvos odos valomųjų ir dezinfekuojamųjų medžiagų, turi ir pleiskanas naikinančių veikliųjų medžiagų. Šių šampūnų sudėtyje esančios veikliosios medžiagos normalizuoja ląstelių atsinaujinimo ciklą ir mažina pleiskanų atsiradimą. Arba tirpdo epidermio sluoksnį ir valo galvos odos paviršių.

Taip pat jos gali reguliuoti galvos odoje esančių grybelių kiekį, t. y. veikti antimikrobiškai.

Jei slenka plaukai

Dar viena opi problema, kuria dažniau skundžiasi vyrai, – tai ankstyvas plikimas. Jo priežastis dažniausiai būna paveldimumas, kai padidėja plaukų šaknų jautrumas testosteronui, sutrikdančiam plaukų šaknų aprūpinimą maisto medžiagomis.

Vis dėlto pernelyg slenkantys plaukai gali varginti ir moteris. Priežastis gali būti menopauzės metu pasikeitusi organizmo hormonų pusiausvyra, kai estrogenų mažėja, o testosterono poveikis didėja. Tad plaukai tampa plonesni, labiau slenka, pradeda matytis galvos oda.

Jėnos universitete atlikti klinikiniai tyrimai atskleidė, kad plaukų slinkimą stabdo kofeinas. Pasak tyrinėtojų, jis apsaugo plaukų šaknis nuo testosterono poveikio. Tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad reikia gerti daug kavos ar ja trinti galvą. Mokslininkai sukūrė šampūną, kurio sudėtyje yra kofeino, veikiančio dar gyvas plaukų šaknis. Kofeino kompleksas stiprina susilpnėjusius plaukus ir jų šaknis.

Tiems, kurie skundžiasi padidėjusiu plaukų slinkimu, vaistininkai pataria ieškoti šampūnų, kurių sudėtyje nėra cheminių komponentų, nes jie gali dar labiau pabloginti plaukų būklę. Tokiu atveju geriau rinktis ekologiškus šampūnus, kurie galėtų natūraliai pamaitinti plaukus ir skatintų veiksmingą jų augimą.

Ekologiški ir natūralūs

S. Petravičiūtė pataria renkantis šampūną žiūrėti į jo sudėtį. Mat šampūnai skiriasi savo plaunamosiomis medžiagomis, kitaip vadinamomis surfaktantais. Įprastas šampūnas dažniausiai būna sudarytas iš 80–90 proc. vandens ir surfaktantų (sodium lauryl sulfate (SLS) ir ammonium lauryl sulfate). Maždaug 3 proc. sudaro aktyviosios ir kvapiosios medžiagos, dažai bei konservantai. Mokslininkai įrodė, kad minėti surfaktantai gali sukelti alergijas ir odos pleiskanojimą.

Ekologiškoje kosmetikoje yra naujos kartos augalinės kilmės švelnių surfaktantų (coco, decyl ar lauryl glucoside). Renkantis natūralias plaukų priežiūros priemones svarbu atkreipti dėmesį, ar jose nėra parabenų, SLS, sodium laureth sulfate, karbamido (urea), DMDM, ftalatų, nes manoma, kad šios sudedamosios dalys gali būti kenksmingos sveikatai. S. Petravičiūtės teigimu, kuo šampūno sudėtis natūralesnė, kokybė geresnė, tuo kaina, deja, didesnė.

Pastaruoju metu populiarėja šampūnai, pagaminti muilo ar molio pagrindu. Muilo pagrindu pagaminti šampūnai, vadinami saponifikuotais aliejais, gerai išplauna plaukus ir yra natūralūs. Svarbu atkreipti dėmesį, kad juose nebūtų sintetinio riebalų ploviklio. Plaunant plaukus natūraliu moliu, dar vadinamu mineraliniu valikliu, išsaugomos natūralios odos ir plaukų savybės, oda ir plaukai neišsausėja, nepašalinamas visas natūralus riebalų sluoksnis. Tokie valikliai nesuardo odos apsauginio sluoksnio, nedirgina riebalų liaukų.