Iškrovos dienų idėja priklauso dietologui profesoriui Manuilui Pevzneriui. Iš pradžių iškrovos dienos buvo tik kompleksinės programos kenčiantiems nuo nutukimo dalis. Visą savaitę jie turėjo valgyti įvairų mažai kaloringą maistą, o vieną dieną – vartoti tam tikrą produktą: pusantro kilogramo obuolių, du kilogramus daržovių, pusantro litro kefyro arba aštuonis šimtus gramų varškės arba stiklinę grietinės – svarbiausia, kad paros maisto energetinė vertė neviršytų penkių-šešių šimtų kilokalorijų.

Per pastaruosius aštuoniasdešimt metų dietologų taikomi metodai keitėsi, tačiau iškrovos dienos tvirtai prigijo.

KETURI ARGUMENTAI UŽ

Greitas metodas

Iškrovos diena – optimalus būdas išsivaduoti iš sunkumo jausmo po šventinių dienų. Per parą lengvai atsikratoma pusės-pusantro kilogramo. Tiesa, tai ne nereikalingi riebalai, o daugiausia skysčiai, susikaupę organizme dėl sūraus, aštraus, saldaus maisto pertekliaus: dešimt gramų druskos arba cukraus sulaiko visą litrą vandens.

Skrandžio laisvadienis

Tai, ką įprasta vadinti pilvo švente, iš tikro yra viršvalandžiai jūsų skrandžiui ir žarnynui. Persivalgius visos vidinės sistemos priverstos dirbti paspartintu režimu, kone visa energija išeikvojama maisto virškinimui. Pastebėjote, kad neretai užkandžiaudami ką nors kaloringo staiga imate šalti? Iškrovos diena suteikia virškinimo sistemai nedidelį poilsį, tačiau su sąlyga, kad tokia iškrova – ne bausmė, o malonumas. Svarbu pasirinkti produktą, su kuriuo būtų nesunku praleisti ištisą dieną.

Iškrova pagal receptą

Esant tam tikriems susirgimams, iškrovos dienos veikia kaip ligos paūmėjimų profilaktika. Pavyzdžiui, esant artrozei, rekomenduojamos agurkų iškrovos dienos, hipertonijai – bulvių, diabetui – daržovių, inkstams naudingos arbūzų dienos. Ir, žinoma, bet kokios iškrovos dienos naudingos esant nutukimui. Dažniausiai rekomenduojamos varškės iškrovos dienos, kadangi baltyminiai produktai suteikia ilgesnį sotumo jausmą.

Fitnesas skrandžiui ir protui

Reguliarios iškrovos dienos (kartą per vieną-dvi savaites) treniruoja organizmą. Sumažinus suvartojamą maistą, šiek tiek sumažėja ir skrandis. Palaipsniui nyksta polinkis persivalgyti. Daugeliui iškrovos dienos labai patinka, nes jos niekaip neįtakoja mitybos įpročių: kaip ir anksčiau, galima valgyti viską, tik rytoj. Žmogus supranta, kad gali be problemų apsieiti su žymiai mažesniu maisto kiekiu ir dažnai ima maitintis saikingai bei sveikai.

KETURI ARGUMENTAI PRIEŠ

Laikinas efektas

Tas kilogramas ar du, kurių atsikratoma per iškrovos dieną, dar po dienos paprastai sugrįžta. Todėl kad, kaip jau buvo sakyta, tai ne riebalai, o skysčiai. Norint sudeginti kilogramą riebalų, reikia išeikvoti septynis tūkstančius kilokalorijų – vienos dienos pertrauka tokio rezultato nepasieksite. Be to, iškrovos dienos metu atsikratoma ne tik nereikalingų, bet ir reikalingų skysčių, kurie greit sugrįžta. Siekiant sumažinti iliuzinį svorio netekimą, labai svarbu per iškrovos dieną išgerti ne mažiau kaip pusantro litro skysčių (kaip ir bet kurią kitą dieną).

Rūgštingumas

Populiariausi iškrovos produktai – obuoliai ir kefyras, tačiau jie stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą ir padidina jo rūgštingumą. Galiausiai vietoje sveikatinamojo poveikio rizikuojama gauti gastrito ar skrandžio opos priepuolį. Pagal skirtingus statistinius duomenis, nuo gastrito kenčia nuo dvidešimt penkių iki septyniasdešimt penkių procentų suaugusiųjų, o tai reiškia, kad rizika ganėtinai didelė.

Labai norisi valgyti

Galima pagalvoti, kad suveikia kiaulystės dėsnis: vos tik ateina iškrovos diena, kaip apetitas nežmoniškai sukyla. Tačiau čia kaltas ne tik psichologinis nusistatymas, nors ir jis, be abejo, vaidina savo vaidmenį. Vaisiai arba daržovės, kuriais apsiriboja iškrovos dienos racionas, paprastai yra tik užkandis, skirtas apetitui sužadinti. Jis stimuliuoja skrandžio sulčių išsiskyrimą, kad galima būtų su apetitu mėgautis vėlesniais patiekalais. Jei pagrindinių patiekalų nebūna, žmogus taip visą dieną ir vaikšto su kankinamu alkio jausmu. Todėl daugeliui paprasčiau tiesiog pabadauti nei ištverti iškrovos dieną.

Stresas ir „nutrūkimai“

Paguoda, kad rytoj viskas grįš į senas vėžes ir vėl bus galima nieko sau neatsakyti, suveikia toli gražu ne visiems. Kankinamų minčių koncentracija padidėja būtent į vakarą, ir reikalai neretai užsibaigia persivalgymu - žmogus suvalgo kur kas daugiau, nei kad būtų suvalgęs visą dieną ramiame režime. Toks standartinis bet kokio griežto draudimo rezultatas.

Kokios išvados?

Kaip dietoterapijos elementas, esant skirtingiems susirgimams, iškrovos dienos yra įdomios. Ypač vasarą, kai gausu vaisių ir uogų bei mažesnis apetitas. Tokios vienadienės monodietos netgi naudingos – ne dažniau kaip kartą per savaitę, nesant kontraindikacijų. Tačiau kliautis jomis kaip pagrindine priemone sulieknėti beprasmiška. Jos gali būti tik palaikomoji, papildoma priemonė.

Nors iškrovos dienos – savotiškas kompromisinis variantas tarp badavimo ir maitinimosi be apribojimų, tai vis dėlto gan griežtas sprendimas. Kaip sako dietologas, medicinos mokslų daktaras Michailas Ginzburgas, tai panašiau į viduramžių mikčiojimo gydymo metodą: kuoka per galvą. Tikimybė pagyti yra, tačiau šalutinio poveikio tikimybė dar didesnė.

Penki iškrovos dienos variantai

Dienos meniu: 600 g neriebios varškės arba 1,5 l neriebaus kefyro.
Iškrovos dienos poveikis: stimuliuoja medžiagų apykaitą.

Dienos meniu: 1,5 kg obuolių (arba kitų vaisių, išskyrus bananus) arba 2 kg daržovių (žalių arba patroškintų).

Iškrovos dienos poveikis: ląsteliena valo organizmą, papildo vitaminų ir mikroelementų trūkumą.

Dienos meniu: 1 l kefyro + 0,5 kg obuolių.

Iškrovos dienos poveikis: suderinamas valomasis ir stimuliuojamasis poveikiai.

Keturios sėkmės taisyklės

Išvakarėse nepersivalgykite.
Kitą dieną neprisivalgykite kaloringų produktų.
Pageidautina atsisakyti rimtų fizinių ir intelektinių krūvių.
Būtinas pozityvus nusiteikimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)