Melaninas sintezuojasi iš dvejų amino rūgščių – tirozino ir triptofano. Jie randami gyvulinės kilmės produktuose ir bananuose.

Vasarą nepakeičiami ir antioksidantai – karotinoidas likopenas ir beta-karotinas (vitaminas A): jie apsaugo ląstelių membranas nuo pakenkimo ir suteikia intensyvesnį įdegio atspalvį. Reikia prisiminti, kad šios medžiagos įsisavinamos tik esant pakankamam kiekiui riebalų.

Dar vienas svarbus antioksidantas – vitaminas E. Jis neutralizuoja laisvuosius radikalus – pagrindinę ankstyvo senėjimo priežastį. O selenas apsaugo nuo nudegimų ir išsausėjimo.

Pagrindinė taisyklė norintiems, kad bronzinis įdegio atspalvis išliktų kuo ilgiau – gerkite kuo daugiau vandens! Juk sausa oda atrodo suvytusi, greičiau pradeda luptis ir greitai prarandate gražią įdegio spalvą. Todėl įprastą išgeriamo vandens normą esant karštam orui drąsiai galite padvigubinti.

Patarimai, ko nereikia daryti!

Jeigu yra medžiagos padedančios gražiai įdegti, tai yra ir tokios, kurios šį procesą lėtina. Pats pagrindinis įdegio priešas – vitaminas C. Jis lėtina melanino gamybą. Citrusiniai vaisiai, uogos, špinatai, švieži ir rauginti kopūstai – be visų šių produktų vasarą neišsiversite. Tačiau jeigu norite gražiai įdegti, geriau šiais produktais mėgaukitės rečiau.

Neleidžia įdegti sūdyti, rūkyti, kepti patiekalai ir konservuoti produktai. Juose gausu druskos, kuri slopina melanino gamybą.

Kava, stipri juoda arbata, saldieji gėrimai ir alkoholis skatina odos dehidrataciją. Sausa oda negali apsisaugoti nuo ultravioletinių spindulių poveikio.

Jūsų vasaros meniu svarbus ne tik įdegiui. Paplūdimyje jūs tiesiog stebinsite šilkine oda ir lengva, grakščia figūra. Gero apetito!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją