Ji gamina sekretą, kuris atskiedžia spermatozoidus ir sudaro palankią terpę jiems judėti. Ji yra tam tikras barjeras, saugantis, kad į vyro sėklides, šlapimo pūslę, inkstus nepatektų infekcinis užkratas.

Pagrindinės prostatos ligos yra trys: prostatos uždegimas, gėrybinis prostatos padidėjimas ir prostatos vėžys. Visos šios trys prostatos ligos turi tarpusavio ryšį.

Sergant lėtiniu prostatitu, padidėja rizika vyresniame amžiuje susirgti gėrybiniu prostatos padidėjimu ar prostatos vėžiu. Jauname amžiuje dažniausiai atsirandanti prostatos liga yra lėtinis prostatitas.

Anot gydytojo - urologo Antano Balvočiaus, keturi svarbiausi simptomai, atsirandantys dėl prostatos ligų: skausmas (pilvo apačioje, aplink varpą, tarpvietėje, kapšelyje), šlapinimosi problemos, bendri negalavimai (nuovargis, depresija), lytinės funkcijos ir erekcijos sutrikimas. Erekcijos sutrikimas yra susijęs su vyrų senėjimu, pasireiškia 52% vyrų tarp 40 - 70 metų amžiaus.

Taip pat erekcijos sutrikimas dažnai susijęs su gretutinėmis lygomis, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, prostatos ligas su apatinių šlapimo takų simptomais ir testosterono trūkumu.

"Rizikos faktoriai, skatinantys atsirasti erekcijos sutrikimus, tai: hiperlipidemija (riebalų apykaitos sutrikimai), viršsvoris, diabetas, rūkymas, nepakankamai fiziškai aktyvus gyvenimas, padidintas kraujo spaudimas, alkoholis, narkotikai, ilgas sėdėjimas prie kompiuterio", - sako A. Balvočius.

Gėrybinė prostatos hiperplazija (prostatos adenoma), tai gėrybinis prostatos raumeninio ir liaukinio audinio išvešėjimas, kuris atsiranda tik vyresnio amžiaus vyrams. Dėl nepiktybinio prostatos audinių išvešėjimo padidėja prostata (>20 g) ir atsiranda nemalonių įvairaus sunkumo šlapinimosi sutrikimų, susilpnėja šlapimo srovė, iki šlapimo susilaikymo.

Anot gydytojo-urologo, gėrybinės prostatos hiperplazijos atsiradimo priežastis nėra visiškai išaiškinta. Nustatyta, kad prostatos audinių išvešėjimo vystymasis susijęs su senėjimu ir negali atsirasti nesant sėklidžių, iš kurių į kraujo apytaką patenka vyriškas hormonas - testosteronas. Tačiau vien vyriškų hormonų nepakanka, kad atsirastų prostatos augimas, sukeliantis gėrybinę prostatos hiperplaziją.

Nustatyta, kad nejudrus gyvenimo būdas (ilgas sėdėjimas), riebus maistas, padidintas riebalų ir cukraus kiekis kraujuje, aukštas sistolinis kraujo spaudimas, negydomas lėtinis prostatos uždegimas spartina prostatos didėjimą. Prostatos išvešėjimas vyksta per visą gyvenimą. Naujausi stebėjimai rodo, kad prostatos išvešėjimas susijęs su vyrų senėjimu, nutukimu ir su testosterono koncentracija kraujuje.

Pilvo riebalų padidėjimas didina vidaus pilvo spaudimą, kuris ilgainiui padidina venų spaudimą ir palaipsniui sukelia prostatos venų nepakankamumą, kuris kenkia prostatai ir sukelia lėtines prostatos ligas, galiausiai - nepiktybinį prostatos audinių išvešėjimą.

Šiuo metu pasirodė mokslininkų pranešimų, papildančių ir koreguojančių supratimą apie prostatos vėžio atsiradimo priežastis. Prostatos vėžys Europoje yra dažniausiai diagnozuojama vėžio liga vyrams (22,2% iš visų vyrų, sergančių vėžiu).

Anot gydytojo-urologo A. Balvočiaus, nustatyta, kad prostatą saugo žalioji arbata, sojų produktai, vynuogės, pomidorai, kopūstinės daržovės bei žuvis. Pomidorai, ypač virti, labai sumažina riziką susirgti prostatos vėžiu. Juose esantis likopenas pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis.

Sojų produktai ir juose esantys izoflavonai saugo organizmą nuo ląstelių supiktybėjimo. Ne taip seniai nustatyta, kad vitaminai D, K turi galios apsaugoti prostatą nuo vėžio ir jų vartojimas sumažina riziką susirgti prostatos vėžiu.

Taip pat svarbus faktorius atsirasti prostatos vėžiui yra turėtų lytinių partnerių, nenaudojant apsaugos priemonių, skaičius. JAV mokslininkai iš Mičigano nustatė, kad vyrų, kurie turėjo daugiau nei 25 partneres, rizika susirgti prostatos vėžiu padidėjo tris kartus daugiau nei tų vyrų, kurie turėjo 5 ar mažiau partnerių.

Anot A. Balvočiaus, atliktuose tyrimuose, kuriuose dalyvavo vyrai nuo 40 iki 79 metų, taip pat nustatyta, kad tie vyrai, kurie buvo persirgę gonorėja, jiems 78% padidėjo rizika susirgti prostatos vėžiu, o sergantiems lėtiniu bakteriniu prostatitu, prostatos vėžio susirgimo rizika padidėjo 95 procentais. Šie rezultatai mokslininkams sukėlė įtarimų, kad egzistuoja seksualinis faktorius atsirasti prostatos vėžiui. Ši mintis kilo iš pamąstymų, kad prostatos vėžys, kai kuriems pacientams gali būti susijęs su virusine infekcija.

"Iš pateiktų naujausių mokslinių tyrimų matyti, kad norint sumažinti riziką susirgti prostatos ligomis, reikia laikytis sveiko gyvenimo būdo, būtina vengti nesaugaus sekso be prezervatyvo su daug partnerių, reikia teisingai maitintis, su pakankamu vitaminų ypač vitaminu D, K kiekiu.

Netikėkite ekstrasensų, burtininkų pažadais ir atsiminkite, kad nėra nei vieno stebuklingo vaisto nuo visų prostatos ligų. Padidėjusi prostata ar jos uždegimas gali sukelti varpos erekcijos sutrikimus, priešlaikinę ejakuliaciją, šlapinimosi sutrikimus, skausmus pilvo apačioje. Jeigu turite panašių problemų, būtina kreiptis į urologą, o sveiki vyrai virš 40 metų turi vieną kartą per metus pasirodyti urologui, nes prostatos vėžio simptomai pasireiškia tuomet, kai ši liga yra toli pažengusi", - įspėjo gydytojas-urologas A. Balvočius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)