O man kas kartą, kai naudojuosi prezervatyvais. Ar gali būti, kad esu alergiškas prezervatyvams. Jeigu taip, kaip apsisaugoti?

Atsako gydytoja-ginekologė Ingrida Kravčenkienė:

Lytinių organų oda gali būti sudirginta dėl įvairių priežasčių, todėl reikėtų atidžiai sekti tikrąjį alergeną. Tačiau reikia nepamiršti ir to, kad įvairūs išbėrimai ar niežulys intymiose vietelėse gali būti ir lytiniu keliu plintančios infekcijos ar virusai. Alerginė reakcija dažnai pasireiškia ir nuo kitų medžiagų, tarkim, labai parfumuotų vonios putų, dušo želė ar muilo.

Tačiau neatmesčiau ir alergijos prezervatyvams. Didžioji dauguma prezervatyvų yra gaminami iš latekso gumos. Būtent ši medžiaga dažniausiai ir alergizuoja. Egzistuoja liūdnas faktas, kad atsiradusi alergija šiai medžiagai dažniausiai išlieka visą gyvenimą.

Dažniausiai pasireiškiantys šios alergijos požymiai - bėrimas tiek ant vyrų, tiek ant moterų lytinių organų, paraudimas, niežulys ar net iškilusios pūslės. Bėrimas dažniausiai pasireiškia praėjus 6-48 valandoms po lytinio akto.

Jeigu iš tiesų pastebima alergija nuo prezervatyvų, reikėtų atkreipti dėmesį, kad alergizuojanti medžiaga gali būti ne tik lateksas, bet ir apsisaugojimo priemonę dengiantys spermicidai. Alergija lateksui kartais pasireiškia kur kas stipriau nei tik bėrimu. Kai kurie žmonės iš karto po kontakto su alergizuojančia medžiaga pradeda dusti, jaučia silpnumą, patinsta.

Tačiau pajutus šiuos nemalonius pojūčius visai nereiškia, kad turite pulti į nesaugaus sekso liūną. Yra alternatyvų. Tereikia naudoti tokias apsisaugojimo priemones, į kurių sudėtį neįeina nė viena alergiją sukeliančių medžiagų. Tokie prezervatyvai šiek tiek brangesni nei įprasti.

Ant prezervatyvų be latekso pakuotės dažniausiai nurodoma, kad jie pagaminti, pavyzdžiui, iš poliuretano ar panašios medžiagos. Šios apsisaugojimo priemonės ne tik nesukelia alergijos, bet ir neturi gumos kvapo. Be to, jie atrodo lyg būtų plonesni, nei iš tikrųjų yra. O tai reiškia tik daugiau malonumo. Tačiau jie turi ir vieną minusą - dažniau plyšta, todėl praverstų po ranka turėti ir atsarginį sargį.

Įdomus faktas: pastebėta, kad lateksui alergiški žmonės dažniausiai turi alergiją ir avokadams, bulvėms, bananams, pomidorams ar kiviams.