Jautrūs dantys reaguoja į įvairius temperatūros dirgiklius (šilta, šalta), suskausta pavalgius saldaus, rūgštaus maisto. Skausmas dažniausiai staigus, aštrus ir trumpas.

Jautrių dantų priežiūra

Dantų jautrumas yra sena problema, kuriai spręsti atliekami tarptautiniai moksliniai tyrimai. Nors atsiranda vis naujų gydymo metodų, reikėtų nepamiršti svarbiausio dalyko – profilaktikos. Jautrius dantis valyti reikėtų pastomis, kuriose yra didesnis fluoro kiekis. Ant dantų pastos pakuotės dažnai fluoro kiekis nurodomas ppm vienetais (ppm – fluoro dalelių kiekis milijone pastos dalelių; 1000 ppm atitinka 0,1 proc. grynojo fluoro).

Suaugusiesiems reikėtų naudoti pastą, turinčią apie 1100 ppm fluoro, o tiems, kurių dantys jautrūs, – apie 1450 ppm. Odontologijos kabinete atliekamos įvairios fluoro (gelio, lako ar tirpalo) aplikacijos. Dėl jautrių dantų verta pasikonsultuoti su specialistu, jis patars, kurios priemonės jums tinkamiausios.

Taisyklingas dantų valymas

Kai dantys jautrūs, svarbi tinkama burnos higiena. Reikėtų bent du kartus per metus apsilankyti pas burnos higienistą, kad pašalintų dantų apnašas (akmenis), o, esant reikalui, pakeistų senąsias plombas. Burnos ir dantų valymo priemonės bei valymo technika yra vienodai svarbūs dalykai prižiūrint jautrius dantis.

Nereta dantų jautrumo priežastis – per kietas dantų šepetėlis ir per stiprus dantų spaudimas valant. Dėl to kenčia ir dantų emalis, ir dantenos – jos pradeda kraujuoti. Jei dantys jautrūs, tinka tik minkštas dantų šepetėlis, kurio šereliai išdėstyti keliomis eilėmis. Pirkdami dantų šepetėlį, atkreipkite dėmesį į tai, kad šereliai būtų iš sintetinio pluošto.

*Valydami dantis, šepetėlį laikykite taip, kaip laikote rašiklį ar pieštuką, nes taip mažiausiai spaudžiami dantys ir juos supantys audiniai.

*Dantys šepetėliu turi būti valomi vertikaliais ir sukamaisiais judesiais.

*Nenaudokite dantų krapštukų.

*Reguliariai valykite tarpdančius specialiu siūlu.

*Nevalykite dantų pasta ir šepetėliu pavalgę rūgštaus maisto, nes jame esančios rūgštys didina dantų jautrumą; po rūgštaus maisto burną geriau išskalauti skalavimo skysčiu.

*Jautrius dantis valykite ne daugiau kaip du kartus per dieną.

*Venkite rūgščių citrusinių vaisių, obuolių sulčių, vyno, daugiau valgykite žalumynų, pieno produktų, košių.

*Venkite temperatūros pokyčių: karštą kavą ir šaltus ledus geriau valgykite atskirai.

Namuose galima pasigaminti skalavimo tirpalų (nuovirų ir arbatų), kurie mažina uždegimą, gerina burnos kvapą ir malšina dantų skausmą. Tirpalams virti tinka tokie augalai:

*Baltalksnis, juodalksnis. Sutraukia, stabdo kraujavimą, malšina uždegimą, ramina skausmą.

*Vaistinė medetka. Veikia antibakteriškai, malšina skausmą.

*Pipirmėtė. Iš lapuose esančio eterinio aliejaus išskirtas mentolis mažina uždegimą ir skausmą, gaivina.

*Dygliuotasis šaltalankis. Turi daug vitaminų (A, B, E, C, karotinų). Aliejus slopina skausmus, skatina epitelizaciją, gydo odos ir gleivinių pažeidimus.

Patarimai prieš atostogas

*Būtinai pasitikrinkite dantis, jei seniai lankėtės pas odontologą ar burnos higienistą.

*Į kelionę nepamirškite pasiimti dantų šepetuko, dantų pastos, skalavimo skysčio, tarpdančių siūlo.

*Pasitikrinkite, ar pasiėmėte dantų skausmą malšinančių vaistų (pvz., ibuprofeno).