Ir kiek įvairiausių atsakymų į juos išgirstame. Atėjo laikas išsiaiškinti tiesą – ir tam geriausiai tinka ne draugių kompanija, o tikrų ekspertų konsultacija.

Negalima kartu vartoti pieno ir agurkų

Tokia nuomonė gana teisinga, jei kalbame apie vaikų mitybą. Tačiau suaugęs organizmas, neturintis sveikatos problemų, gana lengvai atlaiko daugumą kulinarinių eksperimentų.

Anot mitybos specialisto Aleksandro Vorošilovo, šis mitas teisingas tik iš dalies: "Jis teisingas tuomet, kai kalbame apie vaikų mitybą – juk jų virškinimo sistema dar nesubrendusi, bei galioja virškinimo problemų turintiems žmonėms".

Jei mažylis griaužia kreidą, jam trūksta kalcio

Griaužti kreidą mėgsta ne tik vaikai – tik mažamečiams tiesiog lengviau jos gauti. Kreidą mėgsta ir suaugusieji, ypač besilaukiančios moterys. Tyrimais nustatyta, kad daugumai būsimųjų mamyčių kreidos poreikis dingsta išgydžius geležies trūkumą organizme ir praturtinus maisto racioną cinko turinčiais produktais. Taigi, kalcis ir kreida neturi nieko bendra.

"Poreikis griaužti kreidą tikrai nesignalizuoja apie kalcio trūkumą organizme. Dažniausiai kreidą griaužia anemija sergantys vaikai", - DELFI.ua teigė vaikų mitybos specialistė Natalija Jakovleva.

Maistas negali sukelti priklausomybės

Ar niekada nesusimąstėte apie savo aistras maistui? O juk mėgti keptas bulvytes ar sumuštinius galima ne vien dėl to, kad tai tiesiog skanu. Pasirodo, kad mūsų organizmas gali reikalauti vieno ar kito produkto kaip savotiško dopingo – netgi jei ir puikiai supranta, kad jūsų iki alpulio geidžiamas maistas yra nesveikas ir tikrai žalingas jūsų organizmui.

Dietologė ir gastroenterologė Natalija Michneva teigė, jog valgant maistą išsiskiria natūralūs laimės hormonai, todėl skanus maistas, kad ir koks žalingas jis bebūtų sveikatai, kelia priklausomybę.

Vaikiškas šampanas nėra žalingas

Kiekvienas butelis – tarsi ritualas. Suaugusiųjų ritualas! Kodėl prie jo nuo mažumės pratinti ir savo vaikus?

Anot šeimos psichologės Polinos Sazanovos, kaip alkoholinis gėrimas, vaikiškas šampanas visiškai nekaltas, tai grynų gryniausias limonadas. Tačiau iš psichologų pozicijos, tai vis tiek šampanas, o mūsų galvoje įsitvirtinęs įsitikinimas: „šampanas – alkoholinis gėrimas“. Jeigu vaikas gėrė vaikišką šampaną, tai psichologiškai jam bus kur kas lengviau paragauti suaugusiųjų šampano.

Kava didina arterinį kraujospūdį

Kavos priešininkai tvirtina, kad 3-4 puodeliai šio gėrimo per dieną didina arterinį kraujospūdį. Tikrieji kavos mylėtojai, kurie be kavos tiesiog neįsivaizduoja savo gyvenimo ir ne tik dažnai geria ją, bet geria tik stiprią, turi visai kitą nuomonę. Tačiau čia, kaip ir bet kuriuo kitu atveju, svarbus saikas. Visi tyrimai rodo, kad sveikam žmogui per dieną galima išgerti tris puodelius kavos ir nepajausti jokio neigiamo poveikio sveikatai.

Saldūs gazuoti gėrimai – viena iš nutukimo priežasčių

Mitybos specialistas A. Vorošilovas teigė, jog saldūs gazuoti gėrimai – „greitųjų cukrų“ šaltinis, o būtent jie skatina insulino gamybą, kuris stimuliuoja riebalų gamybą: "Šie riebalai kaupiasi organizme ir gali būti viena iš celiulito atsiradimo priežasčių".

Po 18 val. vakaro valgyti draudžiama

Valgyti ar nevalgyti po 18 val. vakaro? – štai kur klausimas. O atsakymas į šį klausimą priklauso nuo jūsų miego režimo. Dar teisingiau pasakyti, kad specialistai nerekomenduoja valgyti iki miego likus 3 valandoms. Todėl visai nesvarbu, kada jūs valgysite, svarbiau – ką valgysite ir kiek.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją