Retinoblastoma

Vyzdžiai atrodo nenormaliai ir fotografijoje gali sudaryti „katės akies“ atspindį. Viena akis gali atrodyti raudona (tai yra normalu), o kita – geltona, balta ar oranžinė. Tai taip pat gali būti matoma dirbtinai apšviestoje ar pritemdytoje patalpoje. Taip pat galima pamatyti akies žvairumą, apsiblausimą ar raudonumą, patinimą, regos suprastėjimą. Šie simptomai būdingi ir įvairioms kitoms būklėms, bet visais atvejais geriausia pasikonsultuoti su gydytoju.

Kas tai yra?

Tai yra besivystančios tinklainės auglys, su kuriuo dažniausiai susiduria penkerių metų nesulaukę vaikai. Jis gali susidaryti vienoje ar abiejose akyse. D.Britanijoje kasmet diagnozuojama 50 ligos atvejų.

Gydymas

98 proc. vaikų gydomi sėkmingai – labai naudinga yra ankstyva diagnozė. Kai kurie maži augliai gali būti gydomi šaldymu. Taip pat gali būti taikoma chemoterapija, lazerinė terapija, chirurgija ir radioterapija.

Kušingo sindromas

Svorio augimas (gali būti labai greitas) krūtinės ir pilvo srityje, rankoms ir kojoms nepakitus ar netgi suplonėjus. Kiti simptomai - riebalinės sankaupos ant pečių ir nugarinėje kaklo pusėje („bizono kupra“), „mėnulio formos veidas“ (apvalesnis ir raudonesnis nei įprastai), aknė, strijos, padidėjęs kūno plaukuotumas bei polinkis lengviau nusibrozdinti.

Kas tai yra?

Tai yra retas hormoninis sutrikimas, kuomet organizmas gamina per daug kortizolio – gliukozės kiekį reguliuojančio hormono. Jis gali išsivystyti po steroidų vartojimo arba jeigu dėl auglio stimuliuojamos antinksčių liaukos. Šia liga serga daugiau nei 200 tūkst. žmonių, dažniausiai ji išsivysto tarp 30 ir 40 metų.

Gydymas

Gydyti galima kortizolį blokuojančiais vaistais, chirurginiais metodais, radioterapija ar chemoterapija.

Gūžys

Tai yra kaklo gumbas ar patinimas (gana dažnai neskausmingas). Kai kuriems žmonėms skauda gerklę ar jaučiasi tartum joje kažkas užstrigo.

Kas tai yra?

Tai yra skydliaukės patinimas (tiesiai priešais trachėją). Patinimą gali sukelti skydliaukės ar skydliaukės mazgelių padidėjęs ar sumažėjęs aktyvumas. Kita priežastis gali būti geležies stoka, moterims gūžys gali išsivystyti nėštumo metu ar po jo.

Gydymas

Gali būti, kad gydymas nereikalingas, bet žmogus, kuriam ant kaklo išaugo neaiškus gumbelis, turėtų pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju. Kai kuriais atvejais per mažas skydliaukės aktyvumas gali būti gydomas hormonais, o per didelis aktyvumas – vaistais, radioaktyviu jodu ar chirurginiu būdu. Mažiau nei 1 iš 20 mazginių gūžių yra vėžinis, tačiau tai galima nustatyti ultragarso tyrimu ir/arba atliekant biopsiją.

Bello paralyžius

Laikinas vienos veido pusės raumenų silpnumas arba paralyžius: viena akis gali neužsimerkti, gali nusileisti vienas burnos kraštas.

Kas tai yra?

Dažniausia veido paralyžiaus priežastis yra veido nervo veikimo sutrikimas. Paprastai jis pasireiškia per 24 valandas. Kai kurie ekspertai įsitikinę, kad jį sukelia herpes virusas. Didžiausia veido paralyžiaus rizika yra nėščioms moterims, sergantiesiems diabetu ar žmonėms, neseniai sirgusiems gripu ar kitomis kvėpavimo takų infekcijomis. Anglijoje ir Velse veido paralyžius kasmet ištinka 35 žmones iš 100 tūkst.

Gydymas

Simptomai paprastai susilpnėja per 3-6 savaites, po 6 mėnesių iki 80 proc. žmonių visiškai pasveiksta. Uždegimą gali slopinti steroidiniai ar antivirusiniai preparatai. Pacientams gali būti lašinamos dirbtinės ašaros, o jei jų akis nesusimerkia naktį, gali būti naudojamas specialus metodas su chirurginiu pleistru. Žmonės su rimtu nervo pažeidimu gali būti nukreipiami į specialias klinikas.

Akromegalija

Padidėjusios pėdos, padidėjusios ir kastuvą primenančios rankos, žemas balsas bei itin didelis ūgis yra pagrindiniai ligos požymiai. Galimi veido pokyčiai (nosies išplatėjimas, žandikaulio padidėjimas ir apatinio žandikaulio išsikišimas), tarpų tarp dantų atsiradimas, liežuvio padidėjimas ir odos sustorėjimas. Tačiau šie pokyčiai gali vystytis kelis metus ir gali būti pastebėti tik lyginant fotografijas ar kai keičiasi paciento avalynės ar rūbų dydžiai.

Kas tai yra?

Šia liga susergama, kai organizmas gamina per daug augimo hormono. Paprastai ligos priežastis yra gerybinis auglys. Liga dažniausiai pasireiškia žmonėms nuo 30 iki 50 metų.

Gydymas

Gali būti hipofizio operacijos (per nosį, virš dantų ar už viršutinės lūpos) ir radioterapijos kombinacija. Taip pat gali būti naudojami geriamieji ir injekciniai vaistai, slopinantys augimo hormono gamybą. Ligos negydant gali išsivystyti širdies ir kraujotakos sistemos sutrikimai, diabetas, aukštas kraujospūdis ir artritas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)