Naikinkime priežastis, o ne simptomus

Organizmo valymas, kitaip vadinamas detoksikacija, turi tiek pat šalininkų, kiek ir priešininkų. Tikriausiai rastume daugybę žmonių, išbandžiusių beveik visus įmanomus organizmo valymo metodus, lygiai taip pat rastume begalę tokių, kurie net nenori apie tai girdėti. Ką gi, pastariesiems metas sustoti skaityti jau dabar. O su kitais žengsime vingriais detoksikacijos labirintais. Juk švarus žarnynas – ne tik sveikatos, bet ir grožio pagrindas.

Jau anksčiau buvo madinga tvirtinti, kad visos ligos – nuo nervų, o pastaraisiais metais dar reikėtų pridėti bent keletą veiksnių: aplinkos užterštumas, kiti sveikatai žalingi veiksniai ir nejudrus gyvenimo būdas. Pamiršome tausoti aplinką, vaikščioti pėsčiomis, gaminti namuose, valgyti sistemingai ir t. t. Viso to pasekmės – bloga savijauta, alergijos, ligos, odos problemos... Išvardytų negalavimų šaltinis – užterštas organizmas.

Deja, liūdna pripažinti, bet vis dar investuojame į ligų gydymą, o ne į jų prevenciją. Nors turėtų būti atvirkščiai. Nėra bendros valstybės politikos šiuo klausimu, tik pavienių asmenų ar grupių noras gyventi sveikiau. Laimei, iš Rytų atkeliavę natūraliosios medicinos principai labai sparčiai išsikovoja pozicijas.

Juk Rytuose vidutinė gyvenimo trukmė yra ilgesnė, o sergamumas įvairiomis ligomis žymiai mažesnis. Be to, vis daugiau žmonių prisimena ir savo senolių liaudies išmintį bei receptus (tarkime, gavėnią – keturiasdešimties dienų trukmės krikščionių pasninką prieš Velykas, skirtą tiek sielai, tiek ir kūnui apvalyti). Sakysite, tai mados reikalas? Neprieštarausime, tikrai mados, bet ji labai naudinga mūsų organizmui.

Kam reikalinga detoksikacija?

Mes kasdien kvėpuojame, valgome, geriame. Su oru bei maistu į mūsų organizmą patenka ne tik deguonis, reikalingos maistingosios medžiagos, bet ir nemažai nuodingų elementų – toksinų. Pastarųjų toli ieškoti nereikia: ir oro užterštumas, ir netaisyklinga mityba (riebus, perdirbtas maistas, konservantai, pusgaminiai, didelis cukraus, saldumynų ir kavos kiekis), besaikis alkoholio ir tabako vartojimas, vaistai, cheminės priemonės. Neigiamos įtakos turi ir stresas, persidirbimas, nemiga, negatyvios mintys, triukšmas.

Kai organizmas neperkrautas ir funkcionuoja gerai, tai medžiagų apykaitos proceso metu susidariusių atliekų (šlakų) atsikratoma per pagrindines žmogaus šalinimo sistemas: žarnyną, odą, inkstus, kepenis. Bet neretai organizmas gauna per didelį kiekį kenksmingų medžiagų (toksinų), tad neįstengia jų nei suvirškinti, nei pašalinti.

Tuomet sutrinka natūralūs medžiagų apykaitos procesai ir šios atliekos pradeda kauptis organizme. Tokia žmogaus būklė vadinama intoksikacija (arba apsinuodijimu). Šlakai kaupiasi virškinamajame trakte, žarnose, vėliau per limfinę sistemą patenka į kraują ir yra išnešiojami, nusėda visuose audiniuose ir organuose.

Žmogus jaučia raumenų skausmus, virškinimo sutrikimus, nuovargį, blogą burnos ir kūno kvapą, galvos skausmą, šaltį, dėmesingumo stoką, irzlumą. Intoksikacija yra viena iš papilkėjusios odos, ankstyvo raukšlių atsiradimo, silpnų plaukų ir nagų priežasčių.

Akivaizdu, kad kai kurių veiksnių, didinančių toksinų kiekį organizme, išvengti šiais laikais tiesiog neįmanoma. Juk nesugrįšime visi į kaimą ir nepradėsime verstis žemės ūkiu vien tam, kad kvėpuotume grynu oru ir valgytume tik ekologiškai užaugintus produktus. Tačiau turime suprasti ir kitą dalyką: visų šiuolaikinio miestietiško gyvenimo būdo šiukšlių vienas pats organizmas nėra pajėgus nei suvirškinti, nei pašalinti. Todėl būtina padėti jam su jomis kovoti. Veiksmingiausias būdas – organizmo valymas.

Organizmo valymo būdai

Organizmą valyti patariama du kartus per metus – pavasarį ir rudenį. O geriausia būtų, jeigu vidine kūno harmonija pasirūpintume kasdien. Egzistuoja daugybė detoksikacijos metodų – nuo elementarių iki drastiškų. Neįmanoma atsakyti, kuris geriausias, nes tai labai individualus dalykas, priklausantis ne tik nuo organizmo užterštumo lygio, bet ir nuo tam tikrų tik konkrečiam žmogui būdingų savybių. Todėl renkantis drastiškesnes detoksikacijos formas visuomet derėtų pasikonsultuoti su šios srities specialistu. O pradėti galima ir nuo paprastesnių būdų.

Vanduo

Vanduo yra pirmasis pagalbininkas valant organizmą. Vanduo dalyvauja medžiagų apykaitos procese, šalina toksinus, stabdo senėjimą. Kasdien reikėtų išgerti apie 2 litrus. Kitaip tariant, vienam kūno kilogramui turėtų tekti maždaug 30 ml vandens. Jei žinote savo svorį, dienos normą apskaičiuoti nesunku. Neįpratusiems gerti vandens (patikėkite, įprasti tikrai reikia!) gali atrodyti, jog toks kiekis labai didelis. Tačiau tai tik dar kartą parodo, kad šių žmonių fizinis aktyvumas yra itin žemas, o medžiagų apykaita sulėtėjusi.

Kita vertus, persistengti taip pat neverta. Dienos norma gali didėti palaipsniui. Geriausia gerti gryną negazuotą vandenį, o kartkartėmis pakeisti jį natūraliu mineraliniu. Stiklinę vandens reikėtų išgerti likus 30 ar 45 minutėms iki valgio.

Mityba

Kaip jau supratote iš ankstesnių rašinių, maistas yra vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių žmogaus būklę. Norint palengvinti organizmo darbą, t. y. jį apvalyti, reikėtų rinktis produktus, turinčius daug maistinių skaidulų (ląstelienos): vaisių, daržovių, grūdinių kultūrų.

Ląsteliena būna tirpi ir netirpi. Tirpi ląsteliena (vaisiai, ankštinės daržovės, avižos) sugeria skysčius, todėl brinkdama sukelia sotumo jausmą ir tokiu būdu apsaugo nuo persivalgymo, padeda žarnynui normaliai veikti. Taip pat reguliuoja riebalų įsisavinimą, cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Netirpios ląstelienos (daržovės, grūdinės kultūros) žmogus nesuvirškina, todėl ji veikia kaip organizmo „šluota“: geriau ištuština žarnyną, sumažina puvimo bakterijų kiekį, skatina nuodingų medžiagų pasišalinimą. Dienos racione turėtų būti apie 25 gramai abiejų tipų maistinių skaidulių turinčių produktų.

Tiesa, nereikėtų staigiai didinti suvartojamos ląstelienos kiekio, nes virškinimo sistema nepajėgs taip greitai prisitaikyti ir rezultatas bus priešingas jūsų lūkesčiams.
Be išvardytų, reikėtų prisiminti ir visas kitas maisto derinimo taisykles.

Sportas ir sauna

Greičiausiai apie žarnyno užterštumą praneša oda. Atsiranda įvairių bėrimų, pleiskanojimų, elastingumo stoka, susidaro pigmentinių dėmių. Oda yra didžiausias organizmo šalinimo instrumentas. Per ją šalinami toksinai, o su prakaitu atsikratoma ir sunkiųjų metalų. Todėl aktyvus sportas ir suomiška ar garinė pirtis yra geras būdas naikinti šlakus, tapti žvalesniems.

Įrodyta, kad odos prakaito liaukos išvalo organizmą taip pat efektyviai, kaip ir inkstai. Kad su prakaitu pašalintos kenksmingos medžiagos nesikauptų ant odos, būtina ją nuplauti. Tam tinka kaukės, šveitikliai ir įvyniojimo procedūros. Oda taps skaistesnė ir gaivesnė, o organizmas – švaresnis.

Badavimas

Labai užteršto organizmo nepavyks išvalyti vien suderinus maistą, tad galima imtis badauti. Tai nėra šiuolaikinio gyvenimo išmonė, kita vertus, pastaruoju metu padaugėjo atvejų, kai įvairiomis bado dietomis kūnas ne valomas, o alinamas. To daryti tikrai nereikėtų!

Sveikas žmogus badaudamas nepakenks sau, bet privalu laikytis tam tikrų taisyklių. Lengviausia badavimo forma – viena iškrovos diena, tačiau gydomasis badavimas gali trukti ir ilgiau, pavyzdžiui, savaitę.

Badaujant organizmas negauna maisto medžiagų, todėl visą energiją, kurią skirdavo joms virškinti, nukreipia kitais kanalais, skirtais nuodams šalinti ir riebalams deginti. Pasirinkus bet kurį badavimo būdą, reikia suprasti, kad labai daug reikšmės turi nusiteikimas, ištvermė ir valia. Savarankiškas badavimas neturėtų trukti ilgiau nei tris dienas. Jo metu patariama pabūti gamtoje, kvėpuoti grynu oru, dažniau praustis.

Hidrokolonterapija 

Tai giluminė žarnyno valymo procedūra. Jos metu į storąją žarną mažu slėgiu leidžiamas biologiškai išvalytas vanduo. Išvalomas visas storasis žarnynas, be to, procedūros metu reguliuojama vandens temperatūra ir atliekamas masažas, skaidantis susikaupusias dujas. Dauguma neigiamai nusiteikusių šios procedūros atžvilgiu teigia, kad jos metu kartu su kenksmingomis medžiagomis pašalinamos ir gerosios bakterijos, pažeidžiama žarnyno mikroflora. Bet didžioji dalis specialistų tvirtina, esą atlikti tyrimai rodo, kad prieš procedūrą daugelio žmonių organizmuose gerųjų bakterijų apskritai nebūna likusių... O po kelių pakartotinių procedūrų (rekomenduojama nuo 3 iki 6) atkuriamas balansas, atgaunamas žvalumas, energija, paskaistėja oda.

Tačiau hidrokolonterapiją patariama atlikti ne dažniau nei du kartus per metus.

Aptarėme tik keletą pagrindinių organizmo valymo instrumentų. Jų yra žymiai daugiau. Tai ir įvairiausių sulčių kokteiliai, specialūs maisto deriniai, papildai ar žolelių arbatos. Taip pat nemažą procedūrų pasirinkimą ir specialistų priežiūrą siūlo grožio centrai.

Koks būdas jums labiausiai tinka, galite nuspręsti patys arba pasitarti su profesionalais. Bet visada reikia atminti, kad atliekant bet kokią procedūrą savarankiškai būtina laikytis tam tikrų taisyklių. Atsakingas požiūris į save yra svarbiausias.

Nemanykite, kad nuolatos gerdamos tik vandenį ir valgydamos tik obuolius padėsite savo kūnui! Visos grožio procedūros turi būti skirtos organizmui stiprinti, o ne kankinti.

Naujame žurnalo "L'Officiel" numeryje skaitykite:

Atostogų aprangos biblija

Pokalbis su Natalia Vodianova

Ericos ir Jurgio Didžiulių gyvenimo stilius

Speciali rubrika: plastinė chirurgija

Visa tiesa apie įdegį

Kelionių kryptys įsimylėjusiems