Šiuolaikinės šveitimo priemonės atlieka vieną ir tą pačią odos valymo funkciją - nulupa senąjį odos sluoksnį, tačiau skirtingais būdais – cheminiu ir mechaniniu. Cheminis šveitimas - tai speciali priemonė (skystis, gelis, kremas arba milteliai), kurie procedūros metu ištirpina senas, negyvas ląsteles. Šį metodą rekomenduoja šalinant pigmentines dėmes ir likusias veido spuogų žymes.

Šiuose cheminiuose preparatuose naudojama vaisių rūgštys arba fermentai (enzimai). Priemonės, į kurių sudėtį įeina šios rūgštys, paprastai naudojamos grožio salonuose: kosmetologas priklausomai nuo odos būklės klientams individualiai parenka rūgšties koncentraciją ir nustato procedūros trukmę. Tokia šveitimo procedūra netinka turintiems jautrią odą, pavasario – vasaros laikotarpiu ir dažniau negu 2 kartus per metus.

Priemonių su enzimais galima įsigyti kosmetikos prekių parduotuvėse. Jos užtepamos ant odos masažiniais judesiais ir paliekamos veikti keletą minučių, vėliau viskas nuplaunama. Negyvos ląstelės, veikiamos enzimų ir masažo paprasčiausiai pašalinamos.

Antrasis būdas – mechaninis – labiau populiarus, paprastas ir nepavojingas. Pati populiariausia priemonė – šveitiklis. Tokios priemonės turi mažyčių dalelių, kurios ir nutrina negyvas ląsteles. Tai gali būti mikroskopiniai, plastikiniai rutuliukai, jūros druska, mineralų dalelės, smulkiai sumalta vulkaninė pemza, smulkinti abrikosų ar alyvuogių kauliukai, smulkinti graikinių riešutų kevalai, vaško granulės ar jūros augalai.

Šveitikliai gali būti skirti kūnui ar veidui. Abiejų sudėtyje yra aktyvių prausiamųjų medžiagų ir skirtingų minkštinamųjų, drėkinamųjų ir maitinamųjų priedų. Skirtumas toks, kad priemonėse, skirtose veidui, šlifuojančios dalelės smulkesnės ir labiau saugančios, negu skirtose kūnui ar ypač pėdoms.

Šveitimo pagrindui gaminama kremas (emulsija), gelis arba kosmetinis molis. Riebiai ir mišriai odai labiau tinka molio pagrindu pagamintos priemonės – jos pašalina odos blizgesį, sutraukia poras. Sausai ir jautriai odai geriau pasirinkti kreminį šveitiklį. O gelinės priemonės yra universalios. Šveitikliai kojoms taip pat turi priedų, apsaugančių nuo grybelio ir komponentų, mažinančių prakaito išsiskyrimą ir odos paraudimą.

Kaip naudoti?

1. Naudotis veido šveitikliu geriausia prieš einant miegoti. Nuvalykite įprastai veidą, šveitiklį užtepkite ant drėgnos odos ir pamasažuokite veidą 1-2 min. švelniais sukamaisiais judesiais. Judėkite masažinėmis linijomis nuo kaktos vidurio link smilkinių ir nuo smakro vidurio link ausų spenelių. Šios procedūros pabaigoje nuprauskite veidą šiltu vandeniu. Po šveitiklio naudojimo odai reikia apsaugos, todėl po procedūros būtinai patepkite odą riebiu kremu (arba uždėkite kaukę) ir leiskite odai pailsėti.

2. Nušveitus odą, šio taps lygesnė ir atjaunėjusi. Jeigu atsirado paraudimas, kuris nepraeina per keletą minučių, odą pradeda niežėti ar kaisti, tai tikriausiai jums šis šveitiklis netinka. Pasistenkite pasirinkti priemonę su minkštesnėmis ir smulkesnėmis šveičiamosiomis dalelėmis.

3. Šveitiklius rankoms ir kojoms patogiau naudoti manikiūro ar pedikiūro metu, o kūno – iš karto po dušo ar išsimaudžius vonioje, tuomet oda bus tinkamai paruošta. Atkreipkite ypatingą dėmesį į problemines vietas – viršutinę rankų dalį, šlaunis, sėdmenis, pėdas ir alkūnes. Po šveitimo visą kūną ištepkite pieneliu arba kremu.

4. Šveitiklį naudokite ne dažniau nei 1-2 kartus per savaitę, nes oda praras savo natūralią apsaugą. Tai ypač svarbu sausai odai.

5. Atsargiai elkitės su jautria ar spuoguota oda: naudokite šveitiklį labai atsargiai ir tik kartą per savaitę.

6. Efektyvi ir pigi alternatyva šveitikliui – masažinė pirštinė arba plaušinė. Jos privalumas – ilgis, leidžiantis pasiekti sunkiausiai pasiekiamas kūno vietas, pvz. nugarą. Jeigu odą trinsite per stipriai, galite net pakenkti.

7. Aplink akis esančios odos šveisti negalima - ji pernelyg plona ir ją galite sutraumuoti.

Ieškome šveitiklio

Namuose galima pasiruošti valomąsias kaukes. Siūlome jums išbandyti keletą receptų, o jų naudojimas kaip ir pirktų priemonių – vienodas.

Paruoškite šiltą masę, užtepkite ant odos ir palaikykite 15-20 min, vėliau nuplaukite šiltu vandeniu ir užtepkite maitinačiu kremu.

Receptai

Medaus: ištirpinkite 2 valgomuosius šaukštus medaus vandens vonelėje (nekaitinkite iki aukštos temperatūros), nukelkite nuo ugnies, truputį atvėsinkite, įlašinkite ½ citrinos sulčių ir įberkite 1 valg. šaukštą kvietinių sėlenų. Kaukė idealiai tinka spuoguotai ir šerpetojančiai odai. Ji pamaitina, atgaivina ir pašviesina odą, o sėlenos atlieka regeneruojančias funkcijas.

Varškės: 1 arbatinį šaukštelį sumaltų ryžių (galite pasinaudoti kavamale) gerai išmaišykite su 2 valgomaisiais šaukštais varškės ir ½ arbatinio šaukštelio alyvų aliejaus. Prieš naudojimą mišinį rekomenduojame pašildyti.

Morkų – avižų: didelę sultingą morką sutarkuokite, dėkite ½ arbatinio šaukštelio sumaltų avižinių dribsnių.

Su jūros druska: sumaišykite jūros druską su kūno ar alyvų aliejumi. Ištepkite šiuo mišiniu kūną ir palikite keletui minučių, kad druskos kruopelės ištirptų, pamasažuokite odą, vėliau šveitiklį nuplaukite vandeniu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)