Ne pats geriausias metas visiems odoms tipams – kenčia tiek sausa, tiek riebi, tiek mišri veido oda. Taigi kaip rūpintis oda vasarą, kokią kosmetiką rinktis ir kaip prižiūrėti įvairių tipų odą karščiausiu metų laiku?

Kas vasarą vyksta su mūsų oda?

Vasarą oda patiria daug streso (dauguma netgi mano, kad veido odai vasarą kylantys iššūkiai sudėtingesni nei žiemą). Aktyvi saulė, karštis, vėjas, jūros druska, miesto dulkės – visa tai kenkia plonai veido odai.

Per karščius oda greičiau riebaluojasi ir užsiteršia – dauguma moterų mano, kad tai įvyksta dėl „didelės drėgmės“, tačiau tai netiesa.

Nuo saulės spindulių aktyviau vyksta priešlaikinis odos senėjimas – žalingo saulės poveikio padarinys, atsirandantis ilgą laiką odą veikiant ultravioletiniais spinduliais. Be to, besimarkstydamos prieš saulę, mes pačios provokuojame raukšlelių atsiradimą!

Vasarą veido oda pati bando apsisaugoti nuo saulės – pasidaro storesnė, šiurkštesnė, suaktyvėja riebalinių liaukų veikla. Jei iš karto pradėsime kovoti su riebia oda, rizikuosime ją pavojingai išsausinti.

Taigi, ko mūsų veido odai reikia vasarą? O gi to paties, kaip ir ir kitais metų laikais – apsaugos, priežiūros ir rūpesčio!

Odos valymas vasarą

Vasarą – oras šiltas ir drėgnas, tačiau mieste – dar ir pilnas dulkių. Bakterijos ant veido žymiai sparčiau dauginasi, užsikemša poros, riebalų liaukos dirba įtemptu režimu. Trumpiau tariant – atsiranda idealios sąlygos keltis spuogams, atsirasti aknei ar odos uždegimui. Išvada paprasta – vasarą odą būtina tinkamai valyti!

Kuo vasarą valyti veido odą? Priemonėmis, kurių sudėtyje nėra muilo ir alkoholio. Tam tinkami prausikliai, valomosios putos, tačiau geriausiai odą valyti švelniu kosmetiniu pieneliu. Jokiais būdais neprauskite veido šaltu vandeniu! Veidui prausti tinkamas tik kambario temperatūros vanduo – per karštas, ar per šaltas vanduo kelia papildomą stresą jautriai veido odai.

Prisiminkite: vasarą jūsų veido oda išsausėjusi, todėl jokiais būdais neprauskite jos muilu – ji tik dar labiau išsausės.

Ar naudoti veido šveitiklį? Aišku! Tačiau juo veidą valykite rečiau, nei kitais metų laikais.

Jei veido oda prakaituoja ir riebaluojasi, jokiais būdais jos nevalykite ranka. Taip tik sudirginsite odą. Geriausia visada po ranka turėti popierinių servetėlių. Švelniai priglauskite jas prie veido, tik jokiais būdais netrinkite. Po to odą idealu atgaivinti terminiu vandeniu.

Odos drėkinimas ir maitinimas vasarą

Vasarą odą itin išsausėja: dėl to reikia kaltinti saulės spindulius, vėją, oro kondicionierius. Todėl odą drėkinti ir maitinti vasarą tiesiog būtina.

Nuvaliusios odą, neskubėkite jos tepti kremu. Atgaivinkite odą terminiu vandeniu (arba paprastu mineraliniu vandeniu) – toks vanduo nuramina odą. Po šios procedūros, kai oda išdžius, galite tepti kremą.

Vasarai skirtas dieninis kremas turi būti lengvas, drėkinantis ir apsaugantis nuo žalingo saulės spindulių poveikio. Tiesą sakant geriau rinktis ne kremą, o emulsiją. Užtepus kremą, leiskite jam įsigerti, o jo perteklių sugerkite popierine servetėle – tuomet veidas neblizgės.

Būtinas ir naktinis drėkinamasis kremas. Jį rinktis reikia labai atsargiai – jis turi būti lengvas, tačiau ne tik drėkinantis, bet ir maitinantis odą. Rinkitės tokį kremą, kurio sudėtyje yra vitaminų C ir E, antioksidantų ir aktyvių drėkinamųjų medžiagų.

Vasarą negalima tepti veido tais pačiais kremais, kuriuos naudojate žiemą. Juk žiemai skirtos veido priežiūros priemonės riebesnės, todėl vasarą jos užkimštų poras ir oda imtų dusti!

Drėkinančios veido kaukės – būtinos du kartus per savaitę. Galima veido kaukes gamintis ir pačioms – juk vasarą gausu vaisių ir daržovių – tikrų vitaminų bombų.

Vasaros rytas – tinkamiausias metas veido odai tonizuoti. Tai galima daryti ledukais (idealu, jei ledukų pasigaminsite iš žolelių nuoviro). Po to, kai veidą atgaivinsite ledo kubeliu, neskubėkite veido nusausinti – lai oda godžiai sugeria šį naudingą vandenį.

Odos apsauga nuo saulės

Dauguma moterų iki šiol mano, kad saulės saugotis reikia tik paplūdimyje per atostogas. Tačiau odai apsaugos nuo saulės reikia net ir einant į darbą! Būtina save saugoti.

Besirinkdamos dieninį kremą (dabar jau žinote, kad jis būtinas), ieškokite tokio, kuris turi ne mažesnį kaip 15 apsaugos nuo saulės faktorių (SPF) arba nuo saulės apsaugantį filtrą „sunscreen“. Šiais laikais apsaugos nuo saulės yra praktiškai kiekviename kreme, todėl ilgai ieškoti neteks.

Nepamirškite akinių nuo saulės – jie apsaugos jūsų akių sritį nuo mimikos raukšlių. Nepamirškite, kad akiniai nuo saulės – ne vien tik madingas aksesuaras, bet ir apsaugos priemonė nuo žalingų saulės spindulių.

Kremai su vaisių rūgštimis gali padidinti odos jautrumą saulei, todėl vasaros laikotarpiu jų geriau atsisakyti.

Odos apsauga nuo dulkių

Ech, vasarą taip nesinori veido tepti jokiais kremais ir darytis makiažo... Tačiau miestuose veidą tepti kremu vasarą ypač būtina: dulkės ir mikrobai mūsų odą puola visur!

Taigi, ką daryti? Be abejo, pastatyti apsauginį barjerą – tam puikiai tiks dieninis kremas ir pudra. Pudra uždengs veido odos poras ir neleis ten prasmukti dulkėms. Vasarą tinkamiausia – biri pudra, dar geriau jeigu ji mineralinė. Ji lengvesnė už įprastą, veidą apgaubia tarsi apsauginiu vualiu ir užfiksuoja makiažą.

Skirtingų odos tipų priežiūra vasara

Sausa ir jautri oda

Sausą ir jautrią veido odą turinčioms dailiosios lyties atstovėms netgi vasarą nevalia atsipalaiduoti. Ir toliau intensyviai rūpinkitės savo oda – veidą valykite pieneliu, o ne prauskite vandeniu. Veidą galima prausti ir žolelių nuoviru.

Vietoj veido šveitiklio naudokite apvirtus avižinius dribsnius – jie puikiai tinka jautrios odos valymui. Nepabijokite veido odos pamaitinti kosmetiniais aliejais – jais tepkite visą veidą, o po to švelniai nuvalykite popierinėmis servetėlėmis. Jei oda itin sausa, vasarą palepinkite ją ne tik drėkinamosiomis, bet ir maitinamosios kaukėmis.
Iš naminių kaukių, sausai veido labiausiai tinka kaukė su medumi.

Riebi veido oda

Net jei jūsų odą itin riebi, vasarą nereikėtų piktnaudžiauti „giliai valančiomis“ veido priežiūros priemonėmis. Tokios priemonės sunaikina natūralią odos apsaugą – barjerą, saugantį nuo dulkių ir kenksmingų saulės spindulių. Tinkamiausia riebią odą valyti prausikliais ir prausimosi putomis.

Jokiais būdais nevalykite veido tonikais ir losjonais, kurių sudėtyje yra alkoholio! Alkoholis kosmetikoje – praeities liekana. Juk būtent alkoholis dar labiau aktyvina riebalinių liaukų veiklą.

Tikriausiai manote, kad riebią odą turinčios dailiosios lyties atstovės gali apsieti be dieninio kremo, nes tokio tipo oda vasarą ir taip blizga ir smarkiai prakaituoja. Tačiau nuvalyta oda netenka natūralaus riebalo, kuris ją saugo, todėl tokia „nuoga“ oda tampa labiau pažeidžiama žalingiems aplinkos veiksniams. Dėl šios priežasties švarią odą reikia tepti gaiviu kremu.

Besirinkdamos dieninį kremą būkite itin apdairios: jis turi būti lengvas, labai lengvas. Rinkitės priemonę, sukuriančią matinės odos efektą ir nepamirškite SPF.

Jei veido oda pasitepus kremu tampa dar riebesnė, reiškia, kad kremą pasirinkote netinkamą. Riebią odą vasarą lepinkite kaukėmis – idealiai tinka molio kaukės. Nepamirškite ir pudros.

Štai ir visi patarimai, kaip vasarą rūpintis veido oda. Būkite žavios ir gražios visus metus!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją