Gydytojas okulistas Rimas Jakštas sakė, kad saulės spinduliuose esantys ultravioletiniai (UV) spinduliai mūsų organizmą veikia ir teigiamai, ir neigiamai. Mažos UV spindulių dozės yra būtinos vitamino D sintezei, netgi šiek tiek gerina mūsų nuotaiką. Tačiau didesnės jų dozės sukelia daugybę sveikatos problemų, taip pat ir labai rimtų. Manoma, kad saulės radiacija yra apie 90 proc. visų odos vėžio atvejų priežastis.

UV spinduliai pažeidžia visus audinius: jie sukelia odos uždegimą, skatina jos senėjimą, tiesiogiai ir netiesiogiai (per laisvųjų deguonies radikalų atpalaidavimą) pažeisdami ląstelių DNR, sukelia genų mutacijas ir taip skatina vėžio atsiradimą.

UV spinduliai pažeidžia ir akis: naujausiais duomenimis „sparninės plėvės“ – trikampio formos junginės darinio – augimas ant ragenos nosies pusėje atsiranda kaip tik dėl UV spindulių. Skverbdamiesi gilyn į akį, UV spinduliai pažeidžia rageną sukeldami fotokeratitą, o lęšiuko pažeidimai sukelia kataraktą.

Nedidelė dalis UV spindulių pasiekia ir nervinį sluoksnį akies viduje – tinklainę. Tad nuo žalingo UV spindulių poveikio turime saugoti ne tik odą, bet ir akis!

Būtini kiekvienam

Visiems žmonėms, būnantiems gryname ore, apsauginius saulės akinius reikėtų nešioti ne tik vasarą, bet ir kitais metų laikais, net žiemą. UV spinduliai, ypač UV-A, be vargo pasiekia žemę pro debesis net ir stipriai debesuotą dieną.

Jų poveikį dar labiau sustiprina gerai atspindintys UV spindulius paviršiai. Sniegas atspindi apie 80 proc. UV spindulių ir taip dar labiau sustiprina bendrą gaunamų jų dozę. Tad UV spindulių mes gauname visuomet būnami lauke, nors apsaugą akims, t. y. saulės akinius dedamės tik šviečiant ryškiai saulei.

Dar vienas svarbus veiksnys – saulės pakilimo kampas virš horizonto. Akis pasiekia daugiau UV spindulių saulei esant mažiau pakilus virš horizonto – taip būna anksti ryte ir vakare vasaros metu. Tuo tarpu žiemą saulė beveik visą dieną nepakyla labai aukštai ir be vargo pasiekia akis visą laiką. Taigi, saulės akinius su savimi reikėtų turėti visada ir naudoti juos dažniau, nei esame įpratę.

Kartais vis dar manoma, kad akiniai nuo saulės – stilingų merginų ir vaikinų atributas, retai su jais pamatysi žemdirbius ar kelio darbininkus. Ir vaikams dažniau uždedamos kepurėlės su snapeliu, o ne akiniai nuo saulės.

Pasak mus konsultavusio gydytojo, vaikų akys yra netgi labiau pažeidžiamos UV spindulių, todėl jiems būtinos kompleksinės apsaugos nuo UV priemonės. Kepurės su snapeliu ar dar geriau su plačiais kraštais – kad dengtų kuo daugiau galvos audinių, o saulės akiniai – kad apsaugotų akis. Atvirai odai gali prireikti ir apsauginio kremo.

Ne madingi, o „teisingi“

Kad gerai saugotų nuo UV spindulių, saulės akiniai turi atitikti keletą reikalavimų. Vienas iš jų – rėmelio forma ir dydis. Didesni, labiau apgaubiantys rėmeliai geriau apsaugo nuo UV spindulių, patenkančių pro akinių viršų ar iš šonų.

Dar daugiau reikšmės turi pačių akinių lęšių, pro kuriuos žiūrime, kokybė. Geri saulės akiniai turi visiškai apsaugoti nuo UV spindulių, kurių bangos ilgis mažesnis nei 400 m. Dėl to ant saulės akinių galima rasti įvairių užrašų: UV 400, UV 100 ir panašiai.

Bėda ta, kad nėra paprasta įvertinti, ar toks užrašas atitinka tikrovę, nes tam reikia specialios įrangos. Tad visada geriau rinktis žinomų gamintojų saulės akinius, kuriais prekiauja optikos salonai, nei pirkti bet kokius saulės akinius turguje ar kitose nespecializuotose prekybos vietose. Žinomas gamintojas niekada nerizikuos savo reputacija ir tikrai nepasiūlys jums akinių be tinkamos apsaugos nuo UV. Tai patvirtina ir jų turimi kokybės bei atitikties sertifikatai, išduoti nepriklausomų ir įgaliotų laboratorijų.

Gydytojas R. Jakštas kategoriškai nusiteikęs prieš turguje ar gatvėje parduodamus akinius nuo saulės. Pasak jo, sveikata rizikuoti neverta.

Paklaustas, ar geriau vaikščioti išvis be jokių akinių, ar nusipirkti pigius, medikas sakė, kad paplitęs teiginys, jog po prastais saulės akiniais išsiplečiantys vyzdžiai tik dar labiau padidina UV spindulių patekimą, nėra visiškai pagrįstas. Tačiau aišku, kad kokybiški saulės akiniai geriau nei prasti ar visiškas jų nebuvimas, nes jie ne tik apsaugo nuo kenksmingų UV spindulių, bet ir ženkliai pagerina matymą, vaizdą perteikia ryškiau, kontrastingiau.

Užtamsinimo lygiai

Be apsaugos nuo UV spindulių, saulės akiniai turi ir kitų funkcijų, į kurias taip pat reikia atkreipti dėmesį. Visų pirma jie mažina pernelyg ryškią saulės šviesą. Akinių lęšių tamsumą rekomenduojama rinktis pagal saulės spindulių intensyvumą: Lietuvoje daugeliu atvejų visiškai pakanka 2-osios tamsumo kategorijos saulės akinių.

Prie jūros, vykstant į pietus ar į kalnus, rekomenduojami 3-iosios tamsumo kategorijos saulės akiniai.

Ne visi saulės akiniai tinka vairuojant – jie negali būti per tamsūs (netinka 4-osios tamsumo kategorijos, skirti kalnams!), taip pat neturi iškreipti spalvų. Mažiausiai iškreipia spalvas pilki ir rudi saulės akiniai, jie vairuojantiesiems tinka geriausiai.

„Dvigubi“ akiniai

Ką daryti žmonėms, nešiojantiems regėjimą koreguojančius akinius? Pasak R. Jakšto, žmonės, nešiojantys regėjimą koreguojančius akinius, rinkdamiesi akinius nuo saulės, turi kelias išeitis. Galima pasigaminti akinius su  tamsintais, arba fotochrominiais – tamsėjančiais nuo šviesos – akinių lęšiais.

Kitas variantas – regėjimą koreguoti skaidriais kontaktiniais lęšiais, o apsaugai nuo saulės ir UV naudoti įprastus saulės akinius. Tokia kombinuota apsauga netgi geresnė nei vienų saulės akinių nešiojimas, nes kontaktiniai lęšiai su UV filtru apsaugo nuo UV spindulių, patenkančių pro akinių viršų ir šonus.