Visagalės adatos

Akupunktūra – veiksmingas gydymo būdas, taikomas daugelyje pasaulio šalių. Lietuvoje šiuo metodu gydyti gali licenciją turintys ir podiplominių studijų metu specialius kursus baigę gydytojai. Akupunktūra yra įtraukta į Sveikatos apsaugos ministerijos patvirtintus mokamų medicinos paslaugų sąrašus.

Žmogaus kūno paviršiuje tam tikromis linijomis yra išsidėstę akupunktūriniai taškai. Tradicinėje kinų medicinoje aprašyta, su kokiais organais tos linijos susijusios, kokia jų paskirtis, kurie taškai kokioms ligoms skirti gydyti. Šiuolaikinis mokslas akupunktūros veikimą grindžia įvairiomis teorijomis, bet iki galo jis nėra ištirtas, vis dar randama naujų paaiškinimų.

Gydoma į tam tikrus aktyvius kūno taškus įduriant specialias labai plonas adatėles. Taip jos paliekamos nuo 10 iki 40 minučių – laiko trukmė priklauso nuo to, ką norima pasiekti: ar pastimuliuoti organizmą, ar apraminti skausmą, uždegimą.

Adata padirginus akupunktūrinį tašką harmonizuojama neuroendokrininė sistema, keičiasi skausmo pojūtis, normalizuojamas vegetacinės nervų sistemos darbas. Taip pat išsiskiria daugiau biologiškai aktyvių medžiagų, koreguojama imuninė sistema, mažėja alergija, pagerėja kraujotaka (ypač mikrocirkuliacija), todėl gerokai greičiau gyja opos, žaizdos, sparčiau atsinaujina oda, sumažėja patinimas, uždegimas, nervų sistemos dirglumas. Dėl tokio įvairialypio poveikio akupunktūra galima gydyti daugelį negalavimų.

Padeda daugeliui

Pasaulinė sveikatos organizacija yra sudariusi sąrašą ligų ir sindromų, kuriuos tikslinga gydyti akupunktūra.

Dauguma pacientų, besikreipiančių į akupunktūros specialistus, serga stuburo ir sąnarių ligomis. Po gydymo sveikatos būklė pagerėja apie 80 proc. šių ligonių. Dažniausiai gydome stuburo osteochondrozės kamuojamus žmones, kuriuos vargina galvos skausmas bei svaigimas, kaklo, nugaros skausmai, rankų tirpimas; sergančiuosius kelių, klubų osteoartroze, epikondilitu (nuo didelių krūvių atsiradęs alkūnės sąnario skausmas).

Padedame esant reumatoidiniam poliartritui, raumenų sustingimui.
Akupunktūra veiksmingai gydo nervų sistemos ligas: tarpšonkaulinių nervų, trišakio nervo neuralgiją. Tai efektyvi pagalba sergant migrena, esant nevalingiems raumenų trūkčiojimams, vadinamiesiems tikams.

Gydomos ir odos ilgos, tačiau ne visos, o susijusios su alergija: žmogus tampa mažiau imlus įvairiems alergenams.

Akupunktūra skatina ląsteles atsinaujinti, todėl gerai gyja trofinės opos, atsiradusios dėl blogos venų kraujotakos. Į mane kreipėsi pacientė, kuriai pusantrų metų negijo kojoje atsiradusi žaizda. Po vieno akupunktūros kurso žaizda sumažėjo, o po pertraukos atlikus dar vieną procedūrų kursą ir visiškai užgijo.

Šis gydymo būdas taikomas ir skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opaligei, refliuksui, vidurių funkcijos, tulžies pūslės motorikos sutrikimams gydyti.

Iš kvėpavimo sistemos ligų efektyviausiai akupunktūra gali padėti sergant lėtiniu bronchitu, astma, sloga (ir alergine), taip pat klausos nervo uždegimu.

Gelbstime pacientams, sergantiems kraujagyslių sistemos ligomis, kai šąla kojos, kai dėl Reno sindromo atsiranda kraujagyslių spazmų, esant periferinės kraujotakos sutrikimų dėl aterosklerozės. Akupunktūra koreguojamas kraujo spaudimas – tiek per žemas, tiek per aukštas, jei jis dar neseniai pradėjęs trikti.

Šis netradicinis gydymo būdas taikomas vaikų naktinio šlapimo nelaikymo atvejais. Padeda vyrams sergant prostatitu, esant erekcijos sutrikimų. Jis veiksminga ir metant rūkyti – abstinencijos sindromo metu. Taip pat gali pagelbėti, kai nevaisingumą sukelia anovuliacinis ciklas. Teoriškai tokios moterys yra visiškai sveikos, bet ovuliacija nevyksta ir jos negali pastoti. Turėjau ne vieną pacientę, kuriai akupunktūra padėjo susilaukti vaikelio. Kad gydymas veiksmingai įveikia nevaisingumą, rodo ir kitų šalių duomenys.

Akupunktūra netaikoma žmonėms, sergantiems aktyvia tuberkuliozės forma, onkologinėmis ligomis. Nėštumo metu ji nėra draudžiama, bet kai kurių taškų negalima veikti.
Ir gydo, ir diagnozuoja

Vienam negalavimui gydyti vidutiniškai prireikia nuo 8 iki 12 akupunktūros procedūrų. Kuo labiau liga įsisenėjusi, tuo gydymas ilgesnis.

Adatėlės dūris nėra labai skausmingas. Jei lygintume su įprasta injekcija, tai jis mažiau skausmingas, bet, aišku, šiek tiek juntamas. Akupunktūrą taikau vaikams nuo 5 metų. Be to, yra ir kitų metodų, turinčių tokį pat arba panašų stimuliuojamąjį poveikį, pavyzdžiui, elektropunktūra. Tuomet akupunktūrinis taškas stimuliuojamas elektrodų, kurie pridedami prie odos, impulsais.

Elektropunktūra yra ne tik gydymo, bet ir diagnostikos metodas. Akupunktūriniuose taškuose, kelių milimetrų skersmens tam tikrose zonose, oda labai laidi elektrai, čia daug mažesnė varža, todėl įvairūs prietaisai, matuojantys elektros parametrus šiuose taškuose, leidžia nustatyti organų sutrikimą.

Gydyti galima ir akupunktūrinius taškus veikiant lazeriu ar į juos suleidžiant homeopatinių vaistų. Akupunktūriniai taškai – lyg vartai, per kuriuos galime daryti atitinkamą poveikį žmogaus organizmui.

Kinų medicina – tai ne vien akupunktūra. Ji suteikia daug galimybių sveikatinti žmogų. Įvertindami, kurios paciento organizmo sistemos susilpnėjusios, kurios per daug aktyvios, patariame jam, kokį maistą valgyti ir kokio nereikėtų.

Naudinga žinoti

Kinų medicina klasifikuoja maistą pagal jo poveikį organizmui. „Šaltu“ maistu laikomos salotos, pieno produktai, šiltųjų kraštų vaisiai, kava, vynas. „Vėsūs“ – vietiniai vaisiai, riešutai, aliejus, agurkai, pomidorai. Neutralūs: grūdai, bulvės, pupelės, morkos. „Šildantys“: žuvis, prieskoninės daržovės. „Karšti“: mėsa, kiaušiniai, sūris, dauguma prieskonių.

Pasak kinų medicinos, mityba priklauso nuo ligos pobūdžio. Jei dominuoja karščio ligos, siūloma atsisakyti „karštų“ produktų, jei dominuoja šaltis – „šaltų“.

Jei žmogus valgo „šaltus“ produktus, ypač žiemą, jam dažniau šąla galūnės, padidėja jautrumas, gali nusilpti inkstų, blužnies, kasos meridianai, susilpnėti imunitetas. Jei valgo vien „šildančius“ produktus, gali džiūti burna, apimti nerimas, padažnėti širdies ritmas.

Mitybą reikia keisti atsižvelgiant į sezoną ir organizmo poreikius. Visus metus valgyti tuos pačius produktus gali būti žalinga sveikatai.

Atsižvelgiant į žmogaus būklę rekomenduojami arba ribojami tam tikri produktai, pavyzdžiui, sergant hipertenzija netinka „karšti“ ir „šildantys“.

Kinų dietologijoje taikomi ir produktų derinimo principai. Mėsos ir žuvies negalima valgyti su duona, kruopomis ir vaisiais, sultinio – su džiovintais vaisiais. Kiaušinių nereikėtų vartoti su daržovėmis, išskyrus bulves, baklažanų ir grybų – su bulvėmis. Pieno produktus derėtų vartoti atskirai.

Tai įdomu

Legenda byloja, kad akupunktūra atsirado gydant sužeistus karius. Buvo pastebėta, kad nestipriai strėlėmis sužeisti kariai kartais pasveikdavo nuo juos kamavusių ligų.

Kinų akupunktūra – tarsi medicinos filosofija. Kinijoje manoma, kad žmogaus gyvybinė energija kūne teka kanalais – meridianais. Jų yra 12. Meridianai susiję su įvairiais organais ar jų dalimis. Žmogaus organizmas praranda pusiausvyrą, išsiderina, kai energija nebegali cirkuliuoti tais gyvybiniais kanalais. Dirginant akupunktūrinius taškus, organizmui sugrąžinama energijos pusiausvyra. Žmogus sveiksta.

Akupunktūros istorija prasideda Kinijoje trečiojo kinų imperatoriaus Huang Di („Geltonojo imperatoriaus“) viešpatavimo laikais, 2696–2598 m. pr. Kr. Jis parašė klasikinės medicinos veikalą, kuriame yra ir akupunktūros pagrindai. To meto pagrindinis medicinos mokslo vadovėlis yra išlikęs iki šių dienų. Vėlesnių laikų tekstų ir šio gydymo būdo aprašymų išlikę ir daugiau, bet ilgus amžius akupunktūra buvo gydoma tik Rytuose.

Europą akupunktūra pasiekė XVI a., tačiau paplito tik XIX–XX a.

Iki paskutiniųjų XX a. dešimtmečių Vakarų pasaulis akupunktūrą vertino skeptiškai. Tai lėmė skirtingos Rytų ir Vakarų pasaulėžiūros. Rytų medicinoje akcentuojamas holistinis modelis – aiškinama tam tikrų santykių, procesų ir ryšių visuma, o vakariečiams buvo sunku suvokti, kaip adatos dūriu į ranką galima gydyti danties skausmą.

Tik 8-ame dešimtmetyje atlikus mokslinius tyrimus pateikta skirtingų įtikinamų akupunktūros veiksmingumo įrodymų ir požiūris į šį gydymo metodą iš esmės pasikeitė.