Nuo karščio plaukai dažnai praranda drėgmę, išsausėja. Netinkama mityba, vegetariškas maistas, dietos, emocinis stresas ar sukrėtimas, ligos, kontraceptiniai ar kitokia vaistai, infekcijos, grybelis, bakterinės infekcijos, prastos kokybės dažai, elektrinės žnyplės, paveldimumas, chemoterapija - pagrindinės plaukų slinkimo, silpnėjimo ar plikimo priežastys.

Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Pernelyg didelis plaukų slinkimas

Problema gali apimti ribotą paviršių arba visą galvos odą. Kai kada plaukų slinkimas sumažėja arba dingsta, pašalinus ją sukėlusią priežastį. Tačiau nuolatinis plaukų slinkimas gali pereiti į plikimą.

Vyrų plikimas 85-90% yra paveldimas. Moterų plaukai senstant taip pat dažnai ima plonėti - tai irgi yra androgeninis plaukų slinkimas, tik kito, moteriškojo tipo (jis dažniausiai yra susijęs su hormoniniais pokyčiais organizme).

Maždaug 70% atvejų pernelyg didelio plaukų slinkimo priežastys yra hormoniniai sutrikimai, dažniausiai pasireiškiantys riebiąja seborėja.

Dėl jos atsiranda riebiųjų pleiskanų, kurios gali sukelti seborėjinį odos uždegimą. Dėl to plauko maišelis gauna nepakankamai deguonies ir plaukai išretėja. Kitos pernelyg didelio plaukų slinkimo priežastys yra paveldimumas, stresas, natinkama mityba ir netinkama plaukų priežiūra.

Rekomenduojamos stiprinamosios linijos plaukų priežiūros priemonės.
Rekomenduojami šampūnai ir priemonės, kurių sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, stipriai maitinančių plauko svogūnėlį bei stimuliuojančių jų augimą aktyviuose plaukų maišeliuose, (pvz. ženšeniai, imbierai, nikotinamidas, biotinas, piridoksinas-vitaminas B6, kalcio pantotenatas, vizžaliai kiparisai, japoninės soforos ir pan).

Plaukų perskalavimui rekomenduojamas losjonas, kuris be anksčiau minėtų veikliųjų medžiagų dar sudėtyje turėtų ir pantenolio, mentolio, kamparo. Priemonėse esančios šios veikliosios medžiagos veikia stimuliuojamai ir sušildo, pagerina kraujotaką kapiliaruose, maitinančiuose plauko maišelį bei plauko svogūnėlį.

Efektyvus plaukų slinkimo gydymo būdas - specialios ampulės, naudojamos kas antrą dieną tris mėnesius. Stiprinant plaukus, būtina suaktyvinti galvos kraujotaką, todėl rekomenduojamas galvos masažas. Deja, vieno unikalaus recepto ar priemonių, kaip sustabdyti plaukų slinkimą, nėra. Yra daug siūlymų - pradedant liaudiškais gydymo metodais, baigiant medikamentiniu gydymu.

Pleiskanos

Tai pernelyg didelis epidermio smulkių plokštelių lupimasis, lydimas silpnesnės ar stipresnės seborėjos. Jos atsiranda, sutrikus odos ragėjimo procesui. Pleiskanas sudaro sluoksniuotos, baltos, glaudžiai viena prie kitos prigludusios epidermio plokštelės. Sausa pleiskanas sudaro smulkios, baltos ir lengvos plokštelės. Riebiose pleiskanose būna geltonų, sunkių ir prigludusių prie odos plokštelių. Pleiskanas lydi niežulys ir odos sudirgimas.

Pleiskanų atsiradimo priežastys - rūgštaus hidrolipidų sluoksnio dydžio ir kokybės pasikeitimas, kuris sąlygoja odos pH pasikeitimą. Šie pokyčiai sudaro palankias sąlygas vystytis grybams ir bakterijoms. Be to pleiskanos gali atsirasti dėl kraujotakos sutrikimų, limfos apytakos proceso sutrikimų, blogos medžiagų apykaitos, per didelio jautrumo ir nervinės įtampos, prastos mitybos, netinkamo plovimo priemonių, per aukštos vandens ar džiovintuvo temperatūros.

Rekomenduojama valomoji plaukų priežiūros priemonių linija.
Rekomenduojama naudoti tokį plaukų šampūną, kuris savo sudėtyje turėtų veikliųjų medžiagų, reguliuojančių riebalų gamybą bei išsiskyrimą (pvz. islandinių kerpių ekstrakto, ananaso, olamino, piroktono, didžiųjų ugniažolių, alavijų, tiolisino, pantenolio ir pan). Dėl šių veikliųjų medžiagų nuo galvos odos nuvalomas negyvas epidermis, reguliuodamas odoje riebalų gamybą. Grąžinamas odai natūralus PH, malšinamas įkyrus niežėjimas.

Alavijai, tiolisinas ir pantenolis sudaro kompleksą, pasižymintį priešmikrobiotiniu ir priešbakteriniu poveikiu. Plaukų perskalavimui rekomenduojama naudoti losjoną, kurio sudėtyje būtų alavijų, eukalipto, vaistinių dirvuolių, paprastųjų rėžiukų, didžiųjų ugniažolių, pantenolio, bisabololio, piroktono olamino. Šios veikliosios medžiagos ne tik reguliuoja riebalų gamybą, grąžina odai natūralų pH , bet ir veikia pleiskanų atsiradimo priežastį - bakterijų ir grybų dauginimąsi, malšina įkyrų niežulį.

Seborėja

Tai padidėjęs riebalų išsiskyrimas, aiškiausiai pastebimas tose srityse, kur yra daug riebalinių liaukų. Oda tampa blizgi, riebi, su aiškiai išsiplėtusiomis riebalinių liaukų žiotimis, užpildytomis riebalų ir raginėmis masėmis, arba aliejingais riebalais.

Dėl riebalų kiekio pertekliaus pernelyg suminkštėja raginis epidermio sluoksnis. Šie pasikeitimai sukelia bakterinės floros pagausėjimą. Bakterijos skaldo riebalų trigliceridus į laisvas riebiąsias rūgštis, kurios dirgina odą ir sukelia niežulį. Negydoma seborėja gali tapti galvos odos ligų priežastimi.

Dažniausios seborėjos priežastys - hormoniniai sutrikimai, įgimtas individualus polinkis, nervinės sistemos sutrikimai, netinkamos ar per agresyvios plaukų plovimo priemonės, per aukšta vandens ar plaukų džiovinimo temperatūra.

Rekomenduojamos riebalų išsiskyrimą reguliuojančios plaukų priežiūros priemonės.

Rekomenduojamas šampūnas, gerai pašalinantis nuo galvos odos ir plaukų riebalus, savo sudėtyje turintis šių veikliųjų medžiagų (pvz. tiolisino, vaisių rūgščių, dirvuolių ekstrakto, juodųjų tuopų ekstrakto, eukaliptų ir pan.). Rekomenduojama kaukė su žaliuoju moliu (jis pasižymi stipriomis absorbuojančiomis savybėmis - sugeria riebalų perteklių nuo galvos odos paviršiaus ir išvalo „užkimštas“ plaukų maišelių žiotis). Kaukės sudėtyje be žaliojo molio rekomenduojamos pipirmėtės, eukaliptai, levandos, vitaminas E.

Sausi, nušiurę, porėti plaukai

Tai - matinis, šiurkštus, porėtas plaukas. Dėl nedidelių viršutinio plauko sluoksnio pažeidimų plaukas tampa silpnesnis. Tokie plaukai yra kieti, lūžinėja, o jų galiukai skilinėja.

Priežastis - sveikuose plaukuose yra mažiausiai 10% vandens. Drėkinimo lygmuo gali sutrikti dėl netinkamos priežiūros arba išorinių veiksnių poveikio: aukštos temperatūros, itin stiprios saulės, labai didelio šalčio lauke ar karščio pirtyje, chloruoto vandens baseine, arba užteršto oro.

Plaukai gali būti sausi iš prigimties, jei galvos oda išskiria per mažai riebalų. Plaukui gali pakenkti ir fiziniai bei cheminiai pažeidimai (džiovinimas per karšto oro srove, cheminis sušukavimas, nekokybiškas dažymas, per stiprus šukavimas šepečiu ir pan). Dėl šių veiksmų kai kurios plauko dalys netenka dangos. Plauko žievės ląstelės išsisluoksniuoja, todėl skilinėja galiukai arba trūkinėja plaukas.

Rekomenduojama maitinamoji plaukų priežiūros produktų linija.
Rekomenduojama naudoti šampūną, kuris giliai maitintų ir drėkintų plauko struktūrą bei galvos odą. Veikliosios medžiagos gali būti: bambukų, alavijų ekstraktai, linų sėmenų, alyvuogių aliejus, ar pan. Sausų plaukų priežiūrai būtina naudoti maitinamąsias ampules, daryti kaukes bei naudoti losjoną perskalavimui.

Ampulėse bei kaukėje esančios veikliosios medžiagos lengvai atidaro plauko žvynelius ir įsiskverbia į jo struktūrą. Skalaujant priemonę šiltu vandeniu, plauko žvyneliai vėl užsidaro, ir medžiagos pasilieka plauko struktūros viduje. Reguliariai naudojant šias priemones, užtikrinamas reikiamas plaukų drėkinimas, palengvinamas plaukų iššukavimas, plaukai nesielektrina.

Sausiems plaukams siūlomi nenuplaunami losjonai, purškiami drėkikliai, aliejukai - jie aptraukia plaukus specialia plėvele, ir taip plauke sulaikoma drėgmė, plaukai ne taip sausėja.

Ploni, minkšti, lūžinėjantys plaukai

Tai - nedidelės apimties plaukai, kuomet plauko skersmuo žymiai mažesnis nei vidutinis.

Priežastis - silpni ir ploni plaukai paprastai yra nulemti genų, tačiau taip pat tokie gali pasidaryti dėl hormoninių sutrikimų, blogos mitybos, streso ir nervinės veiklos sutrikimų. Šito tipo plaukai yra maždaug 25% plonesni nei normalūs plaukai. Skaidulų kiekis yra sumažėjęs, dažnai trūksta plauko šerdies. Palietus, plaukai atrodo minkšti ir neelastingi- dėl kenksmingų veiksnių poveikio skilinėja arba skyla per pusę. Plaukus sunku iššukuoti arba sutvarkyti.

Rekomenduojama regeneruojamosios plaukų priežiūros priemonių produktai.
Rekomenduojamas stipriai maitinantis ir drėkinantis plaukų šampūnas. Šiomis savybėmis pasižymi šios veikliosios medžiagos: jūrinis kalogenas, jūros dumblių ekstraktai, šilko proteinai, vitaminas F, dedešvų ekstraktas, vaistinės medetkos, sodiniai hamameliai ir pan.

Šampūnas su kalogenu plauko paviršiuje sukuria elastingą apsauginį sluoksnį, neleidžiantį plaukams lūžinėti ir skilinėti. Rekomenduojama naudoti kaukes, ampules ir skalavimo losjonus, turinčius tų pačių veikliųjų medžiagų.

Kalogeno kaukės naudojimo efektas - esančios veikliosios medžiagos stipriai drėkina ir sustiprina plauko struktūrą, sukuria ant jo elastingą apsauginį sluoksnį. Plaukai tampa pastebimai storesni, didesnės apimties.

Reikia atkreipti dėmesį, kad vyrų, moterų ir vaikų plaukų priežiūrai yra kuriamos skirtingos produktų linijos, atsižvelgiant į šių grupių odos bei plaukų sandaros skirtumus.

Todėl, esant problematiškai galvos odai ar plaukams, nerekomenduotina naudoti universalių - skirtų visų tipų plaukams, arba kitai žmonių kategorijai skirtų plaukų priežiūros priemonių. Vyrai turėtų rinktis vyrų linijos produktus; moterys - visada plačiausią asortimentą turinčius moterų linijos produktus; vaikams patariama naudoti tik vaikiškos linijos plaukų priežiūros priemones.

Didžiausias priešas - saulė

Plaukams labai kenkia vėjas, šaltis, žvarbus oras, baseino vanduo, pirties karštis, tačiau didžiausias plaukų grožio „kenkėjas“ - saulė.

Plauko statybinė medžiaga - baltymas. Saulės veikiamas baltymas yra, plaukas džiūsta, nyksta jo spalva. Kuo baltymas, veikiamas karščio, virsta keptuvėje, tikriausiai žinote... Yra visas spektras priemonių, tai: šampūnai, kondicionieriai, losjonai, putos, kaukės, aliejukai, ampulės, ir t.t., kurios skirtos plaukų apsaugai nuo saulės, soliariumo spindulių, jūros ar baseino vandens, pirties karščio. Reikėtų įsigyti ir naudoti bent vieną, jums labiausiai aktualų produktą. Ir nepamirškite, kad būnant šaltyje, saulėje ar pirtyje, būtini galvos apdangalai. Vardan gražių plaukų.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)