Vaikai, mėgstantys kramsnoti į bandelę įkištas dešreles, neretai miršta nuo uždusimo. Amerikos pediatrijos akademija šiuo klausimu jau išleido atitinkamą programinį pareiškimą.

Akademikai visų pirma siūlo pakeisti dešrainių formą, o taip pat ant pakuočių nurodyti, jog šis maistas kelia asfiksijos pavojų. Pagal statistiką, iš visų jaunesnių nei 10 metų nuo uždusimo mirštančių vaikų 17 proc. atvejų mirties kaltininkai yra būtent dešrainiai. Tiesa, apie tai, kaip reikėtų keisti dešrainių formą, Pediatrijos akademija nutyli.

Apie fugu žuvies klastą žino visi. Norint išmokti ją paruošti, virėjai turi mokytis ne trumpiau nei trejus metus – ir tai dar negarantuoja, kad baigęs apmokymus jis bus šios srities meistras. Už popieriaus lapą ne ką storesni fugu griežinėliai yra prabangos ir azarto įsikūnijimas: vienoje žuvyje esančių nuodų pakanka į Anapilį nusiųsti tris dešimtis žmonių – tetradotoksinas yra 1200 kartų nuodingesnis už cianidą. Nuostabu tai, kad nei pavojus, nei didžiulė patiekalo kaina (apie 200 JAV dolerių) neatbaido aštrių pojūčių mėgėjų – kasmet visame pasaulyje suvalgoma apie 10 tonų fugu.

Tropinio medžio Skaniosios bligijos (Blighia sapida) vaisius aki yra vadinamas Jamaikos nacionaliniu vaisiu, nors yra kilęs iš Vakarų Afrikos. Nežinant visų kulinarinių aki paruošimo įmantrybių, galima gerokai apsinuodyti ir tai neretai baigiasi koma ir mirtimi. Nesunokusiuose vaisiuose yra nuodo hipoglicino, todėl aki ruošiantis virėjas turi įsitikinti, kad vaisiaus ankštys paraudo ir atsivėrė. Maistui naudojamas tik geltonas vaisiaus minkštimas, kuris Jamaikoje patiekiamas su menke – alyvuoges primenančios juodos sėklos yra nuodingos.

Bus daugiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją