“Mano patarimas - valykite dantis ne tik ryte ir vakare, bet ir po pietų. Jei juos valote 8 val. ryte, o miegoti einate 22-23 val, vadinasi, 14-15 valandų jūsų burnoje dauginasi bakterijos”, - sako jis.

Tačiau per dažnas ir netaisyklingas valymas gali pridaryti daug žalos.

“Žmonės mano, kad kruopščiai ir stipriai brūžinti dantis šepetėliu yra gerai. Deja, toks valymas gali pažeisti dantenas ir dantų paviršių. Žmonės galvoja, kad pasislinkusios dantenos - uždegimo simptomas, tačiau taip gali nutikti dėl per stipraus brūžinimo dantų šepetėliu”, - guardian co.uk teigė odontologas.

Pasak O. Eze, dantis reikėtų valytis pagal Bass metodą: “Juos valykite aukštyn-žemyn: sukamaisiais judesiais, tačiau priartėję prie dantenų, palenkite šepetelį 45 laipsnių kampu, kad šereliai palįstų po dantenomis. Dantų šepeteliu negalima brūžinti dantenų. Svarbu, kad šereliai palįstų po dantenomis, nes ten kaupiasi maistas ir dauginasi bakterijos.”

Būtinai valykite liežuvį arba įsigykite specialų liežuvio valiklį: “Prie liežuvio prilimpa bakterijų ir apnašų, todėl valydami dantis, nuvalykite ir jas.” Dantų ir liežuvio valymas turėtų trukti 2-3 minutes.

Nevalykite dantų praėjus mažiau nei pusvalandžiui po valgymo - duokite laiko seilėms atlikti savo darbą ir neutralizuoti maisto ir gėrimų sukeltas rūgštis. Iš karto po valgio jūsų dantys ir emalis yra labiausiai pažeidžiami.

Paprastas ar elektrinis dantų šepetėlis?

“Žmonėms, kurie turi problemų su rankų miklumu, siūlyčiau naudoti elektrinį šepetėlį. Tačiau nesakau, kad jie yra geresnis pasirinkimas. Svarbiausia - išmokti taisyklingai valyti. Savo pacientams rekomenduoju naudoti minkštą arba vidutinio kietumo šepetėlį, nes kietas gali pažeisti dantis.” Galite rinktis šepetėlį su maža galvute - bus lengviau pasiekti protinius dantis.

Ar būtina siūlu valyti tarpdančius?

Taip. Tačiau užtenka tai daryti vieną kartą per dieną, sako O. Eze.

“Jei į tarpdančius nuolat prilenda maisto, nešiokitės siūlą su savimi ir valykite juos dienos metu. Kitu atveju tai darykite vakare. Skirtingi specialistai gali rekomenduoti kitokią tvarką, tačiau aš siūlau pirmiausiai išvalyti tarpdančius, o tik tada - dantis, nes tarpdančių valymas apnuogina daugiau danties paviršiaus. Kai valote dantis šepetėliu, dantų pastoje esantis fluoridas patenka į tuos mažus tarpelius tarp dantų”, - patarė odontologas.

Išvalykite kiekvieną tarpdantį, kiekvienam tarpdančiui naudokite naują siūlą, jį kiškite kiek įmanoma giliau, tik stenkitės nepažeisti dantenų: “Švelniai pakiškite siūlą po dantenomis ir švelniai jį ištraukite. Taip išvalysite ir dantis, ir jų šaknų paviršių, pašalinsite bakterijas bei maisto likučius.”

Ar skalauti burną specialiu skysčiu?

Įprastas burnos skalavimo skystis gali išplauti svarbius dantų pastos ingredientus.

“Cukrus pritraukia rūgštį kaupiančias bakterijas, dėl to dantų paviršiuje gali atsirasti įtrūkimų. Dantų pastoje esantis fluoridas padeda sustiprinti emalį”, - sako O. Eze. Anot jo, skalauti burną skysčiu būtina tik tam tikrais atvejais. Jei jums dantenų uždegimas, stomatologas gali patarti skalauti burną specialiu skysčiu.

Ar išsivalius dantis reikia gerai išskalauti burną vandeniu, ar verčiau burnoje palikti šiek tiek dantų pastos?

“Vaikams patariu gerai išskalauti burną, nes jei jiems dar neišdygę nuolatiniai dantys, organizme gali susikaupti per daug fluorido, kuris gali pakenkti dantims. O suaugusiems truputis pastos nepakenks”, - teigė odontologas.

Ar dantims labai kenkia užkandžiavimas?

Stenkitės dažnai neužkandžiauti, pataria O. Eze: „Kai kurie žmonės nuolat valgo vaisius. Neigiama užkandžiavimo vaisiais pusė yra ta, kad juose gausu cukraus, kuris kenkia dantims. Juos valgykite saikingai.”

Venkite džiovintų vaisių, nes jie prilimpa prie dantų. Maistą, kuriame yra cukraus, geriau suvalgyti vienu ypu, o ne užkandžiauti juo visą dieną.

“Jei suvalgėte kažką saldaus, seilės 30-40 min. bandys neutralizuoti rūgštingumą. Jei visą dieną kramsnojate daug cukraus turintį maistą, jis nuolat silpnina dantis. Kai kurie žmonės gurkšnoja kavą ar arbatą su šaukšteliu cukraus ir nė nesuvokia, kad tai sukelia tokias pačias problemas”, - sakė odontologas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)