Stipriai rūgštinamai veikia dirbtiniai saldikliai, angliarūgšte prisotinti gėrimai, kava. Pavyzdžiui, norint neutralizuoti stiklinėje kavos ar „kolos“ esančią rūgštį, reikia išgerti bent keturias stiklines vandens.

Tačiau nereiškia, jog reikia visiškai atsisakyti mėgstamų produktų vien dėl to, kad jie rūgština organizmą. Tokio maisto kiekis mitybos racione neturėtų sudaryti daugiau nei vieną trečdalį.

Tuo tarpu organizmą šarminamai veikia dauguma daržovių, vaisių ir uogų, taip pat medus ir kaip bebūtų keista - rūgštūs vaisiai.

Pateikiame po keletą labiausiai organizmą rūgštinančių ir efektyviausiai šarminančių maisto produktų:

Šarminantys produktai, turintys daug kalio, magnio arba kalcio ir(arba) mažai fosforo, sieros, chloro

- Daržovės: agurkai, baklažanai, burokėlių lapai, brokoliai, bulvės, cukinijos, daigintos pupelės, grybai, kopūstai, moliūgai, morkos, porai, žiediniai kopūstai, salierai, salotos, svogūnai, ridikėliai, rauginti kopūstai, špinatai, pomidorai.

- Vaisiai: abrikosai, avokadai, apelsinai, arbūzai, avietės, braškės, citrinos, datulės, džiovintos slyvos, gervuogės, juodieji serbentai, kriaušės, obuoliai, žalioji citrina, mėlynės.

- Prieskoniai: mėtos, pipirnė, krapai, česnakai.

- Pieno produktai: ožkos pienas, išrūgos, sojos pienas, Tofu (sojos varškė). Neutralūs pieno produktai - kefyras, pasukos.

- Kiti produktai: alyvuogių aliejus, kviečių želmenys, medus, migdolai, pienės.

Rūgštinantys produktai

- Grūdai: kukurūzų dribsniai, pilno grūdo kukurūzai ir grikiai.

- Pieno produktai: grietinė, grietinėlė, varškė, jogurtas

- Mėsa: antiena, kiauliena.

- Žuvis: karpis, menkė, paltusas, silkė, upėtakis, krevetės.

Rūgštis sukelia ir visiems žinomi sveikatos priešai - alkoholis, rūkalai, kava. Gali atrodyti labai keista, bet organizmo rūgštiniam ir šarminiam balansui ne mažiau įtakos turi ir gyvenimo būdas.

Stresas, nuolatinis skubėjimas, nejudrumas taip pat gali tapti rūgštėjančio organizmo priežastimi.