"Moterų plaukų slinkimas tampa vis dažnesniu reiškiniu, užklumpančiu vis jaunesniame amžiuje. Šiuolaikinės moterys dabar vis dažniau imasi vaidmenų, kurie anksčiau buvo vadinami vyriškai, o dėl patiriamo streso jų organizmuose didėja vyriškų hormonų lygis, galintis paskatinti plaukų slinkimą“, - sako Niujorke (JAV) dirbantis dermatologas, Dr. Michaelas Reedas, vadovaujantis Niujorko plaukų slinkimo klinikai ir Niujorko plaukų persodinimo klinikai bei parašęs knygą „Women's Hair Loss: The Hidden Epidemic“.

Anot jo, nors moterų plaukų slinkimo tipai būna įvairūs, daugumai pacienčių būdinga viena ar kelios iš „Trejeto didžiųjų“ sąlygų:

Moteriško tipo plaukų slinkimas (androgenetinė alopecija)

Toks plaukų slinkimas nulemtas genetiškai ir gali būti pastebėtas bet kada po subrendimo, o metams bėgant tokio plaukų slinkimo tikimybė didėja. Kažkuriuo gyvenimo metu su tokiu plaukų slinkimu susiduria 50 proc. visų moterų, dažniausiai tai įvyksta peržengus 40 metų ribą. Nors toks plikimas yra nulemtas genų, tam tikri veiksniai – stresas, vaistai, hormoniniai kontraceptikai – gali paskatinti plaukų retėjimo proceso pradžią.

Ramybės fazės faktoriai (fiziologinis plaukų slinkimas)

Šis plaukų slinkimo tipas, dažniausiai pasitaikantis moterims, paprastai siejamas ne su genetika, o su kokia nors kita plikimą lemiančia priežastimi. Didelis plaukų folikulų kiekis gali staiga liautis augti dėl nėštumo, ligos ar operacijos. Taip pat tokį plaukų retėjimą gali sukelti hormoninės permainos, anemija ar skydliaukės veiklos sutrikimai.

Židininis nuplikimas (alerginė alopecija)

Ši būklė nusakoma kaip „plikų dėmių“ atsiradimas ant galvos. Ją gali sukelti alerginė organizmo reakcija ar imuninės sistemos disbalansas. Ji gali būti ribota ir praeinanti be jokio gydymo, bet gali būti ir išplitusi.

Kiti plaukų slinkimo tipai yra trinties alopecija, susijusi su tuo, kaip formuojama šukuosena: labai tvirtai pinamos kasytės, stiprus plaukų tempimas, bangavimas ar priauginami plaukai. Retesnės plaukų slinkimo priežastys yra grybelinė infekcija, galvos odos problemos, uždegimas ar cheminis pažeidimas.

Anot Amerikos plaukų slinkimo asociacijos įkūrėjo Spencerio Kobreno,  moterų plaukų slinkimas yra gerokai rimtesnė problema, nei žmonėms atrodo.

„Tai yra 3,5 mlrd. JAV dolerių vertės pramonė. Ir nors plaukų slinkimą gali skatinti tam tikri aplinkos veiksniai, jie tik „pajudina jau egzistuojantį genetinį jungiklį“. Tai reiškia, kad vien stresas, miego ar mitybos trūkumai gana retai būna plaukų slinkimo priežastis. Jei plaukų slinkimas užkoduotas jūsų genuose, tai jis ir bus. Bet yra sprengimų, kurie gali sulėtinti procesą ar kartais kuriam laikui jį sustabdyti“, - sakė S. Kobrenas.

Plaukų slinkimo problemos sprendimas gali susidaryti iš medicininių ir chirurginių procedūrų, taip pat ir vaistų: plaukų pakeitimo, restauravimo, lazerinės terapijos, tepamųjų kremų ir tam tikrų hormoninių kontraceptikų. Gyvenimo būdo pakeitimas, mitybos sureguliavimas, maisto papildai, fizinis aktyvumas ir stresinių situacijų mažinimas taip pat padeda, bet tik tuo atveju, jei tie veiksniai apskritai skatino plaukų slinkimą.

Atsargiai vertinkite reklaminius teiginius televizijoje ir žurnaluose, nes 99 proc. jų yra neveiksmingi, įspėja S. Kobrenas.

Be to, venkite testosterono. Nors bėgant metams mūsų organizmo hormonai kinta ir natūralus jų kiekis gali mažėti, papildomas testosterono vartojimas gali sukelti plaukų slinkimą.

Norint nustatyti tikslią diagnozę ir atrasti geriausią sprendimą, apsaugosiantį nuo nuplikimo, geriausia pasikonsultuoti su patikimu vidaus ligų specialistu, ginekologu ar endokrinologu.

„Pirmoji gynybos linija visuomet turi būti gydytojas“, - sako S. Kobrenas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)