Delsti negalima

Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė liga. Kasmet ji nustatoma daugiau nei 1 300 Lietuvos moterų. Kiekvieną savaitę šalyje nuo šios ligos miršta 11 moterų. Dažniausiai dėl to, kad per vėlai kreiptasi į medikus.

Didesnė rizika susirgti toms moterims, kurių šeimose krūties vėžys neaplenkė motinos, sesers ar kitos giminaitės. Laiku diagnozavus I stadijos vėžį, pasveiksta 95 procentai ligonių, II stadijos – 85 procentai. Deja, Lietuvoje ši liga dažniausiai diagnozuojama II ir III stadijos.

Yra keletas priežasčių, kodėl piktybiniai krūties navikai nustatomi vėlyvos stadijos. Kai kurie augliai yra gana slapti: būdami dar labai maži išplinta kituose organuose ir tik tada atsiranda įvairių ligos simptomų.

„Vėžys iš pradžių būna neskausmingas. Skaudėti pradeda, kai auglys perauga ar prispaudžia kitus organus, nervus, kraujagysles, – teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Onkologijos klinikos gydytoja onkologė, chemoterapeutė Edita Juodžbalienė. – Kita labai liūdna ligos užleidimo priežastis – moterys, pajutusios darinį krūtyje, nesikreipia į medikus. Kartais jos teisinasi, kad bijojo ar galvojo, jog geriau nejudinti to darinio ir jis gal savaime praeis, o gal žolelės išgydys. Nereikia pamiršti, kad vėžiui galioja viena taisyklė: negydomas jis tik didėja, gali išplisti į kitus organus. O į gydytojus vis tiek teks kreiptis, bet jau atsiradus išplitusios ligos simptomams (dusuliui, kaulų skausmams, ėmus kauptis skysčiams ir pan.). Visos taip pačios užleidusios ligą moterys vėliau gailisi. Ligos pradžioje užtektų tik operacijos, kito lengvesnio profilaktinio gydymo ir galima tikėtis visiškai pasveikti, o pavėlavus gydymas tampa ilgas ir sudėtingas, rezultatai daug sunkiau pasiekiami.“

Pirmiausia – savikontrolė

Pagrindiniai krūties navikų diagnostikos būdai – apžiūra, ultragarsinis tyrimas, mamografija, aspiracinė punkcija. Kiekviena 50–69 metų amžiaus moteris gali nemokamai pagal valstybės finansuojamą krūties vėžio prevencijos programą vieną kartą per dvejus metus atlikti mamografijos tyrimą. Labai svarbu ir savikontrolė. Geriausia krūtis apsižiūrėti pirmą savaitę po mėnesinių (kai krūtys minkščiausios): rankos viduriniųjų pirštų pagalvėlėmis sukamaisiais judesiais patikrinti visą krūties plotą. Pastebėjus pakitimų būtina kreiptis į medikus.

Gydytoja E. Juodžbalienė pataria laikytis pripažintų sveiko gyvenimo principų – sveikai maitintis, kuo daugiau judėti, nerūkyti, negerti alkoholio, vengti stresų ir gal pavyks išvengti ne tik krūties vėžio.
„Dažniausiai pamirštame, kad profilaktika turi prasidėti ne susirgus, bet nuo jaunų dienų. Tuos principus reikia savo pavyzdžiu propaguoti, įskiepyti savo vaikams“, – tvirtina onkologė.

Patikrinta tūkstančiai moterų

Lietuvoje jau septynerius metus vyksta krūties vėžio prevencijos projektas „Nedelsk“, kurio iniciatorė – Agnė Zuokienė. Projekto tikslas – siekti, kad moterys daugiau dėmesio skirtų savo sveikatai, turėtų žinių apie ligų prevenciją ir reguliariai krūtis tikrintųsi pačios bei pas medikus.

Projekto „Nedelsk“ „Rožinio kaspino“ autobusėlis, kuriame yra tyrimams reikalinga aparatūra, važinėja į miestus bei seniūnijų centrus. Ten demonstruojami švietėjiški filmai, medikai skaito paskaitas, nemokamai konsultuoja specialistai.

Per septynerius projekto gyvavimo metus buvo nemokamai patikrinta daugiau nei 60 tūkstančių moterų ir rasta apie 600 krūties vėžio įtarimų atvejų.