Kodėl dantys tamsėja? Juk jaunystėje mes net nekreipėme dėmesio į emalio spalvą, o štai po 25-30 metų dantų spalva ėmė ir pasikeitė...

Labiausiai paplitusios priežastys – juoda kava, arbata, raudonas vynas ir kiti dažantys gėrimai. Taip pat ir maistas – jei valgote dažančių produktų, tarkime, burokėlių, dantys gali greitai patamsėti. Ir, žinoma, rūkymas. Cigaretės - nuodas ne tik plaučiams, bet ir dantims.

* Pats paprasčiausias ir kartu pats sudėtingiausias būdas dantims balinti - kasdien ryte ir vakare juos valyti. Tiesiog atlikite įprastas dantų higienos procedūras. Geriau esant galimybei valyti dantis po kiekvieno valgymo, tačiau, jei tai neįmanoma, būtinai praskalaukite dantis vandeniu arba specialiu skalavimo skysčiu.

Dabar esti daug skalavimo skysčių, kurie naikina mikrobus burnos ertmėje, kai kurie jų taip pat turi balinamų savybių. Naudokitės dantų šepetėliais, kurie padeda apsisaugoti nuo dantų ėduonies – didžiulio baltų dantų priešo. Kadangi karieso mėgstamos vietos šalia dantenų (būtent dėl netinkamos dantų priežiūros), palaipsniui dantų emalis ima gelsti ir tas nemalonus atspalvis ilgainiui apima visą dantį. Taigi svarbiausia – rūpinkitės, rūpinkitės ir dar kartą rūpinkitės dantimis!

* Tuo pat metu mažinkite išgeriamos kavos ir stiprios arbatos kiekį. Tai – svarbiausi jūsų dantų „dažytojai“.

* Kad ir kaip būtų keista, pernelyg karšti ir pernelyg šalti gėrimai taip pat gali paveikti dantų spalvą.

* Saldūs gazuoti gėrimai gali paskatinti dantų ėduonio atsiradimą, o tuo pačiu ir emalio patamsėjimą.

* Valgykite daugiau nedažančių vaisių ir daržovių. Pavyzdžiui, obuoliai padeda valyti dantų emalį. Tą patį galima pasakyti ir apie agurkus, kriaušes, morkas.

* Balindami dantis naminėmis sąlygomis, nepamirškite, kad galite pakenkti dantų emaliui. Pavyzdžiui, kai kurie odontologai rekomenduoja ant dantų pastos užberti žiupsnelį maistinės sodos ir šiuo mišiniu valyti dantis. Balinimas puikus, bet naudotis juo pernelyg dažnai nevalia – pakenksite emaliui. Nors, kita vertus, mūsų prosenelės valė dantis pelenais ir visada šypsojosi nepriekaištinga šypsena. Tačiau nepamirškite, kad tada ekologija buvo visai kita, žmonių sveikata – kur kas stipresnė, o atitinkamai ir dantys.

* Tokią pat procedūrą galima atlikti ir su druska. Pabarstykite ja dantis, patrinkite ir praskalaukite burną vandeniu ar skalavimo skysčiu. Druska taip pat negalima piktnaudžiauti!

* Vaistinėje nusipirkite sausų šalavijo lapų, sutrinkite juos, užberkite ant dantų šepetėlio ir valykite dantis. Liaudies receptuose šalavijai pateikiami kaip geriausia priemonė dantims balinti.

* Puikių miltelių galima pasigaminti iš baziliko lapų - juos naudokite kaip dantų miltelius. Bazilikas puikiai balina, taip pat kovoja su parodontoze.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)