„Pūslelėmis gali išberti ne tik lūpas, bet ir skruostus, kaklą, juosmens bei lytinių organų sritis, – teigia Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Odos ir venerinių ligų klinikos gydytoja dermatovenerologė Sandra Kavaliauskienė. – Žiemą virusas suaktyvėja, nes imuninė sistema būna silpnesnė nei kitais metų laikais. Herpes simplex virusas yra užkrečiamas, dažniausiai mes jį gauname iš savo tėvų, kontaktuodami su sergančiuoju, oro lašiniu būdu. Būdama viruso nešiotoja mama myluodama, bučiuodama savo vaikelį gali užkrėsti.“

Tai virusas visam gyvenimui: jis įsitaiso nervų ląstelių mazguose ir gali visą laiką ramiai tūnoti, bet vos tik susidaro palankios sąlygos – nusilpus imunitetui, peršalus, patyrus stresą, tuoj pat pasirodo ir sukelia pūslelinę.

„Vos pajutus pirmuosius herpes simplex viruso sukeltos pūslelinės požymius, reikia bėrimų vietas 3–5 kartus per dieną tepti acikloviro vaistais. Taip pat tinka cinko preparatai. Kai pūslyčių jau daug, geriau vartoti geriamus vaistus – acikloviro tabletes (tai bendrinis vaisto pavadinimas – jų yra įvairių firmų gamybos), – pataria gydytoja S. Kavaliauskienė. – Jei pūslelinė vargina labai dažnai, gydytojas pacientui rekomenduos priešrecidyvinę profilaktiką.“

Medikė apgailestauja, kad nemažai žmonių į ant lūpos atsiradusią pūslelę nekreipia dėmesio, galvodami, kad tai tik menkas negalavimas.

„Tačiau herpes simplex yra pavojingas virusas, gali sukelti nemažai sveikatos sutrikimų, pažeisti vidaus organus. Kartais jis mus perspėja apie svarbesnes organizmo ligas. Labai dažnai pūslelinė pasireiškia sergant onkologine liga, vartojant citostatikų grupės vaistus“, – aiškina Sandra Kavaliauskienė.

Norint užkirsti kelią šiai infekcijai, reikia stiprinti imunitetą, organizmas turi gauti pakankamai vitaminų C, B. Kadangi pūsleline dažniausiai sergama šaltuoju metų laiku, būtina stengtis neperšalti. Itin svarbi visavertė mityba, reikia valgyti daugiau daržovių, žuvies, pieno produktų. Nustatyta, kad jogurtas, pienas, sūriai, kiaušiniai, obuoliai, abrikosai, riešutai ir kiti maisto produktai, kuriuose daugiau lizino (baltymuose randamos aminorūgšties), slopina viruso gyvybingumą.

Liaudies medicinos priemonės

Pajutus pirmuosius pūslelinės požymius, pažeistos vietos tepamos cinko turinčia dantų pasta ar spiritu.

Neiškilusios pūslelės šaldomos ledo gabalėliais.

Dedami česnako ekstrakto kompresai.

Žaizdos vilgomos alavijų (Aloe vera) sultimis.