Anot mitybos specialistės, nutukimo priežastis – ne tiek gyvenimo būdas, kiek mityba.

„Žmonės nežino, kad per visą istoriją, iki aštunto dešimtmečio Jungtinėje Karalystėje nutukę žmonės sudarė 2 proc. gyventojų, o artėjant 2 000-iesiems jų jau buvo 25 proc.

„Kas nutiko? 1983 m. pasikeitė vyriausybės rekomendacijos dėl mitybos. Pažvelgus į statistiką, matyti, kad po to nutukimo lygis ėmė didėti kosminiu greičiu. Gali atrodyti, kad tai – sutapimas, bet man tai tiesiog akivaizdus įrodymas. Ankstesnės rekomendacijos buvo paprastos – miltų, grūdų gaminiai tukina, labiausiai tukina saldumynai“, – rašoma knygoje.

Anot autorės, senelės liepdavo valgyti kepenėles, kiaušinius, sardines, ant daržovių užsidėti sviesto, o naujų mitybos rekomendacijų pagrindas – krakmolingas maistas, anksčiau laikytas tukinančiu – ryžiai, makaronai, bulvės ir duona. rašo dailymail.co.uk.

Mitas: mitybos pagrindas turi būti angliavandeniai iš krakmolingų gaminių.

Mums sakė, kad angliavandenių turintys produktai – ryžiai, makaronai, duona ir bulvės turi sudaryti didžiąją dalį dienos raciono. Kaip rašo autorė, bėda, kad suvirškinti jie virsta gliukoze. Kad apdorotų didelį kiekį gliukozės, organizmas turi gaminti insulino. Viena iš pagrindinių insulino funkcijų – kaupti riebalus, tad valgydami angliavandenius, skatinate organizmą kaupti riebalus. Nesudeginti angliavandeniai greitai virsta riebalais.

Reikia grįžti prie natūralaus, neapdoroto maisto – pradedant mėsa, žuvimi, kiaušiniais, daržovėmis ir salotomis.

Mitas: norint numesti svorio, reikia mažinti kalorijų skaičių.

„Jei tik būtų taip paprasta. Žmonės įsivaizduoja, kad per dieną suvartodami 500 kalorijų mažiau, per savaitę numes po pusę kilogramo. Iš pradžių svoris gali kristi, bet vėliau kūnui atrodys, kad jis badauja, todėl pradės veikti energijos taupymo sistema. Jūs suvartosite mažiau kalorijų, tačiau mažiau jų ir sudeginsite“, – rašoma knygoje.
Norint suliesėti, reikia, kad organizmas degintų riebalus, o tam reikia mažinti ne kalorijų, o angliavandenių.

Manoma, kad sportuojant deginamos kalorijos, netenkama riebalų ir spartėja medžiagų apykaita. O Z. Harcombe teigia, kad sportuojant kyla apetitas ir kūnas reikalauja daugiau angliavandenių, kad papildytų išsekusias atsargas.

„Norint nesustorėti, paprasčiau galvoti, ką dedate į burną. Ne kiek, o ką. O tada nesvarbu, ar jūs sportuojate, ar ne.“

Mitas: riebalai kenksmingi

Tikri riebalai nėra tokie kenksmingi. Reikia bijoti žmogaus pagamintų riebalų. Kodėl mums atrodo, kad mėsoje gausu sočiųjų riebalų? 100 gramų kiaulienos yra 2,3 gramo nesočiųjų ir 1,5 gramo sočiųjų riebalų.
Riebalai būtini kūno ląstelėms. Britanijos gyventojams trūksta vitaminų A, D ir E, kurie tirpdo riebalus ir kurių reikia regėjimui, kaulams, protinei veiklai, kraujagyslėms, širdžiai ir apsaugai nuo vėžio. Būtina valgyti tikrus riebalus, kad kūnas gautų minėtų vitaminų.

Mitas: sotieji riebalai sukelia širdies ligas

Pastaruosius 50 m. tai buvo viena iš pagrindinių mitybos taisyklių. Z. Harcombe rašo, kad jokiais tyrimais nebuvo pagrįstai įrodyta, kad sotieji riebalai sukelia širdies ligas.

Mitas: cholesterolis – žmogaus priešas

Z. Harcombe nelaiko didelio cholesterolio kiekio blogiu. Sakyti, kad cholesterolio kiekis turi būti toks ar anoks, tolygu tvirtinti, kad žmogaus ūgis turi būti 1,75 m ir gydyto visus, kurie neatitinka standarto. Šeštą dešimtmetį cholesterolį tyrusi Ancel Keys kategoriškai teigė, jog cholesterolio kiekis maiste nesusijęs su jo kiekiu kraujyje.

„Valgant daug angliavandenių, ypač rafinuotų, didėja trigliceridų, kurie yra kenksmingi sveikatai.

Mitas: reikia valgyti daugiau ląstelienos

„Tris dešimtmečius kimšome ląstelieną, kad būtume sotūs ir kad virškinimo sistema gerai funkcionuotų. Tai prastas patarimas“, – rašo Z. Harcombe. Teigiama, jog ląsteliena skatina greičiau pašalinti maistą iš žarnyno, tačiau organizmas įsisavina mineralus iš maisto, kol šis tebėra žarnyne, tad kam gi norima jį išstumti, rašo autorė. Geriau nevalgyti netinkamo maisto.

Mitas: per dieną reikia penkis kartus valgyti vaisių ir daržovių

„Jei norite suliesėti, nevalgykite vaisių, juose esantis cukrus virs riebalais“, – įspėja Z. Harcombe.

Mitas: maistingiausi – vaisiai ir daržovės

Autorė sutinka, kad su riebalais valgomos daržovės padeda įsisavinti riebalus tirpdančius vitaminus, todėl sveika jų valgyti. O fruktozė – vaisiuose esantis cukrus keliauja tiesiai į kepenis ir virsta riebalais. Autorės teigimu, norintiem sublogti vietoje vaisių reikia valgyti mėsos, žuvies, kiaušinių ir pieno produktų.

Z. Harcombe tvirtina, kad įvairias sveikatos apsaugos institucijas, į kurias žmonės kreipiasi patarimo, remia maisto pramonė. Pvz., Britanijos dietologų asociaciją remia pieno gaminių kompanija „Danone“ ir javainių gamintoja „Abbott Nutrition“.

Tarp 1967 m. įkurtos mitybos klausimais konsultuojančios institucijos „British Nutrition Foundation“ rėmėjų – „Cadbury“, „Coca-Cola“ ir „Kraft Foods“.

„Maisto ir gėrimų pramonė akivaizdžiai bičiuliaujasi su sveikatos apsaugos institucijomis. Ar ne metas pasvarstyti, ar tikrai jų patarimai naudingi“, – rašo Z. Harcombe.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją