Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ginekologijos klinikos Onkoginekologijos sektoriaus vadovė doc. Daiva Vaitkienė:

Šis atvejis iliustruoja situaciją, problemą, kurią mes, gydytojai, žinome ir norėtume išspręsti ir nežaloti pacienčių psichikos dėl nepatikimos ar netinkamai pateiktos informacijos. O taip nutinka, nes gimdos kaklelio ligų patikros testas citologinis tepinėlis nėra labai jautrus metodas. Metodo jautrumas yra apie 50- 70 proc. Ką tai reiškia? Atlikus šį testą šimtui moterų, kurioms jau yra didesnių ar mažesnių pokyčių gimdos kaklelyje, tik 50-iai ar 70-iai moterų jie bus patvirtinti šiuo tyrimu, o 30 ar net 50 moterų gaus atsakymus, jog yra absoliučiai sveikos.

Siekiant iki minimumo sumažinti klaidos tikimybę, rekomenduojame moterims tikrintis dažniau nei siūloma pagal valstybės finansuojamą gimdos kaklelio vėžio patikros programą (ji numato vieną patikrą per trejus metus).

Skaitytojos situacija atspindi dar vieną labai svarbų citologinio tepinėlio trūkumą - ribotą testo specifiškumą. Specifiškumas nurodo, kokiai daliai visų sveikų moterų tyrimas patvirtins, kad jos yra sveikos. Taigi tyrimo specifiškumas yra 90-95 proc. Tai reiškia, kad penkios ar net dešimt iš šimto sveikų moterų pasitikrinusios gaus atsakymus ne visiškai atitinkančius tikrovę.

Užuot išgirdusios, įsitikinusios, jog yra sveikos, joms, kaip tai atsitiko šiuo atveju, teks patirti stresą išgirdus žinią, jog reikia atlikti papildomus tyrimus, siekiant patvirtinti arba paneigti įtariamą patologiją. Dažniausiai paneigus įtartos patologijos galimybę, moterys apsidžiaugia, kad yra sveikos, tačiau lieka nerimas dėl patirtų išgyvenimų ir nežinomybės, jos linkusios nepasitiki gydytojais ir tyrėjais. Netikslumų išvengti nėra įmanoma.

Praktikoje tam tikroms būklėms apibūdinti naudojamas gana neapibrėžtas citologinio tyrimo vertinimas, kurį pacientei būtų galima pakomentuoti taip: ląstelės nėra normalios, bet citologas aiškios patologijos nemato; nežymūs ląstelių pokyčiai galimi dėl tam tikrų aplinkybių arba dar nepastebėtos ligos. Tai gali lemti daug aplinkybių: lytinių hormonų trūkumas, makšties uždegimas, naudoti drėkikliai, žvakutės, tepalai. Įvairios hormoninės, mechaninės ir cheminės priemonės palieka pėdsakų ir gali turėti įtakos tyrimo išvadai.

Lemia ir gydytojo kabinete naudojamos mėginio paėmimo priemonės, transportavimo į laboratoriją sąlygos.

Tai vis galimos hipo- ar hiper- diagnostikos priežastys. Be to, citologinį tyrimą vertina specialistas. Jeigu darbo krūvis labai didelis ir jis turi atlikti bei įvertinti daug tyrimų, jo darbo kokybė trinka dėl nuovargio. Kita vertus, specialistas, dirbantis laboratorijoje, kur tokių testų atliekama labai nedaug, praranda kvalifikaciją. Todėl sveikatos priežiūros specialistai nuolat diskutuoja ir ieško būdų, kaip pagerinti patikrą ir diagnostiką.

Gimdos kaklelio citologinis tepinėlis gali būti atliktas įprasta metodika (medžiaga dedama ant stiklelio) arba kita - taikant skystųjų terpių metodus (tokia pati medžiaga dedama į indelį su transportine terpe). Lietuvoje daug laboratorijų, kuriose atliekami ir skystųjų terpių citologiniai tyrimai. Skystųjų terpių metodikos privalumas - centrifuguojant skystąją terpę, gimdos kaklelio ląsteles atskiriamos nuo gleivių, kraujo, bakterijų. Tepinėlis iš tokių ląstelių daug kokybiškesnis, todėl citologui daug lengviau jį vertinti ir duoti tikslesnį atsakymą.

Tyrimo šia metodika nauda - šiek tiek anksčiau diagnozuojama liga, be to, iš tos pačios tiriamosios medžiagos galima nustatyti užsikrėtimą žmogaus papilomos virusu (ŽPV) - būtent šis virusas gali sukelti gimdos kaklelio vėžį - bei kitomis lytiškai plintančiomis infekcijomis ir kt. Toks tyrimas brangesnis.

Citologinis tyrimas nenustato ligos, o tik leidžia ją įtarti. Patologijos išnykimas, kai tyrimas buvo pakartotas, gali būti nulemtas tiek pasikeitusių organizmo aplinkybių tyrimo metu (hormonai, makšties mikroflora, medikamentai), tiek pačių ląstelių pokyčių. Iš tikrųjų patologija per tam tikrą laiką gali išnykti savaime. Tiesa, trijų mėnesių laikotarpio dažniausiai nepakanka, bet per metus ar dvejus ikivėžinės gimdos kaklelio būklės gali stipriai kisti ir net išnykti. Taip pat savaime, veikiant imuninei sistemai, gali išnykti ir infekuotumas ŽPV.