Svarbiausias varškės privalumas, be abejo, yra kalcis. Šis mikroelementas reikalingas visiems, o ypač moterims, gyvenančioms aktyvų gyvenimo būdą ir sportuojančioms. Juk būtent nuo kalcio priklauso kaulų tvirtumas, būtent jis apsaugo nuo osteoporozės.

Varškėje yra kalcio, fosforo, geležies, magnio, aminorūgščių, taip pat metionino ir lizino, mažinančių cholesterino lygį.

Varškės baltymai pasisavinami geriau nei mėsos ar žuvies baltymai.

Kuo riebesnė varškė, tuo joje daugiau karotino, vitaminų B1 ir B2.

Varškė normalizuoja kraujodaros procesus, nervų sistemos veiklą, medžiagų apykaitą.

Patiekalai iš varškės ypač tinkami vakarienei: kalcis padeda sveikai ir kietai išsimiegoti.

Ne tik nuo osteoporozės

Naujausių tyrimų duomenys rodo, kad kalcis labai svarbus ir vėžio profilaktikai, nes stiprina tarpląstelinius ryšius. Mokslininkai taip pat pastebėjo, kad žmonės, kurių organizmuose kalcio pakanka, ilgiau išlieka jaunatviški ir pasitempę. O susirgus jie greičiau pasveiksta.

Kalcis ypač svarbus vasarą, kai karšta, mes daugiau judame ir sportuojame, nes šis mineralas yra aktyviai šalinamas su prakaitu. Kalcio trūkumą būtina kompensuoti, o šiuo atžvilgiu varškė turi daug pagalbininkų. Kalcio daug augaliniuose produktuose (riešutuose, razinose, kopūstuose, salieruose, pupose, burokuose) ir žuvyje (lašišoje, skumbrėje, sardinėje).

Rekordininkai pagal kalio kiekį – kietosios sūrio rūšys, migdolai ir sezamo sėklos. Vertinant aritmetiškai, varškė su jais lygintis negali, bet ji laimi kitu požiūriu. Riešutų, kaip ir sūrio, daug nesuvalgysite – tai yra labai kaloringas maistas, o varškė, ypač liesa, vyra visiškai nekenksminga figūrai. Niekas netrukdo jos sumaišyti su tais pačiais migdolais, su šviežiais vaisiais, žolelėmis, uogomis ar daržovėmis. Dviguba nauda ir labai skanu.

Varškė – ganėtinai visapusiškas produktas: priklausomai nuo riebumo, ji gali būti sausa arba riebi, kremo pavidalo arba grūdėta, o tai reiškia, kad ją galima labai įvairiai panaudoti. Tai gali būti ir šviežių daržovių– pavyzdžiui, paprikų – įdaro dalis, ir mažai kaloringas fetos sūrio pakaitalas šviežių daržovių salotose, ir, žinoma, daugybės desertų pagrindas.

Laikantis maisto kombinavimo teorijų, varškė puikiai dera su nekrakmolingomis daržovėmis (agurkais, baltagūžiais kopūstais, ridikais, saldžiaisiais pipirais, šparagais, svogūnais, česnakais, burokais, ropėmis, morkomis, jaunais moliūgais, jaunomis cukinijomis), saldžiaisiais vaisiais (kriaušėmis, melionais, saldžiais obuoliais), uogomis, sūriu ir riešutais. Kalbant apie prieskonius, varškė geriausiai dera su kmynais, paprika, juodaisiais pipirais, šalaviju, svogūnų laiškais, garstyčiomis, o taip pat vanile, cinamonu ir medumi.

Kai kurie produktai trukdo įsisavinti kalcį. Jei norite gauti maksimalią naudą iš varškės, geriau jos nemaišyti su kava, kola, šokoladu, alkoholiu, riebalais ir cukrumi.

Iš bet kokio riebumo šviežios varškės galima gaminti ir šaltus, ir karštus patiekalus. Žinoma, desertams geriausia naudoti riebią varškę – bus skaniau. Bet jei rūpinatės savo svoriu, liesos varškės pyragas jums labai tiks.

Pernelyg drėgną varškę prieš naudojant galima susukti į marlę ir suslėgus palikti vienai kitai valandai. Aromatizavimui galima pridėti vanilės, citrusinių vaisių luobelės ir įvairių sirupų. Ir netingėkite prieš kiekvieną maisto gaminimą pertrinti varškę per smulkų sietelį. Tai bus labai naudinga – patiekalai bus vienalytės kreminės konsistencijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)