Streoidai

Kada skiriami. Sergant alergija, bronchų astma, reumatoidiniu artritu.

Kaip veikia. Steroidai imituoja hormonų, kurie reguliuoja medžiagų apykaitą ir imuninės sistemos darbą. Išvardintos ligos atsiranda dėl per stiprios ar nemotyvuotos imuninės reakcijos, todėl steroidų paskirtis slopinti imunitetą ir uždegimą.

Kodėl nuo jų storėjama. Steroidai gali turėti poveikį kortizolio (streso hormono) kiekiui. Stresinėje situacijoje mūsų organizmas rengiasi “kariauti”, todėl kaupia energiją, kuri virtusi riebalais “renkasi” ant pilvo ir kaklo. Be to, vartojant steroidų į kraują patenka daugiau cukraus, kuris vėliau taip pat virsta riebalais.

Kiek sustorėjama. Paprastai pacientams, nuolatos vartojantiems steroidinių preparatų, svoris padidėja 7 proc. jų esamo svorio. Tačiau gydytojai steroidų stengiasi skirti mažomis dozėmis ir trumpam laikui, rašo "Daily Mail".

Priešalerginiai vaistai

Kada skiriami. Sergant alergija.

Kaip veikia. Daugumoje vaistų nuo alergijos yra difenhidramino, medžiagos, kuri blokuoja smegenų receptorius, atsakingus už histamino gamybą. Histaminas - hormonas, sukeliantis alergines reakcijas.

Kodėl nuo jų storėjama. Kartu su histaminu difenhidraminas slopina kitų hormonų veiklą. Pavyzdžiui, tų, kurie reguliuoja apetitą ir neleidžia mums persivalgyti. Dar vienas šių vaistų šalutinis poveikis - vangumas ir jėgų neturėjimas. Taigi vartodami tokių vaistų žmonės ima ne tik daugiau valgyti, bet ir mažiau juda.

Kiek sustorėjama. Ilgai vartojant 1-3 proc. turimo svorio.

Vaistai hipertenzijai gydyti (beta-blokatoriai)

Kada skiriami. Širdies ligų gydymui, kraujo spaudimo mažinimui bei širdies susitraukimų dažnio retinimui, nerimo mažinimui.

Kaip veikia. Beta blokatoriai niveliuoja adrenalino poveikį nervų sistemai, dėl to retėja pulsas ir mažėja kraujo spaudimas.

Kodėl nuo jų storėjama. Suretėjus pulsui, lėtėja ir organizmo metabolizmas (medžiagų apykaita, cheminių reakcijų, vykstančių kiekvienoje ląstelėje, visuma). Organizmas sudegina mažiau kalorijų, o likusios virsta riebalais.

Kiek nuo jų sustorėjama. Nemažai daliai sergančiųjų širdies ligomis šių vaistų tenka vartoti ne vienerius metus. Per tą laiką svoris gali padidėti nuo 5 iki 10 kilogramų.

Antidepresantai

Kada skiriami. Įvairiais atvejais, priklausomai nuo to, kokiais simptomais pasireiškia depresija. Kartais antidepresantų skiriama, kai kamuoja nemiga, apatija, nuolatinis nuovargis.

Kaip veikia. Priklausomai nuo poveikio principo depresantai skirstomi į įvairias klases ir tipus. Tačiau pagrindinė jų paskirtis išsaugoti laimės hormonu vadinamą serotoniną ir kitas chemines medžiagas, kurių nesant ir susergama depresija.

Kodėl nuo jų storėjama. Labiausiai svorio augimui įtakos turi tricikliai antidepresantai. Jie slopina receptorių, kurie reaguoja į sotumo jausmą ir neleidžia mums persivalgyti, jautrumą.

Kiek nuo jų storėjama. Antidepresantų paprastai vartojama ilgą laiką (3 mėn. ir ilgiau). Vartodami triciklių antidepresantų metus arba dvejus galite sustorėti 5-10 kilogramų. Kiti šios rūšies vaistai gali pridėti 8-10 proc. jūsų turimo svorio.