Duke universiteto (JAV) Medicinos centro duomenimis, cigaretės trauką stipriai sumažina pienas. Seniai pastebėta, kad prieš rūkant išgerta stiklinė pieno smarkiai pablogina cigaretės skonį. Yra netgi toks būdas norintiems atsikratyti žalingo įpročio: rūkyti išmirkytas piene, o vėliau išdžiovintas cigaretes. Jų skonis būna kartus ir iki galo surūkyti tokiu būdu „paruoštą“ cigaretę būna labai sunku.

Pamėkite baklažanus. Juose daug nikotino rūgšties, kurios taip trūksta metantiems rūkyti. Mokslininkai mano, kad šių daržovių įtraukimas į racioną gali padėti sumažinti cigarečių abstinencijos nemalonumus. Kai kurie narkologai netgi mano, kad kasdieninė baklažanų porcija gali pakeisti nikotino pleistrą.

Nikotino rūgšties taip pat daug yra bulvėse, pomidoruose, paprikoje. Žinoma, lyginant su cigaretėmis jos kiekis yra niekingas, taigi, ir organizmui žalos nebus (10 g baklažano yra 1 mikrogramas nikotino rūgšties, o vienoje cigaretėje – nuo 100 mikrogramų).

Venkite aštraus, sūraus, kepto ir rūkyto maisto. Jis dirgina tam tikrus skonio receptorius, jautrius tabako skoniui, todėl provokuoja norą užtraukti dūmą. Saldumynus taip pat derėtų vartoti saikingai, išskyrus vieną išimtį, apie kurią kiek vėliau.

Greitoji rūgšti pagalba

Jei nepakenčiamai norisi užsirūkyti, galima praskalauti burną silpnu vandenilio peroksido tirpalu (5 lašai stiklinei vandens) ar suvalgyti ką nors rūgštaus. Pavyzdžiui, tiks salotos, pagadintos citrinų rūgštimi arba nesaldus greipfrutas. Tai sumažins receptorių, atsakingų už tabako skonio pajautimą, jautrumą ir tuo pačiu nuslopins norą suvalgyti ką nors saldaus.

Atraskite imbierą. Tuomet, kai ranka tiesis eilinės cigaretės, padėkite sau ant liežuvio gabalėlį ir pačiulpkite jį kaip ledinuką. Deginantis, bet malonus skonis akimirksniu atims norą rūkyti. Be to, jis pagerina kvapą iš burnos. Rūkoriams jis reikalingas ir dar dėl vienos priežasties – imbieras lėtina aterosklerozės vystymąsi ir slopina piktybinių auglių augimą.

Valgykite kaip galima daugiau brokolių. Šiuose kopūstuose gausu sulforapino – medžiagos, didinančios geno NRF2 aktyvumą. Šis genas apsaugo plaučių ląsteles – pačią jautriausią rūkoriaus vietą – nuo toksinų žalos. Žinoma, netgi kilogramais valgant brokolius nepavyks iš organizmo visiškai pašalinti nikotino. Tačiau tai bus puikus pagalbininkas pradiniame rūkymo atsisakymo etape.

Svarbiausia – daržovės. Salieruose, agurkuose, pomidoruose, pupose, šparaginėse pupelėse ir kitose daržovėse ne tik gausu vitaminų – jos pasižymi ir į pieną panašiu veikimu: užvalgius daržovių cigarečių skonis ir dūmo kvapas būna ne tokie malonūs. Be to, jose gausu skaidulų ir sotumo jausmas pajuntamas nepadauginus kalorijų.

Pasistenkite atsisakyti alkoholio ir gėrimų su kofeinu – arbatos, kavos ir kolos. Po šių stimuliuojančių gėrimų noras užtraukti dūmą sustiprėja, o dėl atpalaiduojančio alkoholio poveikio cigaretės pavojingumas neatrodo labai reikšmingas. Vietoj alkoholio ir gėrimų su kofeinu gerkite kuo daugiau mineralinio vandens, natūralių sulčių, žolelių arbatų.

Jums reikalingas magnis. Vakarykščiai rūkoriai – nervingi žmonės, o šis mikroelementas yra efektyvi priemonė nuo dirglumo. Pagrindiniai magnio šaltiniai yra sėlenos, daiginti javai, burokai, moliūgai ir moliūgų sėklos, morkos, vištiena, kedro riešutai, džiovinti vaisiai.

Kuo daugiau askorbo rūgšties! Nikotinas ilgus metus naikino jūsų organizmo vitaminą C – dabar teks kompensuoti patirtą žalą. Askorbo rūgšties itin daug citrusiniuose vaisiuose, saldžiojoje paprikoje, juoduosiuose serbentuose, špinatuose, raugintuose kopūstuose.

Produktai, skatinantys norą rūkyti

Kava, arbata arba kola – 45 proc. apklaustųjų
Alkoholis – 44 proc.
Mėsa – 11 proc.

Valgykite, bet ne per daug. Atsisakę cigarečių maisto porcijas sumažinkite 20 proc., bet sumažinkite intervalus tarp valgymų. Kaloringus, lengvai įsisavinamus produktus iškeiskite į tokius, kuriuose mažai riebalų, o angliavandeniai sudėtingi. Jei tai mėsa ar žuvis – tuomet liesi, troškinti, virti garuose arba paruošti grilyje. Vietoje majonezo ir kitų kaloringų padažų salotas gardinkite citrinų sultimis, balzamo actu arba natūraliu jogurtu. Rinkitės rupaus malimo duoną, o grietinę – kuo mažesnio riebumo. Vietoje bulvių vartokite grikių košę, nevalytus ryžius, makaronus iš kietų javų rūšių. Ir prisiminkite, kad makaronai – ne garnyras, o atskiras patiekalas.

Užkandžiai taip pat turi būti sveiki. Norint apraminti skrandį neseniai metę rūkyti žmonės nuolat ką nors kramto: saldainius, riešutus, sausainius... O dėl to nejučia priauga nepageidaujami kilogramai. Kramtomoji guma šiuo atžvilgiu yra nepavojinga, bet ir ji pasižymi trūkumu: gumos kramtymas kai skrandis yra tuščias gali baigtis gastritu. Sprendimas nesudėtingas: kramtomoji guma – po valgio, o likusiu laiku – lengvi, naudingi užkandžiai: salotos ar petražolės (kuri, beje, sėkmingai mažina norą rūkyti) lapai, moliūgo ar saulėgrąžos sėklos (geriau nelukštentos, kad būtų kuo mažiau suvalgoma).

Neatimkite iš savęs malonumo. Metantieji rūkyti neretai nori saldumynų. Tai suprantama: rūkymo atsisakymas – stiprus stresas, o saldumynai – natūralus antidepresantas. Bet pasistenkite vietoje kaloringų pyragaičių ir tortų rinktis džiovintus vaisius ar medų – ir kuo mažiau. Neįsivaizduojate gyvenimo be šokolado? Valgykite ne pienišką, o juodą kartųjį, po 2-3 gabalėlius ir tik po valgio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)