Norisi paprieštarauti – vėl nauji Britanijos mokslininkų mitai – ir toliau smagiai valgyti obuolius. Tačiau imperatoriškojo Londono koledžo dietologų nuomonė geležinė. Pavyzdžiui, visuomet buvo manoma, kad valgant daugiau vaisių ir daržovių mažėja cholesterino kiekis kraujyje.

Taip, tikrai sumažėja, - sutinka mokslininkai, tačiau naujausi tyrimai rodo ryšį tarp gausaus vaisių vartojimo ir kitos lipidų frakcijos – trigliceridų. O trigliceridai, kaip ir cholesterinas, didina aterosklerozės bei infarkto ar insulto riziką.

Be to, valgant vaisius dažniausiai nepajuntamas sotumo jausmas, o tik padidėja apetitas. Tai vyksta dėl juose esančios fruktozės. Ji mažiau kaloringa negu gliukozė, tačiau būtent gliukozė skatina insulino gamybą, kurio pasirodymas kraujyje praneša smegenims: stop, tu jau sotus. Su fruktoze situacija yra priešinga: kiek bevalgytum, organizmas nepajunta sotumo. Kadangi yra manoma, kad vaisiuose ir daržovėse yra mažai kalorijų ir jų praktiškai ,,nesimato“, mes suvalgome tiek, kiek galme ir dažnai viršijame dienos normą. Didelėje bananų porcijoje gali būti net iki 500 kcal!

Nustatyta, kad didelis suvalgytų vaisių kiekis gali padidinti arterinį kraujospūdį. Kolorado universiteto mokslininkai atliko eksperimentą tirdami 4500 žmonių ir nustatė, kad tie kurie valgę daugiau negu 74 g fruktozės per dieną (tai atitinka 10 obuolių arba 3 dideles stiklines obuolių sulčių), tuomet 87% padidėja hipertonijos rizika. Stomotologai taip pat pastebėjo čia slypinčius pavojus. Jie įsitikinę, kad obuoliai, kriaušės ir ypač citrusiniai vaisiai gali sukelti kariesą. Juk po valgio ant dantų lieka vaisių dalelės, o esanti juose fruktozė – puiki terpė bakterijų dauginimuisi.

Praktiškai visi paminėti trūkumai netinka daržovėms. Todėl dietologai pataria jas dažniau valgyti ir iš naujo peržiūrėti mitybos formulę: ,per dieną suvalgyti 5 porcijas daržovių ir vaisių. Dabar ji skamba kitaip: per dieną suvalgykite 4 porcijas daržovių ir tik 1 vaisių. Vaisiai kaip ir seniau lieka svarbia sveikos dietos dalimi, pabrėžia dietologai. Tačiau būtina kontroliuoti, kiek jų suvalgote, ypač jeigu jūs turite viršsvorį ar sergate širdies ir kraujagyslių ligomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją