Rytų medicinos dalis

Akupunktūra – tai gydymo būdas, kuris metu itin plonos specialios įvairių ilgių adatos yra duriamos į biologiškai aktyvius taškus. Akupunktūros ištakos – Kinijoje, kur ji pradėta taikyti daugiau nei prieš 5000 metų ir yra itin svarbi tradicinės kinų (dar vadinamos Rytų) medicinos dalis. Šiandien šis metodas yra populiarus ir Vakarų pasaulyje.

Kinai mano, kad žmogus yra gyvas ir sveikas todėl, kad jo kūnu teka gyvybinė energija „či“. Dalį šios energijos žmogus gauna gimdamas (iš Dangaus, iš tėvų), dalį – su maistu (iš Žemės). Teigiama, kad egzistuoja 20 „či“ tekėjimo kelių, kurie dažniausiai yra vadinami akupunktūriniais kanalais arba meridianais. Šie kanalai sujungia viršutinę ir apatinę kūno dalis, vidaus organus su oda, raumenimis, raiščiais, kaulais ir kitomis kūno struktūromis. Jie išsidėstę visame kūne, taip sujungdami kūno dalis į vientisą sistemą. Kanaluose išsidėsto apie 700 taškų, kuriuos paveikus, galima daryti įtaką „či“ tėkmei.

Kinai teigia, kad viena iš pagrindinių ligos priežasčių yra energijos tekėjimo sutrikimas, kurį dažniausiai sukelia vidinės, išorinės ir mišrios priežastys. Dažniausios vidinės priežastys yra netinkamos emocijos (pernelyg didelis džiaugsmas, pyktis, sielvartas, liūdesys, baimė, perdėtas mąstymas), išorinės – klimato veiksniai (šaltis, vėjas, vasaros karštis, drėgmė, sausas oras). Mišrios priežastys – tai dietos, darbo ir poilsio režimo nesilaikymas, fizinės traumos, gyvūnų ir vabzdžių įkandimai ir kt. Akupunktūra kaip tik ir yra vienas iš būdų, padedančių atkurti energijos pusiausvyrą, sureguliuoti kūno funkcijas.

Akupunktūros adatos buvo gaminamos iš akmens, kaulų, bambuko, o bronzos amžiuje pradėtos gaminti iš metalo (taip pat ir iš sidabro bei aukso). Šiandien akupunktūros adatos gaminamos iš itin plono sterilaus nerūdijančio plieno, jos gali būti sterilizuojamos arba naudojamos vieną kartą. Dažniausiai vienos procedūros metu naudojama 10–20 adatėlių, tačiau kartais užtenka tik vienos. Patyręs specialistas adatėles įbeda praktiškai be skausmo. Kūdikiams ar naujagimiams įbestos adatėlės iš karto yra ir ištraukiamos, vaikams paliekamos kelioms minutėms, suaugusiems – 15–20 min.

Ar išties veikia?

Vakarų šalyse daug diskutuojama apie akupunktūros veikimo mechanizmą, efektyvumą. Vienais atvejais teigiama, kad akupunktūra neturi jokio poveikio, kitais – kad poveikis prilygsta placebui, dar kitais – kad akupunktūra veikia refleksiškai, taip pat skatina biologiškai veiklių medžiagų išsiskyrimą, daro įtaką elektromagnetinio lauko pokyčiams ir t.t. Pripažįstama, kad nėra vienos teorijos, visiškai paaiškinančios akupunktūros veikimo mechanizmą, pateikiami prieštaringi duomenys apie jos efektyvumą.

Ligoms bei skausmams gydyti

1970 m. Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pateikė 43 ligų, kuriomis sergantys žmonės gali būti gydomi akupunktūra, sąrašą. Per kelis dešimtmečius šis sąrašas gerokai prasiplėtė.

Pripažinta, kad akupunktūra yra pakankamai efektyvi gydant asmenis, kuriuos vargina tiek ūminis, tiek lėtinis skausmas (galvos, trišakio nervo neuralgija, nugaros, peties, kelių ir kt.), smegenų kraujotakos sutrikimai ir jų pasekmės (paralyžius), krūtinės angina, arterinė hipertenzija, Raynaud sindromas, bronchų astma, opinis kolitas, lėtinis cholecistitas, skrandžio opaligė, nevaisingumas, skausmingos, nereguliarios mėnesinės, naktinis šlapinimasis, pirmo laipsnio trumparegystė, Menjero liga, ūžimas ausyse, faringitas ir kitos ligos. Pastaruoju metu akupunktūra rekomenduoja taikyti vėžiu sergantiems pacientams – taip sumažinamas nepageidaujamas chemoterapijos poveikis. Neatsitiktinai PSO ekspertai rekomenduoja šį gydymo metodą integruoti į dominuojančią sveikatos priežiūros sistemą.

Akupunktūros rūšys

Kaip ir daugelis kitų gydymo metodų, akupunktūra nuo pat jos atsiradimo iki šiol vystėsi bei tobulėjo. Šiuo metu ieškoma kitų priemonių, kuriomis būtų galima paveikti akupunktūrinius taškus. Štai vienas iš panašių terapijos būdų yra sonopunktūra. Jos metu vietoj adatų naudojamas ultragarso aparatas į akupunktūros taškus perduodantis garso bangas.

Tikima, kad sonopunktūra galima gydyti beveik visas tas pačias ligas, kaip ir akupunktūra. Kitas neseniai atsiradęs metodas – elektroakupunktūra. Jos metu su ar be adatų į tuos pačius taškus siunčiami maži elektros krūviai. Itin populiari akupunktūros atmaina yra ir akupresūra, kai terapeutai taškus vietoj adatų spaudžia pirštais taškus. Taip pat galima paminėti magnetų, lazerio spindulio naudojimą. Akupunktūra kartais naudojama ir kartu su kitomis gydymo technikomis, pvz., taurių statymu.

Gyd. Dainiaus Butvilo komentaras

Akupunktūra taikoma jau daugiau nei 5000 metų. Turbūt sunku būtų surasti kitą metodą, kuris būtų praktikuojamas tiek laiko. Šiuo metodu gydėsi ir tebesigydo labai daug žmonių (vien tik Kinijoje gyvena penktadalis visos žmonijos). Šiandien dažnai girdime terminą „įrodymais pagrįsta medicina“, gydant žmones stengiamasi naudoti tik mokslo žiniomis grįstus metodus. Akupunktūros skeptikai tvirtina, kad šiam metodui trūksta įrodymų, tačiau jie pamiršta, kad ilgą laiką didelėje žmonių grupėje praktikuojamas metodas savaime tampa įrodymu.

Jei akupunktūra su daugeliui gąsdinančiai skambančia pagrindine priemone – adata – būtų neefektyvus ar net žalingas metodas, ji jau seniai būtų išnykusi kaip daugelis tik prieš 30 metų naudotų medikamentų. Nepaisant to, jog Vakaruose vis dar manoma, kad akupunktūra – ezoterinis gydymo būdas, šiandieninėje Kinijoje šis metodas tobulinamas toliau, jo efektyvumas grindžiamas šiuolaikinėmis technologijomis, ieškoma naujų gydymo galimybių.

Nors akupunktūra nėra panacėja, tačiau efektyviai gelbsti daugeliu atveju. Ji gali būti taikoma tiek kartu su kitais gydymo metodais, tiek ir atskirai. Kad ir kaip gaila, bet pas mus į akupunktūros specialistus žmonės kreipiasi labai vėlai – dažniausiai, kai nepadeda kiti gydymo metodai, o tada padėti yra labai sunku. Nepamirškime, kad, pagal Rytų medicinos principus, puiki medicina yra ta, kuri sugeba užbėgti ligai už akių, gera – kuri padeda atsiradus pirmiesiems simptomams, ir tik vidutinė, kuri gydo jau sergantį žmogų.