Neįtikėtina, bet tiesa: maitinantis riebalų neturinčiu maistu gali kilti sveikatos problemų. Paprasčiau kalbant, mūsų organizmams gali pritrūkti vitaminų. Taip yra todėl, kad kai kuriems vitaminams pasisavinti reikalingi riebalai.

Tik tada turėsime energijos, mūsų ląstelės tinkamai funkcionuos, o imuninė sistema bus stipri. Vitaminai yra būtini. Vadinasi, būtini ir riebalai.

Su maistu gaunami riebalai padeda pasisavinti riebaluose tirpius vitaminus. Tai vitaminai A, D, K ir E (vandenyje tirpstantiems vitaminams B ir C riebalų nereikia). Vitaminas A saugo akis, D būtinas sveikiems kaulams, K palaiko normalų kraujo krešėjimą, E padeda kovoti su žalingais laisvaisiais radikalais.

Kai suvalgome riebaluose tirpių vitaminų turinčio maisto, vitaminai iš burnos patenka į skrandį ir plonąją žarną. Jie yra pasisavinami tuomet, kai ištirpsta riebaluose: pastarieji per plonosios žarnos ląstelių sieneles patenka į bendrąją organizmo cirkuliacinę sistemą, o kartu su jais - ir juose ištirpę vitaminai. Iš plonosios žarnos vitaminai patenka kraują, o tada į kepenis. Čia jie kaupiasi, kol organizmui jų prireikia.

Jei su maistu negaunate pakankamai riebalų, organizmas nesugeba efektyviai pasisavinti riebaluose tirpių vitaminų, kurie mums būtini. Tačiau tai ne pasiteisinimas sušlamšti maišelį spurgų, nes labai svarbu, kokios rūšies riebalų gauname.

Nors spurgose esantys riebalai padės pasisavinti vitaminus, jie taip pat pridės papildomų kilogramų ir pakels cholesterolio lygį. Jei norite riebalų pagalba pagerinti sveikatą, laikykitės šiu taisyklių.

* Venkite nesveikų riebalų, tarp jų sočiųjų ir trans-riebalų. Valgykite riebalų turinčio augalinio maisto: avokadų, kokosų, riešutų ir sėklų.

* Vartokite sveikus aliejus, tarp jų alyvuogių ir sėmenų. Sojų ir rapsų aliejai yra mažiau sveiki.

* Nepadauginkite: kad vitaminai būtų pasisavinti, užtenka mažo kiekio riebalų. Vitaminingus patiekalus pagardinkite žiupsneliu saulėgrąžų sėklų, suvalgykite 5-10 riešutų arba kelis kąsnelius avokado.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją