Tiesa, jį galima sutikti ne kiekviename miške, bet jei jau pamatėte vieną prie beržo kamieno prilipusį grybą, ieškokite toliau – jei toje vietoje yra užkratas, bus ir daugiau grybų.

Beržo juodgrybyje (Inonotus obliquus), liaudyje dar vadinamame čaga, yra daug unikalių veikliųjų medžiagų: chromogenų, ląstelienos, steroidinių junginių, lignino, organinių rūgščių, laisvųjų fenolių, flavonoidų, silicio oksido, geležies, aliuminio, kalcio, magnio, natrio, kalio, cinko, vario. Būtent dėl jų gydomųjų savybių sulėtėja, o kartais ir visiškai nustoja vystytis augliai, galima išvengti metastazių.

Juodgrybio preparatai rekomenduojami sergant lėtiniu gastritu, skrandžio ir žarnyno diskinezija, skrandžio opalige ir piktybinėmis ligomis. Minėtos veikliosios medžiagos stabdo uždegimus, mažina arterinį ir veninį kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujo plazmoje (vidinės grybo dalies nuoviras), pagerina ligonio savijautą, kraują.

„Gydo vandeninės grybo ištraukos, kurių galima pasigaminti patiems. Beržo juodgrybius galima rinkti visus metus, tačiau geriausi – surinkti pavasarį arba žiemą, kada jie turi daugiausiai biologiškai aktyvių medžiagų. Atsargų ilgam laikui neverta kaupti – nupjauto grybo „galiojimo laikas“ – pusmetis, tad geriausia visą laiką naudoti šviežią“, – perspėja žolininkė.

Beržo juodgrybio negalima painioti su kitu ant šio medžio augančiu grybu – pintimi. Ji yra kanopėlės formos, o juodgrybis yra netaisyklingos ovalios formos, 30–40 cm skersmens, 10–15 cm storio juodas gumbas grublėtu, suskeldėjusiu paviršiumi. Panašių grybų galima rasti ir ant alksnių, uosių, šermukšnių bei kitų lapuočių, tačiau onkologines ligas gydančiomis savybėmis pasižymi tik ant beržų ir tuopų augantys grybai.

Žolininkai pastebi, kad unikalus gamtos vaistas beržo grybas sutinkamas vis rečiau, todėl ragina juodgrybį nešantis namo juo braukyti per beržų kamienus – kuo daugiau jo pasėsime, tuo ilgiau turėsime savo natūralioje vaistinėlėje.

Kaip jį paruošti?

Grybą nuo kamieno nupjauname peiliu. Minkštoji jo dalis – suaugusi su mediena – vaistams netinkama, naudojamas tik išorinis juodos ir tamsiai rudos spalvos darinys. Surinkta žaliava džiovinama ne aukštesnėje kaip 50 ° C temperatūroje ir laikoma sandarioje kartono dėžutėje. Išdžiovintas grybas nepraranda savo gydomųjų savybių – išlieka gyvas.

Tačiau Nijolė Pagareckienė rekomenduoja iš karto paruošti surinkto beržo juodgrybio vandeninę ištrauką. Iš pradžių grybą reikia kuo smulkiau sutarkuoti ar supjaustyti, užpilti virintu (100 g žaliavos – 1 l vandens) ir iki 50 ° C atvėsintu vandeniu (karštesniu negalima, nes pranyks gydomosios grybo medžiagos), kad visiškai apsemtų, ir palikti parai. Vėliau grybą nuspausti ir vandeninę ištrauką gerti po pusę stiklinės 20 min. prieš valgį.

Žolininkė sako, jog efektyviai veikia ir beržo grybo mišiniai su vaistažolėmis: kraujažole, ugniažole, erškėtuogėmis, pušų bei beržų pumpurais ir kt.

Kiti beržo juodgrybio paruošimo būdai

* Nuplautą grybą užpilti atvėsintu virintu vandeniu, kad būtų visiškai apsemtas, ir laikyti 4–5 valandas. Paskui grybą susmulkinti arba sutarkuoti, o vandenį, kuriame jis mirko, pašildyti iki 50 ° C temperatūros ir užpilti ant susmulkinto grybo santykiu: stiklinė masės – 5 stiklinės vandens. Po dviejų parų užpilą nupilti, grybą sudėti į marlę ir gerai nuspausti. Į gautą tirštą skystį įpilti virinto vandens iki pradinio tūrio. Užpilą galima laikyti 3–4 paras.

Gastritui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai gydyti geriama po 1–2 šaukštus 30 min. prieš valgį 3 kartus per dieną. Skausmas sumažėja ar išnyksta, normalizuojasi virškinamojo trakto funkcija, pagerėja savijauta.

Gydant onkologines ligas užpilo išgerti reikia ne mažiau kaip tris stiklines per dieną, gurkšnojant nedidelėmis porcijomis.
Jeigu auglys susiformavęs tiesiojoje žarnoje arba gimdoje, reikia daryti šio antpilo klizmas 3–5 mėnesius kiekvieną dieną; kas mėnesį daryti 7–10 dienų pertraukas.

* Ant susmulkinto grybo užpilti tiek šalto virinto vandens, kiek jis pats sveria, pamirkyti per naktį. Grybą susmulkinti, pavirinti 3 min. tame pačiame vandenyje, kuriame mirko, ataušinti ir užpilti tiek medicininio spirito, kiek sveria grybas su vandeniu. Laikyti rekomenduojama tamsiame butelyje; vartoti tinka po trijų savaičių. Jėgoms atgauti, vėžinių, infekcinių ligų profilaktikai geriama po 20 lašų 3 kartus per dieną po valgio su vandeniu.

*Vaistinėse galima rasti jau paruoštą farmacinį preparatą, kuriame yra tirštas juodgrybio ekstraktas – Befunginas (Bifunginum). Jis skatina medžiagų apykaitą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos epitelizaciją. Preparatas tinka kaip simptominis vaistas piktybiniam navikui, lėtiniam gastritui ir kitoms ligoms gydyti. 3 šaukšteliai ekstrakto atskiedžiami 150 ml vandens ir geriama po šaukštą 30 min. prieš valgį 3 kartus per dieną. Gydymo kursas – 3–5 mėn. su pertraukomis.

Svarbu prisiminti: beržo juodgrybis – gana nuodingas grybas ir turėtų būti vartojamas pasitarus su gydytoju.

Ilgas jo vartojimas gali pakenkti nervų sistemai. Gydymo metu reikia riboti mėsos ir aštrius, pikantiškus, rūkytus patiekalus, susilaikyti nuo saldumynų: medaus, cukraus, vynuogių, konditerijos gaminių. Taip pat nerekomenduojama vartoti vitaminų A ir B, draudžiamos gliukozės ir penicilino injekcijos į veną. Beržinio juodgrybio preparatai nepatartini sergant chronišku kolitu, dizenterija.