Dilgėlės ne tik dilgina

Iš dilgėlių lapų jau sriubos nebevirsime – tą daryti reikia pavasarį, kai lapeliai dar jauni. Tačiau dilgėlė nepakeičiama stiprinant imunitetą, plaukus, kraują. Todėl dabar pats laikas iš dilgėlių pasiruošti gydomojo skysčio kūnui trinti. Nuskintas dilgėles reikėtų susmulkinti, sudėti į dviejų litrų stiklinį indą ir užpilti degtine. Uždarius dangteliu, palaikyti ne mažiau nei dvi paras. Skystis gali stovėti visą žiemą, o trinti juo reikėtų krūtinę, nugarą, pėdas ir rankas.

Iš dilgėlių galima pasigaminti ir kraują valančios arbatos. Desertinį šaukštą dilgėlių užpilkite stikline verdančio vandens ir valandai palikite. Per dieną po truputį reikėtų tą stiklinę dilgėlių arbatos išgerti. Gydymo kursas trunka tris savaites. Tačiau svarbu nepamiršti, kad dilgėlės tirština kraują.

Dilgėlių nuoviras tinka ir vonios procedūroms. Tuomet naudingi mikroelementai pasisavinami per odą. Reikia nemažą saują dilgėlių užpilti dviem litrais vandens, užvirti ir palikti pusvalandžiui, kad pritrauktų. Nuovirą pilti į vonią ir mėgautis kvapiomis procedūromis.

Medus iš pušų ūglių

Patvoriuose auganti ugniažolė, nors ir laikoma nuodinga, tačiau tinkamai naudojama yra labai veiksminga gydant anginą, balso stygų uždegimą. Vieną valgomąjį šaukštą šios žolės (žalios ar džiovintos) reikia užpilti puse litro vandens ir užvirinti.

Uždengus dangčiu palaukti, kol atvės, nukošti ir skalauti gerklę. Šio nuoviro negalima vartoti nėštumo metu ir esant širdies nepakankamumui.

Kaip tik dabar galima rinkti ir šalpusnių lapus. Arbatinį šaukštelį lapų, tiek sausų, tiek žalių, reikia užpilti stikline verdančio vandens, 15 minučių palaikyti, nukošti, dėti šaukštelį medaus. Tokia arbata tinka peršalus ar susirgus gripu.

Reikėtų prisirinkti žolynų ir pagalvėlėms. Joms tinka džiovintos mėtos, čiobreliai, levandų, jazminų žiedai. Netrukus pražys čiobreliai. Jie – puikus vaistas nuo kosulio, kvapus prieskonis maistui. Tačiau čiobrelį galima naudoti ir imunitetui stiprinti. Reikėtų saują džiovintų čiobrelių užpilti puse litro verdančio vandens, po pusvalandžio nukošti, o nuovirą praskiesti trims litrais vandens. Šį vandenį naudoti apsiliejimams, ypač rekomenduojama vaikams. Užtenka tokias procedūras kartoti porą savaičių ir imunitetą sustiprinsite visiems metams.

Pats laikas prisirinkti ir pušų ūglių. Iš jų galima pasidaryti „medaus“ kosuliui, bronchitui, kitoms peršalimo ligoms gydyti. Ūglius reikėtų nuplauti, sudėjus į emaliuotą puodą užpilti šaltu vandeniu, santykiu 1 ir 2, pavirti 15–20 minučių. Kadangi verdant dalis vandens nugaruoja, reikia jo vėl įpilti tiek, kad būtų ankstesnis kiekis. Paskui nukošti ir įberti dvi dalis cukraus. Nuolat maišant ant stiprios ugnies užvirti ir supilstyti į stiklainius. Skystis gali susicukruoti, bet to nereikėtų bijoti. Patariama šio „medaus“ kabinti po vieną valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną, užsigeriant karšta arbata.

Grožio žolės

Veido odos, ypač probleminės, priežiūrai tinka raudonojo dobilo žiedai, dirvinis asiūklis (tik džiovintas). Jo stiebus reikėtų užpilti degtine ir valyti riebią veido odą. Riebiai veido odai taip pat tinka degtine užpilti dobilų žiedai, o jei oda sausa, šaukštą dobilų žiedų reikia užpilti stikline vandens ir įpilti šaukštą degtinės.

Palaikius parą, galima valyti veidą. Moterų žole vadinama kraujažolė tinka jautriai veido odai atgaivinti. Didelį šaukštą žolių reikėtų užpilti stikline verdančio vandens, šiek tiek degtinės ir palaikius nukošti.

Mėta stiprina kapiliarų kraujotaką, tinka jautriai odai. Raudonėlis išlygina smulkias raukšles. Senstančiai veido odai jauninti galima pasidaryti tirpalą iš mėtų, šermukšnių lapų, ramunėlių žiedų.
Po pusę stiklinės kiekvieno šių augalų reikia užpilti trims stiklinėmis verdančio vandens, įspausti citrinos sulčių ir valandą palaikyti. Tada žolynų mišinys paverdamas 10 minučių ir įpilami du valgomieji šaukštai degtinės. Mišinys laikomas šaldytuve.

Nuo raukšlių naudojamas šalavijų lapų, ramunėlių, liepžiedžių, jonažolių ir ugniažolių mišinys. Po arbatinį šaukštelį šių žolių reikia užpilti puse litro verdančio vandens, palaikyti pusvalandį, nukošti ir įpilti du valgomus šaukštus degtinės. Šiuo losjonu veidas trinamas 2–3 kartus per dieną. Oda taps lygi ir stangri.

Padeda net ir plikiams

Beržų lapai, kol dar tebėra jauni, kartu su kadagio šakelėms labai sustiprina plaukus, skatina jų augimą ir gelbsti netgi plikiams. Saują beržų lapų ir sukarpytų kadagio šakelių reikia užpilti litru vandens, pavirti 5 minutes ir valandą palaikyti. Nukošus įpilti apie 100 gramų degtinės, gerai išplakti ir šiuo skysčiu vakare įtrinti galvą. Nuplauti nereikia.

Pasitikrinti, ar plaukai yra sveiki, neišsausėję, galima labai paprastai. Į stiklinę vandens tereikia įmesti išrautą plauką ir, jei jis neskęsta, o lieka plūduriuoti vandens paviršiuje, vadinasi, yra sveikas. Plaukas, kuriam trūksta drėgmės, nuskęsta.

Žolynų nuovirais plaukus skalauti reikia mokėti. Jokiu būdu neužtenka vieno karto – reikia procedūrą kartoti bent 8–9 kartus. Todėl tam reikia dviejų dubenėlių: lėtai ant galvos pilamas nuoviras subėga į dubenį ir iš jo vėl pilamas ant galvos.