Vilniaus miesto universitetinės ligoninės Ginekologijos skyriaus vedėjas dr. Gediminas Mečėjus:

Gimdos mioma yra gėrybinis gimdos auglys. Moterys dažnai klausia, ar yra tikimybės, kad jis supiktybės? Galiu nuraminti - rizikos labai mažai. Tačiau, atėjus menopauzei, miomos nustoja augti, todėl jei mioma atsiranda šiuo laikotarpiu, galima įtarti piktybinį auglį.

Statistiškai, net iki 75 proc. vyresnių nei penkiasdešimtmečių moterų turi miomą. Jei tokia didelė populiacija turi gėrybinę problemą, kyla klausimas: gal visų miomų nereikia šalinti? Kitas klausimas, kada jas reikia operuoti? Indikacijos operacijai priklauso nuo klinikinių miomos pasireiškimų. Vienas pagrindinių yra gausus kraujavimas mėnesinių metu. Tam, kad moteris gyventų kokybišką gyvenimą, nenukraujuotų iki mažakraujystės, miomą reikia šalinti.

Pastojimui gali turėti įtakos tik miomos, kurios auga į gimdos ertmę. Tačiau miomos, augančios į priekinę gimdos sienelę, gali spausti šlapimo pūslę. Tada moterį dažniau vargina šlapinimosi sutrikimai.

Mioma, auganti į gimdos šoną, gali spausti šlapimtakius, jei ji auga į užpakalinę gimdos sienelę - gali atsirasti tuštinimosi sutrikimų, vidurių pūtimas, vidurių užkietėjimas. Tai, žinoma, yra indikacijos operacijai.

Jei pacientė planuoja nėštumą, o pastoti nepavyksta, tenka svarstyti ir tai, ar mioma turės įtakos išnešioti kūdikį. Mioma nėštumo metu dėl hormonų poveikio padidėja, po gimdymo - sumažėja, bet dažniausiai pavienės miomos neturi didesnės įtakos kūdikiui išnešioti, tad tokios miomos ir šalinti nereikia. Jei mioma auga į gimdos vidų, deformuoja gimdą, bet koks nevaisingumo gydymas būtų ne visai sąžiningas nepašalinus miomos.

Miomą galima šalinti vieną, galima su gimda. Tas priklauso nuo moters noro ir chirurgo suvokimo. Jei mioma auga į gimdos ertmę ir yra iki penkių-šešių centimetrų diametro, ją galima pašalinti pro makštį, histeroskopiškai, nepjaunant nei pilvo, nei gimdos. Jei mioma yra sienelėje, nesiekianti gleivinės, o moteris neplanuoja nėštumo, miomą irgi galima šalinti histeroskopiškai. Tačiau, jei moteris kartais taptų nėščia, tokiais atvejais galimas gimdos sienelės nevisavertiškumas.

Galima miomą šalinti pro pilvą laparotomiškai, jį pjaunant, arba laparoskopiškai, mažai invazyviai. Dabar, kai esame įvaldę laparoskopinę techniką, su tam tikrais specifiniais siūlais, galima labai gražiai susiūti gimdą pašalinus miomą. Dar yra specifinių miomos šalinimo būdų, kaip antai, jei mioma įsitvirtinusi užpakalinėje gimdos sienelėje, ją galima šalinti pro užpakalinį makšties skliautą, bet tokie atvejai yra reti.

Iš tiesų, moterys labai dažnai klausia, ar galima pašalinti tik miomą, paliekant gimdą. Kartais kolegos sako, kad bandys, bet gali baigtis taip, kad teks šalinti ir gimdą. Suprantu, kad tai šokiruoja moterį, nors bent aš neįsivaizduoju tokios situacijos, kad šalinant miomą tektų pašalinti gimdą.

Daliai moterų gimda yra moteriškumo simbolis. O ir dalis vyrų teigia, kad moteris be gimdos yra ne moteris. Nors štai mano kolegė norvegė sako, kad skandinavėms yra įprasta reikalauti išoperuoti gimdą, nes joms atsibodo mėnesinės. Aš apie tai turiu kitą nuomonę. Pašalinę gimdą mes panaikiname vieną kiaušidžių aprūpinimo krauju šaltinį. Natūralu, kad pašalinus gimdą, greičiau ateina menopauzė, anksčiau nustoja funkcionuoti kiaušidės.

Pašalinus tik miomą, lieka rizika, kad kita užaugs, pašalinus miomą laparotomiškai, lieka daug sąaugų, moteris dažnai pakarščiuoja. Bet kokiu atveju, esu įsitikinęs, kad tik moteriai spręsti, kokią pasirinkti operaciją.

Šiuolaikiniai operavimo būdai tam ir yra, kad intervencija būtų kuo mažesnė ir pacientė kaip galima greičiau grįžtų į visavertį gyvenimą.