Problemos dėl hormonų disbalanso gali pradėti reikštis jau paauglystėje.

„Formuojantis moters reprodukcinei sistemai, mergaitei virstant panele, organizme vyksta pati tikriausia hormonų audra“, - tvirtina endokrinologai.

Lytinių hormonų stokos požymiai yra menstruacijų nebuvimas sulaukus 14-16 metų arba jų nereguliarumas, nepakankamas ar pernelyg išreikštas kūno plaukuotumas, pieno liaukų neišsivystymas.

Be to, hormoninius sutrikimus galima nustatyti ir pagal išorinę išvaizdą: mergaitė vis dar auga, kai jos bendraamžių ūgis jau nebedidėja (paprastai tai įvyksta sulaukus 15 metų). Ji atrodo labai liesa, jos kojos ir rankos ilgos.

Beje, iš tokių „neišsivysčiusių“ merginų užauga idealios manekenės. Nedaug kam žinoma tai, kad daugybės paauglių pavydo objektas – modeliai – neretai susiduria su lytinės funkcijos sutrikimais.

Ką daryti, jei pastebėjote, kad jūsų dukteriai pradeda reikštis išvardintos problemos?

Medikai rekomenduoja: „Būtina atlikti ultragarsinį tyrimą, įsitikinti, kad vidiniai lytiniai organai išsivystę normaliai. Atlikti lytinių hormonų tyrimą. Lytinių hormonų trūkumas gali lemti gimdos neišsivystymą ir kitas problemas – pavyzdžiui, cistų susidarymą kiaušidėse. Tokiu atveju mergaitei bus būtinas gydymas“.

Be to, pasak endokrinologo Aleksandro Michelašvili, rekomenduojama vartoti cinko preparatus – šis mikroelementas dalyvauja fermentų, užtikrinančių lytinių hormonų gamybą, veikloje, taip pat verta valgyti daugiau produktų, kuriuose gausu cinko ir seleno. Cinko yra austrėse, javų daiguose, mėlynėse, moliūgo sėklose, avižiniuose dribsniuose, o seleno – kokosuose, pistacijose, mažesniais kiekiais – kiaulienos riebaluose ir česnakuose.

Nėštumo metu hormoniniai sutrikimai taip pat įmanomi. Dėl jų gali prasidėti priešlaikiniai gimdos susitraukimai ir persileidimas. Pavojingi simptomai yra skausmas pilvo apačioje, įvairių organų veiklos sutrikimai.

Esant hormonų disbalansui gimdymas vyksta labai sunkiai. Dėl to viso nėštumo metu būtina reguliariai lankytis pas ginekologą, atlikti visus rekomenduojamus tyrimus. Kilus bet kokioms sveikatos problemoms nėščioji turėtų nedelsiant kreiptis į gydytojus.

30 metų riba

Kitas rizikingas laikotarpis – sulaukus 30 metų. Šiame amžiuje hormoninis fonas gali svyruoti, išskiriamų lytinių hormonų kiekis mažėja.

Pasak specialistų, šio sumažėjimo simptomai gali būti ankstyvas kėlimasis – 4-5 valandą ryto bei labiau išreikštas priešmenstruacinis sindromas (PMS): likus kelioms dienoms iki mėnesinių pradžios moterims stipriai ištinsta pieno liaukos, jos būna skausmingos, paūmėja lėtinės vidaus organų ligos.

Estrogenų (moters lytinių hormonų) stokos rezultatas gali būti ir atminties sutrikimai, depresija.

„Iš anksto žinant tai, kad savijautos pokyčius sukelia hormonų trūkumas, reikia ruoštis suvokti juos kaip kažką natūralaus ir neišvengiamo. Likus savaitei iki menstruacijų galite pavartoti pakalnutės, kiečio, ugniažolės, žąsinės sidabražolės nuovirus. Padidinkite vegetariško maisto dalį savo racione, gerkite žolių užpilus“, - rekomenduoja medikai.

Beje, labai efektyvi priemonė nuo hormoninių sutrikimų, pasak A.Michelašvili, yra hirudoterapija – gydymas dėlėmis. Paauglystės laikotarpyje dėlių seilių fermentai skatina hormonų išskyrimą ir sureguliuoja menstruacijų ciklą.

Gydytis dėlėmis verta ir tuomet, kai ruošiatės pastoti: taip iš organizmo išvalomi šlakai, atstatomas vidinis balansas, padidėja tikimybė pagimdyti sveiką vaiką. Esama duomenų, kad hirudoterapija padeda ir susidūrus su nevaisingumo problema. O štai balzakiškame amžiuje dėlių fermentai veikia lyg lytinių hormonų pakaitalai, teigiamai veikiantys odą ir nervų sistemą, rašo DELFI.ua.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)