Kai kurie žmonės šias diagnozes prilygina draudimo ir vaistų kompanijų išmonėms, kurios bando “susargdinti” sveikus žmones dėl didesnio pelno. Jie argumentuoja, kad mums visiems gresia vienos ar kitos ligos, rašoma health.msn.com.

Kuo pavojingas aukštas kraujospūdis? Ar jums gresia infarktas, ar gali sustoti širdis? Visų pirma, hipertenzija pati savaime nėra pavojaus signalas. Reikėtų apžvelgti visą sveikatos rizikų profilį. Jei jūsų šeimoje kas nors patyrė infarktą, sirgo širdies ligomis ar cukralige, į aukštą kraujo spaudimą negalima žiūrėti pro pirštus. Bet jei jūsų šeimoje visi sulaukė 90-ies metų ir daugiau, o jūs gyvenate sveikai - rizika mažesnė.

Prehipertenzija, net jei nėra kitų rizikos faktorių, gali tapti puikia galimybe labiau pasirūpinti savimi. Žmones, kuriems diagnozuojama hipertenzija (ypač iki 35-erių metų), dažniau ištinka infarktas. Kuo anksčiau susirūpinsime savo sveikata, tuo geriau.

Jei seniai matavote kraujospūdį, nedelsdami užsirašykite pas gydytoją. Jei jums prehipertenzija, paprašykite įvertinti jūsų riziką atsižvelgiant į kitus faktorius. Daugiau judėkite, nerūkykite, apribokite alkoholio vartojimą. Štai dar 5 būdai, kuriais galite kontroliuoti kraujo spaudimą:

1. Per dieną suvartokite ne daugiau 1000 mg druskos.

Harvardo Medicinos Mokyklos duomenimis, 75 proc. druskos gauname iš perdirbto maisto: pirktinių sriubų, dribsnių, sūrio ir mėsos gaminių. Apribokite jų vartojimą.

2. Per dieną gaukite 4.7g kalio

Šio mineralo pakankamai gauna vos 10 proc. vyrų ir 1 proc. moterų. Valgykite daugiau pomidorų, apelsinų, be riebalų keptų bulvių su lupena, bananų.

3. Per dieną - 1200 mg kalcio

Šis mineralas taip pat padeda išlaikyti žemą kraujo spaudimą. Jo yra neriebiame jogurte ir piene, lašišoje, brokoliuose.

4. Valgykite daugiau produktų iš neskaldytų grūdų

Dviejuose atskiruose tyrimuose dalyvavo per 60 tūkst. žmonių, kurie buvo stebimi 10-15 metų. Paaiškėjo, kad dalyviai, kurie vietoj rafinuotų angliavandenių valgė daugiau viso grūdų produktų, rečiau skundėsi aukštu kraujospūdžiu.

5. Per dieną suvartokite ne daugiau nei 6 šaukštelius cukraus

Nauji tyrimai rodo, kad papildomas cukrus gali padidinti kraujospūdį ir trigliceridų kiekį. Kai kurie žmonės suvartoja trigubai daugiau cukraus, nei rekomenduojama. Stiklinėje limonado gali būti net 8 šaukšteliai cukraus.

Ar dabar jaučiatės ramesni? Puiku - jūsų kraujospūdis jau sumažejo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)