Kaip pagerinti vaisingumą?

Sveikai maitinkitės: jei esate moteris, subalansuota mityba padės pagerinti sveikatą ir savijautą, užtikrins, kad kūdikiui netrūktų būtinų medžiagų. Jei esate vyras, prisiminkite, kad mityba turi įtakos spermos kokybei, rašoma BBC.

Valgykite įvairų maistą: vaisius, daržoves, duoną, bulves, ryžius, dribsnius, košes (pageidautina pilno grūdo), pieną ir jo produktus, liesą mėsą, žuvį ir kitą baltyminį maistą.

Rūpinkitės figūra: jei sveriate per mažai ar per daug, mėnesinės gali sutrikti, o vaisingumas sumažėti. Sunkiau pastoja tos moterys, kurių kūno masės indeksas (KMI) yra daugiau nei 29 ir mažiau nei 19.

Saikingai vartokite alkoholį: moterims, ketinančioms pastoti, vertėtų visiškai atsisakyti. Vyrams nederėtų viršyti 3-4 alkoholio vienetų per dieną. Didelis kiekis gali pakenkti spermai. Geriau apskritai susilaikyti nuo alkoholio vartojimo.

Meskite rūkyti: įrodyta, kad rūkymas gali sukelti nevaisingumą, ankstyvą menopauzę ir pakenkti spermai. Rūkymas taip pat sumažina šansus išgydyti nevaisingumą.

Būkite aktyvi: jei kasdien ne mažiau kaip 30 min mankštinsitės (pavyzdžiui, sparčiai vaikščiosite), sulieknėsite ir paruošite organizmą pastojimui. Sportas ramina ir padeda gaminti endorfinus - geros nuotaikos hormonus.

Neperkaiskite: kad spermos gamyba būtų optimali, sėklidžių temperatūra turi būti keliais laipsniais žemesnė nei likusio kūno. Venkite aptemptų apatinių ir džinsų, karštų vonių ir pirčių.

Atkreipkite dėmesį į darbą: spermos kokybė gali suprastėti, jei valandų valandas praleidžiate sėdėdamas (pavyzdžiui, dirbate vairuotoju), darbas susijęs su chemikalais (pesticidais, dažais). Pagalvokite, ką galėtumėte pakeisti.

Valdykite stresą: stresas nesukelia nevaisingumo, bet gali sutrikdyti menstruacijų ciklą. Raskite laiko pailsėti, atsipalaiduoti.

Atkreipkite dėmesį į vaistus

Kai kurie vaistai gali sumažinti galimybę pastoti. Jei reguliariai vartojate vaistus, pasitarkite su gydytoju.

Nuo jūsų nepriklausantys faktoriai

Moterys

Pastojimą apsunkinti gali šie faktoriai.

* Ovuliacijos problemos: kartais ovuliacija nevyksta (iš kiaušidės neišsilaisvina subrendusi kiaušialąstė) arba ji vyksta retai. Priežastys:
- policistinių kiaušidžių sindromas - kiaušidės padidėja, atsiranda cistų, sutrinka ovuliacija,
- kai kurių vaistų (priešuždegiminių, nuskausminamųjų) pašalinis poveikis, chemoterapija, radiacija,
- ankstyvas kiaušidžių funkcijos susilpnėjimas (anktyva menopauzė),
- hormonų disbalansas.

* Kiaušintakių nepraeinamumas. Jo priežastimi gali būti:
- lytiškai plintančios ligos: chlamidinė infekcija, gonorėja (rečiau),
- endometriozė, sutrikimas, kai gimdos gleivinė išveši už gimdos ribų,
- dubens uždegiminė liga,
- pilvo organų (pvz, apendicito) operacijos.

* Jūsų amžius: senstant mažėja kiaušinėlių, jų kokybė prastėja. 20-25 m. moterims pastoti dvigubai lengviau nei 35-40 m. moterims.

* Gimdos problemos: pakitusi gimdos gleivinė (cistos) ir fiziniai defektai gali apsunkinti kiaušinėlio įsitvirtinimą.

* Kitos ligos: vaisingumui įtakos gali turėti cukraligė, epilepsija, skydliaukės ir žarnyno sutrikimai, taip pat ginekologinės problemos, pavyzdžiui, negimdinis nėštumas, daugiau nei vienas persileidimas.

Vyrai

Vyrų nevaisingumą paprastai sukelia prasta spermos kokybė. Kai sėklidėse nevyksta spermatozoidų gamyba, spermatozoidai nejudrūs, jų mažai.

* Traumos ar virusinės infekcijos, pavyzdžiui, kiaulytė, gydymas medikamentais, radioterapija, sporto traumos.

* Bakterinės infekcijos

* Operacijos, pavyzdžiui, išvaržos.

* Nenusileidusios sėklidės.

* Cukraligė, medikamentai, šlapimo takų operacijos gali sukelti atgal nukreiptą ejakuliaciją, kai sperma subėga į šlapimo pūslę.

* Seksualinės problemos, pavyzdžiui, negalėjimas patirti erekcijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)