Vėliau išpopuliarėjo žiedo formos papuošalai, prie kurių tvirtindavo įvairius pakabučius. Paprastos moterys nešiojo medinius, turtingos – prabangius auskarus su brangakmeniais.
Šiuolaikiniai auskarai išsiskiria įspūdinga juvelyrine technika ir dizaino įvairove. Daugelis yra tikri meno kūriniai, tad kuri gi moteris nenorėtų tokiais pasidabinti? Tačiau šį kartą kalbėsime ne apie grožį, o apie sveikatą. Ar viską žinome apie auskarų vėrimą?

Ar pakenksime ne ten įdūrę?

„Ausyje yra labai daug įvairiausių taškų, kuriuose tarsi atsispindi mūsų vidaus organai. Šie taškai tam tikra prasme atsakingi už tų organų veiklą. Taigi, veikdami tuos taškus galime padėti sveikatai, tačiau kyla klausimas, o jei pakenksime? Teoriškai pasakyti, kad ne ten įdūrę pakenksime, galima, bet praktiškai taip nebūna, greičiausiai tik negausime norimo efekto. Įsivaizduokite, nutinka nelaimingas atsitikimas, žmogus netenka ausies, tačiau organizmas ir toliau veikia, prisitaiko, vidaus organų veikla nesutrinka, – sako gydytojas neurologas Cezaris Boim. – Jeigu verdami auskarus ne ten įdursime, nebus tokio poveikio, kokio tikėjomės.

Žmonės tiki, kad į reikiamą tašką įsivėrus tam tikro metalo auskarus, gali pagerėti regėjimas. Bet tai nėra panacėja. O teigimas, kad įdūrę į akių tašką ką nors sugadinsime, yra tik teorinė prielaida. Pasaulyje kasdien atliekama tūkstančiai kosmetinių ausų operacijų, tačiau vidaus organams nieko nenutinka. Rytų medicinoje teigiama, kad auskarai, įverti į akių tašką, pagerins regėjimą, bet tikrai niekur nerašoma, kad tai gali išgydyti, pavyzdžiui, trumparegystę.

Jeigu kosmetologas profesionalus, jis tikrai žino, kur yra akių taškai. Aš manau, kad regėjimas gali pagerėti, bet tik jauniems žmonėms, paaugliams. Žinoma, reikia atsižvelgti ir į gyvenimo būdą – geram regėjimui užtikrinti reikalingos akių treniruotės, specialūs vitaminai. Auskarų metalas taip pat turi reikšmės. Tinkamiausias auksas, sidabras, platina. Teigiama, kad tauriųjų metalų poveikis stipresnis. Patarčiau nenešioti didžiulių, sunkių ir labai masyvių auskarų. Šitos teorijos pagrįstos empiriškai, o ne moksliškai, tam, kad padėtų, reikia tikėti.

Dabar labai populiaru auskarus vertis į veidą, liežuvį, kitas kūno vietas, tačiau reikia žinoti, kad tai gali būti labai pavojinga. Pavyzdžiui, pataikius į tam tikrą liežuvio kraujagyslę gali prasidėti didžiulis kraujavimas, užkrėtimas. Antakyje yra trišakis nervas, jį pažeidus sukeliamas skausmas, gali kilti įvairiausių komplikacijų.“

Žmogus turi suprasti, ką daro

„Auskarus į ausis galima verti kūdikiams jau nuo 5 mėnesių. Nors tai atrodo neįtikėtina, tačiau mažas vaikutis ne taip čiupinėja, liečia ausis, todėl jos greičiau išgyja, bet pati procedūra būna šiek tiek sudėtingesnė negu vyresniems. Aš rekomenduočiau pasipuošti auskarais tuomet, kai žmogus supranta, ką daro ir ko nori. Į kitas kūno vietas – bambą, antakį, nosį, lūpas – auskarai gali būti veriami tik nuo 16 metų ir su tėvų leidimu, – pokalbį pratęsia kosmetologė Jurgita Čižauskaitė. – Pradurtos ausys užgyja apytiksliai per 6–8 savaites. Iš pradžių įveriami specialūs auskarai iš medicininio metalo. Jų geriau neišsiimti porą mėnesių, kad neužsitrauktų skylutė.

Gijimui daug įtakos turi tinkama ausų priežiūra. Tam dažniausiai naudojamas spiritas, vandenilio peroksidas arba specialūs dezinfekuojamieji purškalai, losjonai, kurie pašalina nešvarumus, mikroorganizmus, išskyras. Žinoma, valyti ausis reikia švariomis rankomis.

Bene daugiausia rūpesčių gali sukelti auskaras bamboje – ji gali gyti net metus, o štai liežuvis užgis greičiausiai.

Nusprendus įsiverti auskarus pirmiausia reikia kreiptis į patyrusį, šį darbą išmanantį specialistą, kad po procedūros nekiltų komplikacijų. Pavyzdžiui, pataikius į saulės rezginį, esantį prie bambos, gali sutrikti kepenų, nervų, kraujagyslių veikla. Kosmetologas turi turėti medicininių žinių, kad nepažeistų kraujagyslių ir kitų organų, nervų.

Patarčiau atkreipti dėmesį, ar patalpa, kurioje atliekama ši procedūra, yra švari ir tvarkinga, ar naudojami sterilūs įrankiai, pirštinės ir pan.

Ausyse yra ir pavojingų taškelių, į kuriuos pataikius gali sutrikti organų veikla. O regėjimą gerinančius taškus turėtų nustatyti akupunktūros specialistas, kad būtų galima tiksliai į juos įverti auskarus. Tačiau šiuo klausimu vyrauja skirtingos nuomonės – vieni tiki, kad regėjimas gali pagerėti, kiti ne.

Būna, kad žmogus nebegali nešioti anksčiau įprastų auskarų. Tokiu atveju reikia įvertinti organizmo pokyčius, atkreipti dėmesį į alergizuojantį šių papuošalų metalą.

Auskarų vertis nepatariama sergantiems cukriniu diabetu, alergiškiems žmonėms, tiems, kurių kraujas ilgiau kreša. Taip pat rekomenduočiau nesikaitinti pirtyje, nesimaudyti vandens telkiniuose, kol įdurta vieta nėra sugijusi.“