Nepakankamos mitybos pasekmės

Dažniausiai siekiant numesti svorio naudojamasi dietomis, kurių metu apribojami baltymai arba riebalai, kai racioną sudaro beveik vien daržovės (žalios ar virtos), sultys, kartais vaisiai. Oda ima šerpetoti, tampa nebeelastinga, pablykšta, papilkėja, pažeidžiama pigmentacija burnos ir skruostų srityje. Sluoksniuojasi nagai, sulėtėja jų augimas. Plaukai tampa ploni, sausi, negyvybingi. Tamsūs plaukai gali netekti savo pigmentacijos ir įgyti rusvą atspalvį.

Kalorijų apribojimas gali tapti viena plaukų skilinėjimo priežasčių. Plaukai ima slinkti dažniausiai po antro-trečio dietos mėnesio, ir šie simptomai išnyksta įtraukus į racioną pakankamai baltymų. Ypač skausmingai į baltymų trūkumą reaguoja plaukų šaknys, plaukai ima augti lėčiau, išauga skaičius plaukų, esančių ramybės fazėje.

Riebalų, ypač augalinio aliejaus, apribojimas gali sukelti nepakeičiamųjų riebalų rūgščių deficitą. Ypač jaučiamas linolino rūgšties deficitas, pažeidžiamas augimo procesas. Po dviejų-keturių mėnesių deficitinės mitybos plaukai įgyja rusvoką atspalvį, ima pleiskanoti plaukuotoji galvos dalis. Dalis plaukų iškrenta, o likę išsausėja, darosi vis šviesesni. Nagai tampa ploni, sausi, greit lūžta.

Vitaminų trūkumas

Kone visų vandenyje tirpių vitaminų nepakankamumas gali atsiliepti odai. Išorinės skirtingų vitaminų trūkumo pasekmės daugeliu atvejų sutampa, kas šiaip yra suprantama, turint omenyje jų biocheminę funkciją organizme.

C hipovitaminozė

Vitaminas C, kurio yra šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, reguliuoja įvairias organizmo funkcijas – stimuliuoja endokrininių liaukų veiklą, imuninę, nervinę sistemą. Esant jo nepakankamumui, oda labai sausėja, blykšta, aplink akis susidaro tamsūs ratilai. Dėl mažiausių pažeidimų odoje gali atsirasti kraujosruvos ir hematomos.

Vitaminas C dalyvauja hialurono rūgšties ir chondroitino sulfato sintezėje, kurie – svarbiausi audinių jungiamieji komponentai. Askorbino rūgštis būtina kolageno formavimuisi. Esant vitamino C deficitui formuojasi nevisavertis arba atipinis kolagenas, dėl to blogai sugyja žaizdos, padidėja reabilitacijos periodas po plastinių operacijų, sumažėja odos tonusas, paspartėja su amžiumi susiję pokyčiai.

Be tiesioginio poveikio odai, vitaminas C sukelia ir netiesioginius pokyčius, nes jo trūkumas lemia daugelio mikroelementų, cholesterino, folio rūgšties apykaitos sutrikimus. Dermatologinėje kosmetologijoje būtinumą skirti vitamino C nurodo prastai sugyjančios žaizdos, randai, odos ir gleivinių opos, serijos, spuogai.

Niacino (vitamino PP) trūkumas

Esant niacino trūkumui vystosi dermatitas, kuris lokalizuojasi atvirose odos vietose.

Riebaluose tirpių vitaminų trūkumas

Didžiausią klinikinę reikšmę turi vitamino A trūkumas. Jis pirmiausiai paveikia odą ir akis – ant viršutinių rankų bei kojų odos sričių vystosi folikuliarinė keratozė („žąsies oda“), palaipsniui pereinanti į visą kūną – nugarą, pilvą, sėdmenis. Vitamino K trūkumas pasireiškia įvairaus dydžio kraujosruvomis odoje.

Dažniausiai esant nesubalansuotam racionui pasitaiko kelių vitaminų trūkumas – polihipovitaminozė.

Kartais priežastis būna ne nepakankamas vitaminų kiekis maiste, o padidėjęs jų poreikis, tarkime, dirbant pernelyg aukštoje ar žemoje temperatūroje, esant deguonies badui, fiziniams krūviams, nerviniams sukrėtimams, nėštumo ir maitinimo krūtimi metu. Priežastimi gali tapti ir kai kurie skrandžio bei žarnyno susirgimai, dėl kurių sumažėja vitaminų pasisavinimas.

Hipervitaminozė

Taip pat tenka susidurti ir su hipervitaminoze. Svarbiausia čia yra A hipervitaminozė, kuri pasireiškia odos pleiskanojimu. Priežastimi gali tapti šio vitamino perdozavimas. Išorinės apraiškos – šiurkštūs, lūžinėjantys plaukai, sausa, pleiskanojanti oda. Gali visiškai iškristi antakiai, gaktos plaukai. Per kelias dienas ar savaites nustojus papildomai vartoti A visi intoksikacijos simptomai išnyksta.

Esti taip pat toks odos reiškinys, kaip kad karotinodermija. Šiuo terminu žymimas gelsvas ar oranžinis odos atspalvis, labiausiai išreikštas ant delnų, padų ir centrinėje veido dalyje. Dažniausiai reiškinys pasitaiko vaikams ir susijęs su pertekliniu produktų, kuriuose yra karotino, vartojimu – morkų, apelsinų, moliūgų, špinatų, kukurūzų, aliejaus, kiaušinių. Būdingi požymiai pasirodo, kai karotino kiekis organizme ima tris-keturis kartus viršyti normą.

Mikroelementų apykaitos pažeidimas

Mikroelementų trūkumas ne mažiau svarbus, nei vitaminų, ypač esant padidėjusiam jų poreikiui, pavyzdžiui, nėštumo metu. Magnio, kalcio deficitas pažeidžia plaukų ir nagų augimą, sukelia alergodermatozę, folikuliarinę keratozę, oda išsausėja. Vario nepakankamumas pasireiškia pigmentacijos sutrikimais, cinko – sulėtėjusiu gijimo procesu. Seleno trūkumas veikia plaukų ir nagų augimą.

Esant geležies nepakankamumui skilinėja plaukai. Ilgalaikis geležies trūkumas pasireiškia sausa oda, plaukais, nagais, edemomis, padidėjusiu svoriu, ankstyvu raukšlių formavimusi.

Viršsvoris

Paradoksalu, tačiau racionas, kuriame daug kalorijų, dažniausiai būna nesubalansuotas, vyrauja angliavandeniai ir riebalai, trūksta vitaminų ir mineralų. Daug odos pažeidimų susiję būtent su tuo.

Viršsvoris pats savaime neatsiliepia odos būklei. Problemos prasideda vystantis nutukimui, kai svoris ima viršyti normą 10-15%, arba kai KMI daugiau nei 30. Dėl riebalų sankaupų odoje formuojasi gilios raukšlės, leidžiančios vystytis iššutimams.

Dėl vidinės sekrecijos liaukų pažeidimo taip pat vystosi skirtingi odos pažeidimai:

- prakaito ir riebalinių liaukų funkcijos padidėjimas (oda tampa riebi, drėgna, atsiranda polinkis į egzemas, piodermiją, bėrimus, furunkuliozę);
- strijos;
- pigmentacija trinties vietose;
- padidėjęs plaukuotumas.

Taip skirtingi mitybos sutrikimai sukelia viso organizmo ir odos kaip neatskiriamos jo dalies funkcijų pakitimus. Visavertė ir subalansuota mityba – ne tik būtina sveikatos ir aktyvaus žmogaus gyvenimo sąlyga, bet ir profilaktinė priemonė prieš ankstyvą senėjimą, būdas jaunystei išsaugoti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)