Ši liga negailestinga ir tuo, kad užvaldžiusi sugeba iš žmogaus atimti patį žmogiškumą, nuskurdina visiems uždėdama tą pačią atstumiančią kaukę. Kauno priklausomybės ligų centro direktoriaus Tautvydo Zikaro teigimu, pirmasis ir bene reikalingiausias vaistas tokiems žmonėms – tai jų pačių noras ir sprendimas pasveikti.

„Dirbdamas centre, neišskiriu žmogaus, turinčio išsilavinimą, einančio aukštas pareigas ar tik paprasto darbininko. Pradėjus gerti ir vartoti narkotikus, jų intelektas supanašėja. Ši liga paliečia vienodai. Kodėl ji atsiranda? Esama įvairių priežasčių.

Taip, liga paveldima. Tačiau turi reikšmės ir kiti dalykai – socialiniai veiksniai, bedarbystė. Šiandien vien dėl to, kad labai dažnai vartojamas žodis „krizė“, kai kurie psichologiškai nestiprūs žmonės tiesiog palūžta.

Iškilus šiai problemai, t. y. atsiradus priklausomybei nuo alkoholio, būtina kreiptis pagalbos. Šiandien Lietuvoje tai padaryti nesudėtinga. Turime penkis priklausomybės ligų centrus, suskirstytus pagal regionus: Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio. Taip pat visoje šalyje veikia labai platus psichikos sveikatos centrų tinklas, apimantis daugiau kaip aštuoniasdešimt tokių įstaigų. Vien Kaune jų septyni. Tačiau visų svarbiausia sąlyga – kreiptis tada, kai norima pasveikti.

Jeigu artimieji atveža žmogų į centrą, o šis sako, kad jam viskas gerai ir jis neturi jokios problemos, mes nieko negalime padaryti. Gydymas prasideda nuo žodžio „motyvacija“, nuo paties paciento sprendimo gydytis, nuo jo ištarto „noriu pasveikti“.

Kas vyksta toliau? 

Tausodamas gydytojo darbą, tokį pacientą priima socialinis darbuotojas. Jis iš jo surenka visas žinias, būtinas ligai nustatyti, užveda kortelę. Paskui asmenį konsultuoja psichiatras-psichologas. Jis nustato, ar tai iš tiesų priklausomybė. Pavyzdžiui, jaunuoliai dažnai bando įvairius kvaišalus, bet dar yra nuo jų nepriklausomi. Nustačius ligą, skiriamas ambulatorinis arba ligoninės gydymas.

Pradedant jį, pirmiausia atliekamas išblaivinimas arba detoksikacija – iš organizmo pašalinami kvaišalai, nesvarbu, ar alkoholis, ar narkotikai. Tai trunka apie porą savaičių.

"Kai kas į mūsų centrą kreipiasi tik dėl šios paslaugos, nes, pavyzdžiui, visą savaitgalį šventė, o pirmadienį reikia būti darbe. Tokiu atveju paslauga yra mokama ir tai nėra gydymo procesas.

Antrame gydymo etape taikomi psichosocialiniai – įvairūs psichologija, hipnoze pagrįsti metodai. Gali būti pasitelkiamas kodavimas, padedantis pasiekti, kad asmuo tam tikrą laiko tarpą visai nevartos alkoholio. Šis laikotarpis gali tęsti ir tris mėnesius, ir metus“, - teigia gydytojas ir priduria, kad vaistai taikomi tik atliekant detoksikaciją, tolesnis gydymas pagrįstas medicininiu psichosocialiniu metodu.

Liga neišgydoma, bet suvaldoma

Tautvydas Zikaras
„Visų priklausomybės ligų gydymo pagrindą, net apie devyniasdešimt penkis procentus, sudaro psichologija. Pasaulis kol kas nieko naujo neatrado. Kodėl? Šiandien net sunku atsakyti, kas iš tiesų yra priklausomybė. Ji vertinama kaip liga, tačiau nėra vieno gydymo metodo.

Prieš penkerius metus teko lankytis vienoje Izraelio ligoninėje, kurioje detoksikacija atliekama greituoju būdu – taikant narkozę. Mes to Lietuvoje dar neturime. Daktaro paklausiau, ką jie paskui daro. Štai ką jis man atsakė: „Aš nemoku persodinti žmogaus smegenų“.

Moksliškai įrodyta, kad smegenyse užsifiksuoja tam tikri alkoholio, narkotikų ir pan. židiniai. Tad kol kas nėra kitokio būdo šiai problemai spręsti, kaip tik psichosocialinis. Todėl taikomos psichologinės konsultacijos, kurios mūsų centre yra nemokamos. Už dalį gydymo paslaugų moka patys pacientai, bet jų kainos, nustatytos sveikatos apsaugo ministro, nėra didelės.

Labai dažnai taikoma trumpalaikė reabilitacinė Minesotos modelio programa. Ji trunka dvidešimt aštuonias dienas ir kainuoja per tris šimtus litų. Iš pirmo žvilgsnio tai atrodo tarsi daug. Tačiau į šią sumą įskaičiuotos visą tą laikotarpį tris kartus per dieną teikiamo maitinimo išlaidos, specialistų darbas ir nakvynė centre (centras yra antrinio lygio asmens sveikatos priežiūros įstaiga – ligoninė).

Iš tiesų šios sumos vos užtenka maitinimo išlaidoms padengti. Pagal šią programą galima gydytis ir ambulatoriškai. Tai reiškia, kad nuo ryto iki vakaro tokie pacientai kartu su kitais dalyvauja visoje veikloje, čia maitinasi, o nakvoti grįžta namo. Kadangi galime suteikti nakvynę ribotam skaičiui žmonių, taip dalyvauti Minesotos programoje dažniausiai siūlome Kauno miesto bei rajono gyventojams", - sako T. Zikaras.

Ar gydantis priklausomybę nuo alkoholio įmanoma visiškai pasveikti?

"Tai yra lėtinė liga. Gydantis pavyksta pasiekti remisiją – tam tikrą laikotarpį, kurį žmogus gali išbūti nevartojęs alkoholio. Jis trunka įvairiai – metus, penketą, dešimt, dvidešimt. Tačiau visada yra atkryčio galimybė, kai pavartojus nors vieną taurelę alkoholio ar narkotiko, asmuo nebesugebės sustoti.

Taigi toks žmogus, kuris pasirinko sveikimo kelią, turi būti nuolat prižiūrimas. Jam svarbu lankyti anoniminių alkoholikų bendruomenės užsiėmimus, nes vien tik laiko, praleisto pas mus, tikrai nepakanka. Bent metus būtina praleisti tarp sveikstančių žmonių, kad pavyktų įgyti stiprybės ir išvengti greito atkryčio. Taigi sergantieji šia liga geriausiai tvirtėja būdami tarp kitų: konsultuodamiesi pas psichologą bei lankydamiesi bendruomenėse.

Lietuvoje kol kas neturime bendruomenių, į kurias rinktųsi vien tik aukštąjį išsilavinimą turintys žmonės. Bet noriu pasakyti vieną dalyką – benamiai į mus paprastai nesikreipia. Ko tik mes nematėme – nuo kunigo iki daktaro“, - prisimena gydytojas T. Zikaras.

Blaivybės motyvacijos įtvirtinimas pagal „Dvylikos žingsnių“ programą (Minesotos modelio programa) kainuoja skirtingai: Vilniaus priklausomybės ligų centre – 280 Lt, Kauno – 352 Lt, Klaipėdos – 450 Lt.

Norintis nemokamai gydytis Šiaulių ir Panevėžio apskrities priklausomybės ligų centruose pacientas turi kreiptis blaivus, turėdamas šeimos gydytojo ar Psichikos sveikatos centro išduotą siuntimą. Jam šiuose centruose bus suteikta gydytojo specialisto, psichologo, socialinio darbuotojo antrinio lygio konsultacinė pagalba.

Pacientas, atvykęs į centrą, apžiūrimas gydytojo ir, nustačius diagnozę, ligonis nukreipiamas stacionariniam gydymui arba jam paskiriamas ambulatorinis gydymas.