Evelina Krivelienė, sostinės grožio salonas “Frida”:

Daugelis sutiks, kad nėščios moters grožis yra savitas ir nepakartojamas, taurus ir neliečiamas, bet nėštumas yra laikotarpis, per kurį moters išvaizda, kūnas keičiasi intensyviausiai. 

Po gimdymo, kai kurios jaunos ir krūtimi maitinančios mamos pastebi, kad galvos oda stipriau riebaluojasi, plaukai slenka, nagai tapo trapūs. Nieko nebūna be priežasties. 

Vienas šie nemalonumai užklumpa dėl hormonų veiklos sutrikimo, kitos pajunta vitaminų trūkumą ar tokiu būdu mamytėms atkeršija neteisingas miego ir valgymo režimas. Kartais plaukai sausėja ir lūžinėja dėl nėštumo metu išeikvotų baltymų. Šiai problemai įveikti gali pakakti intensyviau kondicionuojančių priemonių - maitinamųjų kaukių plaukams, kondicionierių. Jei plaukų slinkimą sukėlė hormonų disbalansas ar tokia opi priežastis kaip stresas, vien išorinės kosmetinės priemonės nepadės.

Reikia būtinai, pasitarus su šeimos gydytoju, vartoti vitaminų ar maisto papildų, kurie sustiprintų išsiderinusį organizmą. Šiurkštūs ir slenkantys plaukai po gimdymo dažnai rodo, kad organizme trūksta geležies.

Plaukų slinkimas moteris vargina tiek nėštumo metu, tiek ir po jo. Tai, galima sakyti, yra organizmo reakcija į nėštumą. Tačiau, praėjus maždaug 12 savaičių po gimdymo, plaukai nustoja “ilsėtis” ir išslenka. Tai vadinama natūraliu, pavėluotu kuokštiniu išslinkimu. 

Paprastai plaukai atauga, atsistato per pusmetį, metus vėliausiai, todėl neverta per daug panikuoti. Po gimdymo rekomenduojama plaukus pakirpti ir naudoti priežiūros priemones, skirtas sausiems, pažeistiems bei slenkantiems plaukams. Geriau rinktis atnaujinamuosius, maitinamuosius šampūnus, balzamus, serumus, ampules, kurie atgaivina plaukus.

Šampūnas turi būti nedirginantis ir nesausinti odos. Geriausia naudoti neutralius vaistažolių šampūnus ir balzamus, kurių sudėtyje yra varnalėšų šaknų, dilgėlių lapų, ajerų šaknų, ąžuolo žievės, ramunėlių žiedų, asiūklio.

Tačiau, jei pastebite, kad prarandate daugiau nei trečdalį plaukų, vertėtų pasikonsultuoti su gydytoju dermatologu, kad nebūtų praleista endokrininė liga.

Sukurta labai daug mitų, kad nėščioms moterims kirptis ir dažytis negalima, kurie veikiau yra prietarai. Sakyčiau netgi atvirkščiai - besilaukiant reikia stengtis maksimaliai save palepinti relaksacinėmis priemonėmis, jokiu būdu neužmiršti apsilankyti ne tik pas plaukų meistrą, bet ir manikiūro, pedikiūro specialistą - juk vis sunkiau susilenkti. Neužmirškite savęs belaukdamos šeimos pagausėjimo, neužmirškite savęs ir pagimdžiusios, nes kaip jausitės pati, taip ir Jūsų mažylis.