Kartais netgi tokia smulkmena, kaip aromatizuotos vonios putos arba neteisingai parinktas rankšluostis intymiai higienai gali neigiamai paveikti moters intymų gyvenimą. Be to, statistika rodo, kad dauguma gražiosios lyties atstovių, pačios to neįtardamos, mažina savo libido. Ar jūs nedarote panašių klaidų?

Yra kelios rūpinimosi savimi ir savo lytiniais organais taisyklės, kurias turi žinoti kiekviena moteris be išimties ir kurios yra moters seksualinės sveikatos pagrindas.

1. Reguliari patikra

Dar nuo mokyklos laikų kiekviena mūsų žino taisyklę, kad pas ginekologą reikia lankytis reguliariai. Ir ne tik tuo atveju, jei tai išties būtina (ligos ar nėštumo atveju), bet ir tada, kai esame visiškai sveikos.

Nepamirškite, kiekviena moteris turi lankytis pas ginekologą mažiausiai 1 kartą per metus, o idealiu atveju – kartą per pusmetį. Tai būtina įvairių ligų profilaktikai.

Kur kas dažniau galima apžiūrėti savo lytinius organus savarankiškai, priešais veidrodį. Tai taip pat svarbu, kaip ir vizitai pas gydytoją. Tegu jūs ir neturite specialių žinių, bet sugebėsite pamatyti išbėrimus ar patinimus. Jei pamatėte kažką neįprasto, iškart kreipkitės pagalbos.

Atskirai reiktų šį bei tą pasakyti apie savigydą. Daugeliui moterų būdinga savarankiškai nusistatyti diagnozę pagal medicinos žinynus ir pačioms pradėti gydytis. Jokiu būdu to nedarykite!

Taip jūs ne tik neišgysite, bet dar labiau pakenksite savo sveikatai. Visuomet tarkitės su gydytoju ir vykdykite jo nurodymus.

Teisinga higiena

Ką reikia žinoti apie teisingą higieną? Pradžiai, žinoma, elementariausia taisyklė: lytinių organų higiena būtina pasirūpinti ryte ir vakare. Kitas svarbus aspektas – priežiūros priemonės, kuriomis naudojatės.

Dabar parduodama gausybė įvairiausių gelių, kremų ir kitokių priemonių moteriškai higienai. Kokius geriau rinktis? Ginekologai siūlo pirmenybę teikti tokioms kosmetikos priemonėms, kuriose nėra aromatų, dažiklių ar neįprastų komponentų. Lytinių organų oda labai jautri, ją suerzinti lengva. Jei panaudojus naują priemonę kamuoja niežulys, oda perši, paraudusi, iškart nustokite ją vartoti.

Beje, tą patį galima pasakyti ir apie vonios putas/aliejų/ druskas, dušo želė. Ir tai gali tapti lytinių organų odos susierzinimo priežastimi, todėl aromatizuotų priemonių naudokite minimaliai.

Svarbu ir tai, kokį rankšluostį renkatės lytiniams organams šluostyti. Jis turi būti nedidelis (didelis nepatogus), maksimaliai minkštas. Niekas, be jūsų, neturi juo naudotis.

Taip pat atsiminkite, kad visiškai sausai nusišluostyti nereikia. Moteriški lytiniai organai, o ypač mažosios lytinės lūpos turi būti drėgnos, kitaip jus nuolat lydės diskomforto jausmas.

3. Intymioji kosmetika

Palyginti neseniai rinkoje pasirodė „specialios“ intymios kosmetikos priemonės, tarp jų – talkai, aromatizatoriai, servetėlės.

Atsiminkite: naudoti šias kosmetines priemones reikia kuo rečiau, tik kraštutiniais atvejais (pavyzdžiui, keliaujant, kai nėra galimybės nusiprausti po dušu).

Kad ir kaip šių preparatų gamintojai įrodinėtų, jog jos visiškai nekenkia mūsų sveikatai, rizika vis dėlto yra. Panagrinėkime kiekvieną paminėtų priemonių atskirai.

Servetėlės intymiai higienai

Ginekologai nerekomenduoja jomis naudotis reguliariai, kadangi jos negali užtikrinti visiškos švaros. Be to, skysčio, kuriame suvilgytos servetėlės, sudėtis – galingas dirgiklis.

Aromatizatoriai

Kodėl moterys naudojasi intymių vietų aromatizatoriais? Kad nustelbtų nemalonų, kaip joms atrodo, lytinių organų kvapą. Tačiau tam pakanka tiesiog kasdien laikytis higienos! Tokiu atveju aromatizatoriai – ne išeitis iš padėties, juk lytinių organų oda labai jautri panašioms priemonėms. Be to, seksologai įrodė, kad vyrams patinka natūralus moters kvapas.

Talkas

O štai apie talko naudojimo intymiai higienai pavojus mokslininkai sužinojo visai neseniai. Pasirodo, ši kosmetinė priemonė padidina kiaušidžių vėžio tikimybę. Gražiosios lyties atstovėms, reguliariai naudojančioms talką, 40 procentų dažniau diagnozuojamas vėžys nei toms, kurios juo nesinaudoja.

4. Komfortiškas seksas

Kas dar yra svarbu kalbant apie moters seksualinę sveikatą? Žinoma, komfortiškas seksas – visomis prasmėmis.

Lytinio akto metu moterims kur kas dažniau nei vyrams tenka susidurti su nemaloniais pojūčiais.

Dažniausia priežastis – nepakankamas drėgnumas. Kai sekso metu makštis sausa, oda greitai suerzinama ir parausta, padidėja tikimybė užsikrėsti įvairiomis infekcijomis. Norint to išvengti, reikia naudotis specialiais kremais – lubrikantais.

Kai kurios moterys gėdijasi naudoti šias priemones, bet čia nėra nieko gėdingo. Europietės jau seniai įvertino jos naudą ir nemano, kad tai amoralu.

Su partneriu vertėtų aptarti ir kitus sekso aspektus. Pavyzdžiui, kokiu prezervatyvu jis naudojasi. Prezervatyvas su ruoželiais, aromatizuotas gali jums sukelti diskomforto jausmą – tuomet reikėtų rinktis įprastus.

Intymios glamonės – taip pat labai svarbi tema. Jei partneris sekso metu pirštais stimuliuoja klitorį, tai turi teikti jums pasitenkinimą, o ne norą patraukti jo ranką. Pasakykite jam, o dar geriau – parodykite, kaip tai daryti teisingai. Vyrus tai neįtikėtinai jaudina!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją