1. Sveiki, dukrai greitai bus 8 m. Vienas krūties spenelis rausvesnis ir šiek tiek didesnis, šalia paraudimo čiuopiasi žirniukas. Kas tai galėtų būti? Ką be šeimos gydytojos konsultacijos reikėtų dar padaryti?

ATSAKYMAS: Krūtų patologija gali atsirasti ir iki brendimo, tačiau dažniau krūtų ligos nustatomos paauglystėje. Tai fibroadenomos, fibrocistinė liga, filoidinės cistosarkomos. Tačiau vėžio tikimybė šiame amžiuje labai nedidelė. Jūsų užduotis šiuo atveju - kreiptis į šeimos gydytoją, kad (jei bus reikalinga), gydytojas duotų siuntimą pas onkologus. Imtis kokio nors gydymo be gydytojo rekomendacijos ne tik nereikia, bet ir gali būti žalinga. Todėl pirmiausia dukrą turi apžiūrėti gydytojas ir spręsti, ar reikalingas gydymas ir koks jis turėtų būti.

2. Turiu klausimą apie riebalines liaukutes, kurios yra spenelių aureolėje. Kiekvienoje mano krūtyje daugmaž trys ar keturios riebalinės liaukutės yra lyg mažyčiai 1 mm mazgeliai (jaučiasi po oda paspaudus). Tokius mazgelius speneliuose turiu jau ilgai ir jie, atrodo, nekinta. Ar tai normalu, o gal tai kaip nors gali būti susiję su krūties vėžiu? Man 24 metai.

ATSAKYMAS: Tai Montgomerio liaukutės, kurios išskiria riebalinį sekretą, saugantį jautrią krūtų spenelių ir aureolės odą. Montgomerio liaukutes (gauburėlius) turi visos moterys, jos labiau padidėja nėštumo ir žindymo metu.

3. Ar krūties vėžiui turi įtakos kūno svorio kitimas? Na, pavyzdžiui, jei netenkama daug svorio, o po to jo priaugama? Per sesiją numečiau svorio, o dabar jį vėl priaugau – toks svorio svyravimas man kiekvienais metais. Ar tai didina riziką susirgti krūties vėžiu?

ATSAKYMAS: Krūtų vėžio riziką apie 10 proc. padidina viršsvoris, tai susiję su hormono estrogeno apykaita organizme, todėl siekiant sumažinti riziką, svorį derėtų reguliuoti, ypač vyresnio amžiaus moterims. Dažna svorio kaita kenkia bendrai žmogaus sveikatos būklei.

4. Ar be to, kad galima užčiuopti gumbelius krūtyse, organizmas dar kažkaip praneša apie krūties vėžį? Gal pykina, ar koks nors nuovargis apima ar dar kažkas?... Pastaruoju metu jaučiuosi nuvargusi, ir krūtis pamaudžia...

ATSAKYMAS: Krūties vėžys labiausiai klastingas tuo, kad nesiunčia mums jokių signalų – nei skausmo, nei kitų nemalonių pojūčių. Navikas auga nuo 3 iki 15 m., todėl efektyviausias apsisaugojimo būdas yra reguliariai tikrintis krūtis medicinos įstaigoje. Krūtų ligų yra ne tik piktybinių, bet ir nepiktybinių. Krūtų maudimas gali signalizuoti apie įvairias gydytinas gerybines krūtų ligas, kurios savo ruožtu padidina riziką susirgti krūties vėžiu, todėl Jums derėtų pasikonsultuoti su savo gydytoju.

5. Girdėjau, kad krūtys tiriamos ir magnetinio rezonanso tomografija. Gal galėtumėte paaiškinti, kas tai yra ir kaip tos krūtys tiriamos? Ar toks tyrimas parodo krūties vėžį?

ATSAKYMAS: Magnetinio rezonanso tomografija (MRT) yra vienas naujausių tyrimo metodų krūties navikams diagnozuoti, jautriausias tyrimas nustatant invazinį krūties vėžį bei vienas efektyviausių tyrimo būdų nustatant gydymo efektyvumą (vertinant chemoterapijos efektyvumą bei tiriant operuotas krūtis). Tyrimo metu pacientas paguldomas ant specialios magnetinės lovos, įjungiamas magnetinis laukas, kuriam veikiant žmogaus organizme sužadinami vandenilio protonų elektromagnetiniai laukai ir užregistruojami jų skleidžiami magnetinio rezonanso signalai. Jie apdorojami kompiuteriu, o ekrane pateikiami tiriamų objektų skerspjūviai.

6. Mes vis kalbame apie krūties vėžio prevenciją, tačiau ką daryti, kai sužinai, jog jau turi vėžį? Kaip psichologiškai nusiteikti, kad dar ne viskas prarasta? Juk psichologinis nusiteikimas labai svarbus? Kaip, kokiais metodais, būdais save motyvuoti kabintis į gyvenimą?

ATSAKYMAS: Šį klausimą labiau tiktų užduoti ne onkologams, bet psichologui ar psichoterapeutui. Iš tiesų įrodyta, kad paciento pozityvus nusiteikimas, „kabinimasis į gyvenimą“ turi teigiamos įtakos gydymo sėkmei. Geriausia būtų arba kreiptis profesionalios psichologinės pagalbos, arba į pacientų organizacijas. Daugelyje miestų yra onkologinėmis ligomis sergančiųjų draugijos, pabendravus su panašaus likimo žmonėmis sergantieji supranta, kad yra ne vieni ir kad onkologinė liga šiais laikais jau nėra mirties nuosprendis – daugybė žmonių sėkmingai kovoja su liga ir džiaugiasi kiekviena nauja gyvenimo diena.

7. Vartoju maisto papildą su sojų ekstraktu, kuriame yra 70 mg izoflavonų. Gamintojas rašo, kad šį papildą galima naudoti neribotą laiką. Norėjau sužinoti Jūsų nuomonę - ar tai nepadidins rizikos susirgti krūtų vėžiu, nes teko girdėti, jog didesnis sojos produktų vartojimas turi tam įtakos.

ATSAKYMAS: Sojos teigiamas ar neigiamas poveikis priklauso nuo konkretaus organizmo. Soja naudinga moterims, kurių organizme esama mažai hormono estrogeno, todėl soja dažnai rekomenduojama moterims menopauzės metu. Ir atvirkščiai, kadangi soja skatina estrogenų gamybą, jei šio hormono organizme pernelyg daug – krūties vėžio rizika padidėja.

8. Atsakykite sąžiningai: ar tiesa, kad kontraceptinių tablečių vartojimas didina riziką susirgti krūties vėžiu? Šis klausimas mane kankina nuo to momento, kai ginekologė parekomendavo profilaktiškai, nuo spuogų ir skausmų, vartoti kontraceptines tabletes.

ATSAKYMAS: Rizika susirgti krūties vėžiu padidėja kontraceptines tabletes vartojant ilgiau nei 10 metų, taip pat jei kontraceptinės tabletės pradedamos vartoti iki 18 m. amžiaus.

9. Girdėjau, kad vartojant menopauzės simptomus švelninančius hormonus, labai išauga krūties vėžio rizika. Papasakokite, prašau, kaip yra iš tiesų.

ATSAKYMAS: Pakaitinės hormonų terapijos vartojimas ilgiau nei 5 metus padidina krūties vėžio riziką.

10. Gal galite papasakoti, kaip genai turi įtakos krūties vėžiui? Jei mano mama ir močiutė sirgo, o aš laikausi sveiko gyvenimo būdo, tai kiek procentų, kad ir aš susirgsiu krūties vėžiu? Labai dėl to jaudinuosi...

ATSAKYMAS: Paveldimumas sąlygoja tik 5 – 10 procentų visų krūties vėžio atvejų. Taip pat tyrimais įrodyta, kad rizika susirgti krūties vėžiu yra didesnė toms moterims, kurių trys ir daugiau artimos giminaitės sirgo krūties vėžiu. Todėl tai, kad sirgo mama ir močiutė dar nereiškia, kad susirgsite ir jūs. Tačiau žinodama savo šeimos medicininę istoriją, turėtumėte dažniau pasitikrinti krūtis – kiekvieną mėnesį vykdyti krūtų savityrą, kasmet paprašyti gydytojo patikrinti krūtis apčiuopa, kas 2 m. - echoskopu, o nuo 40 m. kas dvejus metus atlikti mamografijos tyrimus.

11. Jau yra sukurta vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio, tai gal yra kokių nors skiepų nuo krūties vėžio?

ATSAKYMAS: Vakcina nuo gimdos kaklelio vėžio nėra sukurta. Jūsų minima vakcina yra skiepai nuo Žmogaus papiloma viruso (ŽPV), kurio kai kurie tipai negydomi gali tapti gimdos kaklelio vėžio priežastimi. Deja, veiksminga vakcina nuo krūties vėžio taip pat neegzistuoja.

12. Kokia jūsų nuomonė apie minties galią? Na, sakoma, kad ligą galima įsikalbėti, t.y. jei nuolat apie ją mąstysi, tai gali būti, kad ir susirgsi... Ar čia bent kiek gali būti tiesos?

ATSAKYMAS: Mediciniškai teiginys, kad galima „įsikalbėti ligą“ nėra įrodytas. Tačiau „minties galia“ ir pozityvus paciento nusiteikimas svarbus gydymo sėkmei.

*********************************

Krūties vėžys – tai dažniausia moterų onkologinė liga, tačiau ji sėkmingai gydoma, jei tik diagnozuojama laiku. Todėl visoms moterims svarbu NEDELSTI ir reguliariai tikrintis.

Visą vasarą siųskite Jums rūpimus klausimus apie krūties vėžio prevenciją (LIETUVIŲ kalba (ą, č, ę ir t.t., taip pat nurodykite laiško pavadinime: Nedelsk) el.paštu: gyvenimas@delfi.lt

Į juos atsakys gydytojai specialistai, o atsakymus publikuosime šioje DELFI Gyvenimo rubrikoje Grožis ir sveikata.

NEDELSK! Būk atsakinga už savo sveikatą!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją