Nemiga – tokia skirtinga

Sunku būtų rasti žmogų, kuris nors kartą nebūtų pasiskundęs aplinkiniams, jog „nesudėjo bluosto“. Iš tikro žmonių, kurie visai nemiega naktį, labai mažai ir jie dažniausiai gan greitai kreipiasi į gydytojus, nes nemiegojimas net vieną-dvi naktis labai rimtai paveikia organizmą, o nemigos savaitė gali sukelti negrįžtamus pakitimus. Taigi dažniausiai „nesudėję bluosto“ turi omeny arba sunkumus užmiegant, arba pernelyg ankstyvą pabudimą, arba dažnus pabudinėjimus naktį.

Priežasčių tam gali būti labai daug, ir kad nugalėtume nemigą, jas būtina išsiaiškinti. O aiškintis jas reikia principu „nuo paprastesnės iki sudėtingesnės“.

Labai dažnai sutinkama nemiga, atsirandanti dėl gyvenimo būdo ir nesveikų įpročių. Tokiems priklauso, pavyzdžiui, vėlyva sunki vakarienė, kai valgoma daug riebaus ir aštraus maisto – ji spartina metabolizmą ir didina galvos smegenų jautrumą, todėl reikiamu metu jos „neatsijungia“.

Miegą sutrikdyti gali ir gėrimai, kurių sudėtyje yra kofeino. Jiems priskirtini ne tik tradicinė kava, bet ir kai kurie gazuoti gėrimai, šokoladas ir net žalioji arbata, kuri tradiciškai laikoma naudingesne nei juodoji. Pasirodo, žaliojoje kofeino yra net daugiau. Beje, dažnai nemiga skundžiasi ir tie, kurie turi galimybę nusnūsti dieną: jie paprasčiausiai pamiršta, kad tokia siesta tinka toli gražu ne visiems. Tiesa, tokiais atvejais nemiga puikiai išgydoma miego apribojimu.

Dažnai problemos su miegu užklumpa žmones, kurie nepasirūpino savo poilsio vieta – patogiu čiužiniu, „teisinga“ pagalve, gerai prilaikančia galvą, antklode, atitinkančia esamą sezoną, ir kitais niekniekiais miegui. Stebėtina, bet faktas: daugumai pavyksta susidoroti su miego sutrikimais paprasčiausiai atkreipus dėmesį į šiuos chrestomatinius dalykus – maitinimąsi, dienos režimą ir lovą.

Jei vis tiek prabundate naktį ir daugiau negalite užmigti, kad ir labai norite, čia gali būti kelios priežastys. Tokie prabudimai, lydimi padažnėjusio širdies plakimo ir nemotyvuotos baimės jausmo, gali byloti apie širdies ir kraujagyslių sistemos sutrikimus, taigi jei tai vyksta reguliariai, reiktų kreiptis į gydytojus. Jei ankstyvą kėlimąsi lydi nuolatinė bloga nuotaika ir apatija, galima įtarti depresines būsenas. Čia gali padėti natūralūs preparatai, pagerinantys nuotaiką ir normalizuojantys miegą.

Be to, jau pastebėta, kad vienas miego ciklas su lėta ir greita faze užima apie pusantros valandos, todėl tiems, kurie po rytinio pabudimo nori būti žvalūs ir išsimiegoję, specialistai rekomenduoja organizuoti savo miego režimą taip, kad miegui tektų laikas, dalijamas po pusantros valandos.

Jei negalite užmigti, nors prieš miegą nepiktnaudžiavote nei sunkiu maistu, nei tonizuojančiais gėrimais, o prieš akis mirga praėjusios dienos paveikslai, čia greičiausiai kaltas stresas, neleidžiantis atsipalaiduoti ir naktį.

Be miego sutrikimų, jis dar pasireiškia padidėjusiu jautrumu, nervingumu. Šiuo atveju normalizavę dienos ir mitybos režimą neišsisuksite: gali tekti pavartoti žolinių raminamųjų priemonių.

Svarbiausia – nebandykite ieškoti nusiraminimo alkoholyje: jo apgaulingai atpalaiduojantis poveikis neatneša kieto miego, o priešingai, jį sutrikdo ir gali baigtis apnėja (miego metu nutrūkusiu kvėpavimu). Jau nekalbant apie tai, kad nuo kasdienės taurelės vakare iki chroniško alkoholizmo – ne toks ilgas kelias... Be to, miego sutrikimais neretai skundžiasi žmonės, turintys problemų su skydliauke, todėl dėl viso pikto apsilankykite pas endokrinologą.

Jei sapnuojate košmarus, į juos reikia atkreipti ypatingą dėmesį. Esti įdomus požiūrio taškas, kad paveikslėliai, kuriuos matome sapne – tai telegramos, kurias mums siunčia mūsų pasąmonė. Ir jos gali mus perspėti apie galimas ligas. Taip ar ne – kiekvienas sprendžia pats. Tačiau jei jus nuolat persekioja vienas ir tas pats sapnas – galbūt vertėtų į jį atkreipti dėmesį?

Jei jums sapnuojasi, kad šąlate – visai galimas daiktas, kad klastingai puola peršalimas. Jei sapne patenkate į situaciją, kai jums sunku kvėpuoti (skęstate, jus uždaro rūsyje ir pan.) – yra tikimybė, kad prasideda problemos su plaučiais ar bronchais, todėl prasminga aplankyti terapeutą ar pulmonologą.

Sugedę produktai ir kiti neapetitiški dalykai gali byloti apie žarnyno ar skrandžio veiklos sutrikimus – apsilankykite pas gastroenterologą. O štai nuolat besikartojantys erotiniai sapnai liudija apie problemas su partneriu, taigi būtų gerai apsilankyti pas šeimos psichologą.

Jei visą naktį prieš akis sukasi kruvinos scenos iš vakare matyto filmo ar atgyja perskaityto detektyvo personažai, vadinasi, jums reiktų prieš miegą orientuotis į ramesnius filmus ir knygas.

Nereiktų pamiršti ir to, kad visi mokslininkai, nors ir stengiasi analizuoti sapnus, nors ir bando atsekti tai, kas jiems bendra, vis dėlto įsitikinę, kad pasąmonė kalba su kiekvienu žmogumi jo individualia kalba. Ir ją suprasti ne taip paprasta. Tačiau jei kalbama apie reguliariai pasikartojantį sapną, tai vis dėlto reikėtų pasistengti jį suprasti, galbūt pasitelkus psichologą ar sapnų specialistą. O gal jūsų pasąmonė nori pasakyti jums kažką svarbaus ir būtent dėl šios priežasties neleidžia jums užmigti?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją